Junak kraljevske etape Gira prek Mortorola Giulio Ciccone je novi nosilec rumene majice. Foto: Reuters
Junak kraljevske etape Gira prek Mortorola Giulio Ciccone je novi nosilec rumene majice. Foto: Reuters

Šesta etapa je karavano popeljala od Mulhousa do vrha slovitega Le Planche des Belles Fillesa. Na 161-kilometrski poti so se kolesarji spopadli s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi, veliki finale pa je bil sedemkilometrski vzpon s povprečnim naklonom 8,7 odstotka do samega cilja. Nekateri odseki zadnjega klanca so imeli naklon tudi od 22 do 24 odstotkov.

V posnetku spodaj si lahko ogledate analizo 6. etape Dirke po Franciji.

Četrtič se je etapa Toura končala na Le Planche des Belles Filles, Teuns pa se je pridružil elitni druščini, ki jo sestavljajo dozdajšnji zmagovalci tega klanca Chris Froome, Vincenzo Nibali in Fabio Aru. Teuns in Ciccone sta bila del skupine, ki je šla že zgodaj v beg. 16 kolesarjev si je vmes priborilo krepko več kot osem minut naskoka pred glavnino. Približno 50 km pred ciljem je prednost začela kopneti. Takrat je na klancu na Col des Croix narekovanje tempa v glavnini prevzel Movistar, ki je naredil selekcijo.

Zaključek 6. etape

Odločilna bonifikacija na Col des Chevreres

300 m pred Col des Croixem je v vodilni skupini napadel Thomas De Gent, ki pa je na naslednjem vzponu popustil. Prav klanec na Col des Chevreres se je izkazal za odločilnega kar se tiče skupne razvrstitve. Namreč tu je Ciccone prejel osem sekund bonifikacije, kar mu je na koncu posredno prineslo rumeno majico. Na čelu dirke je pred ciljnim vzponom ostala četverica – ob Teunsu in Cicconeju še Xandro Meurisse in Tim Wellens, nosilec pikčaste majice, ki je na letošnji dirki do zdaj dobil polovico vseh kategoriziranih ciljev.

Najprej je odpadel Wellens, nato je popustil še Meurisse, Ciccone in Teuns pa sta sama vstopila v zadnji kilometer. Na makadamskem delu je Teuns še pospešil, Ciccone pa ni našel odgovora in 27-letni Belgijec, ki dirka za Bahrain Merido, je prišel do prve etapne zmage na tritedenskih dirkah, 24-letni Italijan, kolesar ekipe trek Segafredo, ki je bil letos najboljši hribolazec na Giru, pa si je oblekel rumeno majico.

"Moram še zbrati misli. Neverjetno je. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Nisem pričakoval, da bom zmagal že v prvem tednu, to je res super, nisem pričakoval. Vedel sem, da imam možnost. Šel sem v beg, v zaključku sem dal vse od sebe," je v prvi izjavi na cilju dejal presrečni Teuns.

Dylan Teuns je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Dylan Teuns je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters

Ciccone ima šest sekund prednosti

Julian Alaphilippe, ki je tretji dan dirkal v rumenem, je v zaključku na najbolj zahtevnem delu napadel v glavnini in se na vso moč trudil ubraniti majico vodilnega v skupni razvrstitvi, toda Francozu je na koncu zmanjkalo moči. Tretje mesto je na etapi osvojil Meurisse, četrti pa je cilj prečkal lanski zmagovalec Geraint Thomas, ki je bil med favoriti za končno slavje najmočnejši v zaključku. V glavnini je tri kilometre pred koncem pospešil Mikel Landa, toda tudi njemu napad ni do konca uspel, pošle so mu moči in na koncu je bil deseti.

Ciccone ima v skupnem seštevku šest sekund naskoka pred Alaphilippom. Teuns zaostaja 32 sekund in je tretji, četrti pa je Novozelandec George Bennett. Na peto mesto se je povzpel Thomas, ki je prehitel tudi moštvenega kolega pri Ineosu in glavnega tekmeca v boju za skupno zmago, Egana Bernala. Valižan zaostaja 49 sekund, Kolumbijec pa 53.

Geraint Thomas je bil med glavnimi favoriti najmočnejši. Foto: Reuters
Geraint Thomas je bil med glavnimi favoriti najmočnejši. Foto: Reuters

Dobro formo iz Gira prenesel na francoske ceste
"Prvi cilj je bila etapna zmaga, a seveda sem zadovoljen tudi z drugim mestom in rumeno majico. Teuns je bil v zadnjih metrih preprosto močnejši. Zelo se je poznalo, da sem prenesel dobro formo iz Gira v Francijo. Vse sem stavil na Giro, na Touru pa naj bi nabiral izkušnje. Upam, da bom lahko pomagal Richieju Portu na odločilnih etapah. V petek me čaka težko delo. Imamo zelo močno ekipo in želimo zadržati majico," je poudaril 24-letni Ciccone, ki je konec maja dobil kraljevsko etapo Gira prek prelaza Mortirolo.

Thomas: Ključno je bilo, da sem ostal potrpežljiv
Lanski zmagovalec Thomas je že na prvi gorski etapi pokazal zobe: "Zelo dobro sem se počutil v zaključku etape. Pričakoval sem, da bodo napadli Porte, Quintana, Adam Yates in Bernal. Na tako strmih klancih ponavadi ne blestim. Ključno je bilo, da sem ostal potrpežljiv. Ko je Alaphilippe močno napadel 800 metrov pred ciljem, sem počakal na pravi trenutek. 350 metrov pred ciljem sem posprešil in pravilno sem se odločil."

Prvi od dveh Slovencev na cilju je bil Jan Tratnik. Na 67. mestu je zaostal 14 minut in 51 sekund. Matej Mohorič, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi, je bil 113., zaostal je 20 minut in dve sekundi. Skupno je Tratnik 70., Mohorič pa 74. V petek je na sporedu ravninska sedma etapa in nova priložnost za šprinterje.

6. etapa, Mulhouse-La Planche des Belles Filles, 
160,5 km:                              
  1. D. TEUNS           BEL    4:29:03 
  2. G. CICCONE         ITA      +0:11 
  3. X. MEURISSE        BEL       1:05 
  4. G. THOMAS           VB       1:44 
  5. T. PINOT           FRA       1:46 
  6. J. ALAPHILIPPE     FRA   isti čas 
  7. N. QUINTANA        KOL       1:51 
  8. E. BUCHMANN        NEM   isti čas 
  9. J. FUGLSANG        DAN       1:53 
 10. M. LANDA           ŠPA        vsi 
 11. R. PORTE           AVS       isti 
 12. E. BERNAL          KOL        čas 
 ...                                   
 22. V. NIBALI          ITA       2:35 
 27. R. BARDET          FRA       2:53 
 67. J. TRATNIK         SLO      14:51 
113. M. MOHORIČ         SLO      20:02 
Skupni vrstni red po 6. etapi:                       
  1. G. CICCONE         ITA   23:14:55
  2. J. ALAPHILIPPE     FRA      +0:06
  3. D. TEUNS           BEL       0:32
  4. G. BENNETT         NZL       0:47
  5. G. THOMAS           VB       0:49
  6. E. BERNAL          KOL       0:53
  7. T. PINOT           FRA       0:58
  8. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:04
  9. M. WOODS           KAN       1:13
 10. R. URAN            KOL       1:15
 11. J. FUGLSANG        DAN       1:19
 ...                                  
 16. N. QUINTANA        KOL       1:41
 20. V. NIBALI          ITA       1:56
 26. R. BARDET          FRA       2:57
 70. J. TRATNIK         SLO      25:48
 74. M. MOHORIČ         SLO      27:52
Ciccone na peklenskem ciljnem vzponu do rumene majice
Profil šeste etape Toura. Foto: MMC RTV SLO
Profil šeste etape Toura. Foto: MMC RTV SLO
Teuns na 24-odstotnem naklonu ugnal Cicconeja