Inter je zmagoviti gol dosegel v sodniškem dodatku na koncu tekme, ko je mrežo zatresel Lautaro Martinez. Kalidou Koulibaly je bil izključen devet minut pred koncem rednega dela. Foto: EPA
Inter je zmagoviti gol dosegel v sodniškem dodatku na koncu tekme, ko je mrežo zatresel Lautaro Martinez. Kalidou Koulibaly je bil izključen devet minut pred koncem rednega dela. Foto: EPA

Še za eno tekmo je zaprla severno tribuno, na kateri so najbolj problematični navijači kluba. Ti so med tekmo žalili gostujočega temnopoltega igralca Senegalca Kalidouja Koulibalyja z rasističnimi opazkami. Koulibaly je sicer moral v 81. minuti zapustiti igrišče zaradi drugega prejetega rumenega kartona, ko je protestiral proti sodniški odločitvi.

Handanović reševal Inter, Martinez zadel za zmago

"Ves čas tarča opičjih zvokov"
Trener Napolija Carlo Ancelotti je odziv branilca pripisal živčnosti zaradi nenehnih nešportnih provokacij Interjevih navijačev: "Koulibaly je bil vsekakor razdražen. Po navadi je umirjen in profesionalen, ampak ves čas je bil tarča opičjih zvokov."

"Trikrat smo zaprosili, da se ukrepa, vendar se je tekma nadaljevala. Ves čas so govorili, da se lahko ustavi – ampak kdaj? Verjetno bo treba naslednjič zadeve vzeti v lastne roke in bomo morali preprosto nehati igrati. Če zapustimo igrišče, bomo verjetno zaradi tega izgubili tekmo, vendar smo pripravljeni tudi na to. To, kar se zdaj dogaja, ni dobro za italijanski nogomet," je po poročanju Gazette dello Sport dejal 59-letni Ancelotti.

Na začetku prihodnjega leta se bom sešel s predstavniki navijačev moštev Serie A in B, da se zagotovi, da bodo stadioni znova mesta za zabavo, in ne nasilje.
Matteo Salvini, italijanski notranji minister

V pretepu navijačev smrtna žrtev
Po dosojeni kazni Interju se je na dogajanje odzval tudi predsednik italijanske nogometne zveze FIGC Gabriele Gravina, ki je napovedal sestanek z vladnimi predstavniki o poenostavitvi pravil za prekinitev tekem. Ta trenutno predvidevajo, da mora policija po zaznavi incidentov naročiti sodniku prekinitev dvoboja. "Dovolj je dovolj. Kar se je zgodilo v zadnjih dneh, ni sprejemljivo. Nogomet pripada pravim navijačem, zaščititi ga je treba pred tistimi, ki ga želijo izrabiti za ustvarjanje konfliktov," je bil jasen Gravina.

Celotno dogajanje okoli rasističnih izpadov v Italiji dobiva vse bolj politične razsežnosti, saj nekateri politiki za stanje že bolj ali manj odprto krivijo notranjega ministra in vodjo populistične stranke Liga Mattea Salvinija.

Tekmo je zaznamoval pretep med navijači, v katerem je umrla ena oseba. Incident naj bi se zgodil v okolici stadiona, ko je skupina Interjevih navijačev, oboroženih z verigami in kiji, napadla kombi z navijači Napolija. Kot poročajo italijanski mediji, so bili v pretepu ranjeni štirje navijači Napolija, umrl pa je 35-letni privrženec Interja, ki naj bi ga povozil kombi. Sicer naj bi bil stari znanec policije, ki je bil večkrat v preteklosti obravnavan zaradi nasilja v bližini stadionov in je imel prepoved obiska tekem.