Matija Pleško je trener ACH Volleyja, ki je v nedeljo na tekmi srednjeevropske lige v Kamniku premagal Calcit Volley s 3:1. Foto: www.alesfevzer.com
Matija Pleško je trener ACH Volleyja, ki je v nedeljo na tekmi srednjeevropske lige v Kamniku premagal Calcit Volley s 3:1. Foto: www.alesfevzer.com

Da je kakovost posameznikov izrazito na strani Berlina, se je vedelo že pred začetkom tekme. Berlinčani so letos močno okrepili ekipo in se spogledujejo s samim vrhom. Ljubljančani bi morali za presenečenje odigrati perfektno tekmo, za zmago bi morali fantastično servirati (tega niso storili, dosegli so le en as, napravili pa kar 14 napak), tudi v drugih elementih pa bi morali igrati brez napak.

A tako je bilo le na začetku tekme, ko so nekajkrat povedli za točko, na osmi točki pa bili s tekmecem izenačeni. Z dvema zaporednima blokoma so Nemci prvič povedli z dvema točkama, po bloku Petru Đirliću pa so vodili s 16:12. As Jureta Okrogliča za 16:14 je gostom spet dal nekaj upanja, a v nadaljevanju v obrambi nikakor niso znali ustaviti ameriškega korektorja Benjamina Patcha, ki mu je žoge lepo podajal ruski reprezentant Sergej Grankin. Američan je že v prvem nizu dosegel 11 točk, za glavno razliko pa so poskrbeli domači blokerji, ki so bili precej opaznejši kot kolegi na nasprotni strani, v prvi vrsti Diko Purić (25:21).

Berlin je v drugem nizu že na začetku prišel do štirih točk prednosti, Ljubljančani so nekajkrat prišli na -2, več pa jim ni uspelo. Izid 14:7 ni obetal nič dobrega. Matija Pleško je poskušal z menjavami, v igro je poslal Božidarja Vučićevića, Uroša Pavlovića in izkušenega Andreja Flajsa, toda pravega učinka ni bilo. Nemškega naleta mu ni uspelo ustaviti, ni bilo ne pritiska z začetnimi udarci ne dobrega sprejema, gostitelji so niz dobili s 25:15.

Tudi v tretjem nizu so domači hitro povedli za štiri točke, a se slovenski prvaki niso hoteli predati. Predvsem po zaslugi Vučićevića in Matica Videčnika (na koncu je v svojo statistiko vpisal šest blok točk) so izenačili na 15. točki in se borili vse do izida 24:24. Usoden pa je bil as Moritza Reicherta, po katerem se je dvoboj končal s 26:24.

V naslednjem krogu bo ACH prihodnjo sredo v Tivoliju gostil rusko ekipo Kuzbas Kemerovo, za katero igrajo štirje ruski in finski reprezentant.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: "Proti ekipi Berlina je izredno težko igrati, če jih ne odmakneš od mreže, saj imajo dobrega podajalca in dobre napadalce. Po drugem nizu so imeli sprejem 71-odstoten. Glede na to, da smo se prvi niz še nekako držali, je drugi šel zelo hitro po zlu. V tretjem nizu pa smo stavili na karto našega servisa, da še bolj pritisnemo, tudi za ceno kakšne napake, vendar je na koncu zmanjkalo malo sreče, da bi se tekma raztegnila. Žal nam ni uspelo, toda fantje so se zelo potrudili. Na drugi strani je bil razigran tekmec. V taktičnem smislu nas niso presenetili, v izvedbi samega sprejema pa. Nekateri naši servisi niso bili slabi, pa so vseeno uspeli odlično sprejeti."

Jan Pokeršnik, sprejemalec ACH Volleyja: "Prisotno je veliko razočaranje. Nismo dosegli cilja, ki smo si ga zadali. V prvih dveh nizih je bilo zares videti slabo, ker je imel Berlin res dober sprejem in je lahko Sergej Grankin počel, kar je želel. Izstopal je njihov korektor, ki je imel zelo visok odstotek v napadu. V tretjem nizu smo pritisnili s servisom in izboljšali naš sprejem ter napad. Škoda tiste predzadnje točke v tretjem nizu, ko je sodnik mogoče malo prehitro piskal, saj smo bili zelo blizu, da bi vseeno vzeli niz ali dva, mogoče pa tudi zmagali."

Liga prvakov, skupina B, 1. krog:
BERLIN RECYCLING VOLLEYS – ACH VOLLEY
3:0 (21, 15, 24)

Berlin Recycling Volleys: Kowalski, Ensing, Jendryk 8, Reichert 9, Grankin 2, Klein, Hatch, Zenger, Kessel, Tuia 14, Patch 17, Le Goff 7, Pujol.

ACH Volley: Flajs, Vučićević 15, Kumer, Purić, Pavlović, Satler, Dagostino, Đirlić 7, Okroglič 5, Vilimanović, Pokeršnik 9, Videčnik 7.

Sreda:
KUZBAS KEMEROVO (RUS) – FAKEL NOVI URENGOJ (RUS)

ACH Volley iz Berlina s porazom