Cristiano Ronaldo je dosegel osmi hat-trick v Ligi prvakov, s čimer je izenačil rekord Lionela Messija. Ronaldo je po letu dni na eni tekmi Lige prvakov spet dosegel več kot en gol. Zadnjič se je to zgodilo lani v četrtfinalu ‒ ko je žoge zabijal v gol Juventusa. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je dosegel osmi hat-trick v Ligi prvakov, s čimer je izenačil rekord Lionela Messija. Ronaldo je po letu dni na eni tekmi Lige prvakov spet dosegel več kot en gol. Zadnjič se je to zgodilo lani v četrtfinalu ‒ ko je žoge zabijal v gol Juventusa. Foto: Reuters
Stroj za gole

140 ekip je do zdaj igralo v Ligi prvakov. Le 22 ekip je doseglo več golov kot Cristiano Ronaldo (124).

Atletico je leta 1974 na ponovljeni tekmi finala najpomembnejšega evropskega pokala proti Bavarcem visoko izgubil s 4:0, a skeli jih zamujena priložnost na prvi tekmi, kjer so v podaljšku vodili z 1:0, nato je novo tekmo v zadnji minuti podaljška izsilil Hans Georg Schwarzenbeck.

Vedno klonili pred Ronaldovo ekipo
V zadnjih šestih sezonah Lige prvakov se je Atletico kar petkrat pomeril z ekipo Cristiana Ronalda (v večini primerov je bil to mestni tekmec Real) in prav vselej klonil. Atletico se je Portugalcu v tem obdobju v Evropi ognil le lani, ko je moral zaradi slabih predstav pomlad nadaljevati v Evropski ligi, a je to tekmovanje nato osvojil. Trend se je nadaljeval letos, ko je Ronaldo ‒ tokrat z Juventusom ‒ spet izločil colchonerose, na povratni tekmi je bilo 3:0.

SezonaTekmecFazaRonaldovi goli
2014Realfinale1
2015Realčetrtfinale0
2016Realfinale0 (zadnja 11-m)
2017Realpolfinale3
2018ognili so se Realu in osvojili Evropsko ligo
2019Juventusosmina finala3

Ronaldo je bil spet jeziček na tehtnici. 34-letni Portugalec je zabil še osmi hat-trick v tem tekmovanju in skupaj že 124. gol v Ligi prvakov: "Želel sem si, da bi bil to poseben večer, in res se je zgodil. Nisem vesel le zaradi svojih golov, ampak tudi zaradi odnosa, ki smo ga prikazali. Tak odnos, tak pristop potrebuješ, če želiš osvojiti Ligo prvakov." Ronaldo ima s tem veliko izkušenj, saj je to tekmovanje osvojil že petkrat.

Juventus ima sedem finalnih porazov
"To je bil razlog, da me je Juventus pripeljal sem. Da naredimo stvari, ki jih še nikoli prej nismo," je bil vzhičen Ronaldo, ki je očitno pozabil poudariti, da je Juventus že 18-krat prej igral v četrtfinalu Lige prvakov/Pokalu državnih prvakov. Jasno je, kaj najbolj muči staro damo ‒ naslovi, v finalu je igrala devetkrat, kjer pa je slavila le dvakrat.

Goli v bojih na izpadanje

63 - Ronaldo
40 - Messi
21 - T. Müller
19 - Lewandowski
18 - Raul
18 - Ševčenko

Federico Bernardeschi je podal Ronaldu za prvi gol na tekmi. Foto: EPA
Federico Bernardeschi je podal Ronaldu za prvi gol na tekmi. Foto: EPA

V bojih na izpadanje zabil več golov
Brez dvoma pa je Ronaldo na številnih področju storil veliko stvari, kar ni uspelo nobenemu drugemu nogometašu pred njim. Že nekaj časa je na vrhu lestvice strelcev najelitnejšega tekmovanja, še bolj zastrašujoč pa je njegov izkupiček v bojih na izpadanje, na katerih ima celo več golov (63) kot v skupinskem delu (61).

Bernardeschi priigral enajstmetrovko
Eden ključnih mož Juventusa je bil Federico Bernardeschi, ki je v končnici tekme izsilil enajstmetrovko. Njegov trener Massimiliano Allegri ga je izpostavil in nadaljeval: "A treba je pohvaliti celotno ekipo. Potrebovali smo izvrstno predstavo in jo tudi prikazali. Zadovoljen sem bil s hitrostjo igre in tehniko. Zares smo napredovali in si zaslužili napredovanje."

Simeone prevzel krivdo za poraz
Na drugi strani se je Atletico preveč zaprl v branjenje, v 95 minutah igre ni sprožil niti enega strela v okvir vrat ali izvajal kota. Trenerju Diegu Simeoneju tako ni preostalo drugega, kot da prizna poraz: "Juventus je bil boljši, zaslužil si je zmago, popolnoma so nas pritisnili. Ko te tekmec tako privije, ti ne preostane drugega, kot da mu čestitaš. Naredili smo napake, a da ne bo pomote, te sem naredil sam, ne pa moji igralci. Taktično je bil Juventus boljši."

Cristiano Ronaldo je takole oponašal Simeoneja. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je takole oponašal Simeoneja. Foto: Reuters

Strelec vseh golov oponašal Simeoneja
Ronaldo, ki je po porazu na prvi tekmi užaljeno kazal pet prstov (ker ima pet naslovov, Atletico pa nobenega), je tudi po tej tekmi nase opozoril s posebno gesto, tokrat je oponašal Simeoneja, ki si je dal duška po prvi tekmi. Glede tega je bil Argentinec kratek: "Ronaldo je mislil na navijače in kazal osebnost tako velikega kluba, kot je Juventus."

Obramba tokrat preveč luknjičasta
Atletico je bil v zadnjem času odličen, saj je v gosteh dobil zadnje tri od štirih tekem, pri čemer ni prejel niti enega gola. Branilec Diego Godin je razmišljal: "Nikakor nam ni uspelo priti v dober napad. Njim je uspelo doseči zadetke, nam očitno ni. Do konca sezone bomo igrali zavzeto." Vratar Atletica Jan Oblak po tekmi ni želel dati izjav.

Naval na šport: Luka Petrič iz Torina po tekmi Juventus - Atletico