Najdražja prestopa sta bila do zdaj Neymarja iz Barcelone in Kyliana Mbappeja iz Monaca v PSG. Foto: Reuters
Najdražja prestopa sta bila do zdaj Neymarja iz Barcelone in Kyliana Mbappeja iz Monaca v PSG. Foto: Reuters

Vse skupaj kaže na zamrznitev nogometnega trga, ki se bo za deležnike – klube, igralce in agente – merilo v milijardah evrov izgubljenih prihodkov, piše francoska tiskovna agencija AFP. Ker se niti ne ve, kdaj se bo prihodnja sezona sploh lahko začela, je težko oceniti finančni udarec za klube in za prestopni trg. Finančni izpad bo v vsakem primeru velik. AFP pri tem navaja raziskavo revizijske hiše KPMG, ki ocenjuje, da bi samo v petih največjih ligah v Evropi izpad prihodkov za klube ob popolni odpovedi tekoče sezone znašal skoraj štiri milijarde evrov.

To bo imelo nadaljnje učinke za druge, manjše lige in njihove klube, ki bi bili zaradi izpada že tako ali tako na udaru, precejšen delež prihodkov pa zaslužijo s prodajo igralcev v večje klube. Kot primer tega AFP navaja prodajo Kyliana Mbappeja iz Monaca v Paris SG za 180 milijonov evrov pred tremi leti. Ta denar je Monaco nato porabil za številne okrepitve, kar zagotavlja "delitev bogastva". A klubi, kot je Monaco, zdaj pričakujejo, da bodo cene na trgu padle.

30. junija se iztekajo pogodbe

Še večja težava bi lahko bili igralci, ki se jim pogodbe ob koncu sezone iztečejo. Eden od razlogov za zavezanost Uefe k zaključku sezone do 30. junija je med drugim tudi dejstvo, da je večina igralskih pogodb naravnanih na to obdobje. Če bi se sezone nadaljevale po koncu junija, bi igralci v zadnjem letu pogodb s klubi, kot so David Silva pri Manchester Cityju, Willian pri Chelseaju in Thiago Silva pri PSG-ju, lahko iz klubov odšli še pred koncem sezone.

Zaradi nejasnosti o ravnanju v takšnih primerih in številnih drugih neznank je Fifa ta teden ustanovila delovno skupino, ki bo pregledala in po potrebi prilagodila prestopna pravila z namenom "zaščiti tako igralce kot tudi klube". Klubi sicer že sprejemajo ukrepe, da bi se čim bolj izognili finančnim težavam. Več francoskih klubov, med njimi Lyon, je svoje igralce dal na skrajšani delovni čas. Švicarski klub Sion pa je celo odpovedal pogodbe devetim igralcem, ki niso privolili v takšen ukrep. Škotski prvoligaš Hearts je svojim igralcem in drugemu osebju predlagal 50-odstotno znižanje plač.

Se bodo igralci prodajali po nižjih cenah?

Vpliv krize bi na koncu lahko čutili številni nogometaši, a AFP ob tem dodaja, da te najbrž, vsaj finančno, ne bodo čutili največji zvezdniki in njihovi agentje. "Superagentje" bodo še naprej igrali svojo igro. Med njimi nizozemski agent Mino Raiola, ki med drugim zastopa Paula Pogbaja in Erlinga Haalanda. Ta je še ta teden v pogovoru za španski športni časopis Marca dejal, da si želi, da bi "v prihodnosti prodal zelo velikega igralca madridskega Reala" in da upa, da bo "to še to poletje".

Dinamika na trgu se bo drugod spremenila. Neimenovani agent je tako za agencijo ocenil, da bodo klubi s finančnimi težavami pripravljeni prodajati igralce po nižjih cenah. Toda trenutna realnost je, da je na prvem mestu zdravje. Zato se na nogometnih zelenicah in tudi zunaj njih zaradi svetovne pandemije trenutno dogaja bolj malo. "Naša primarna skrb trenutno je, da so naše stranke na varnem," je dejal agent Jonathan Barnett, ki med drugim zastopa Garetha Bala in dodal: "Vsi se ukvarjamo z enako težavo, z negotovostjo in s tem povezanimi stvarmi. Ne razmišljamo o poletju ali prestopih, ker ne vemo, kako dolgo bo vse to trajalo."