Varovanci Matije Pleška so končali evropsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanci Matije Pleška so končali evropsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma ni imela večjega tekmovalnega pomena. Šestkratni evropski prvak si je že pred njo zagotovil prvo mesto in uvrstitev v četrtfinale, ACH tudi z zmago ni mogel več napredovati na drugo. Zato je ruski trener, legendarni Vladimir Alekno, na igrišče poslal postavo brez svojih največjih zvezdnikov – Francoza Earwina Ngapetha in ruskih reprezentantov Artema Volviča, Aleksandra Volkova, Aleksandra Butka in Maksima Mihajlova. V Berlinu so imeli ti s slovenskimi prvaki obilo dela, zadnja dva niza dobili šele po napeti končnici, tokrat pa so imeli ruski rezervisti manj težav. ACH ni našel obrambe proti njihovim napadom, dosegel je vsega dva bloka.

V prvem nizu Ljubljančani spet niso izvajali nobenega pritiska z začetnimi udarci, tako da gostitelji niso imeli večjih preglavic, da so nadzorovali položaj. Rusi so vodili od začetka do konca, pred končnico so imeli gostje še nekaj upanja, saj so se približali na 16:17 in točko zaostanka držali do izida 18:19, toda to, kar so pokazali v končnici, je bilo premalo. Valentin Krotkov in Fedor Voronkov sta z lahkoto držala sprejem, Voronkov je nizal točke v napadu, ljubljanskemu bloku ga ni uspelo zadržati. ACH v prvem nizu ni dosegel niti enega bloka in niti enega asa, dobra igra Božidarja Vučićevića v napadu ni bila dovolj za vodstvo.

Vučićević je dobro predstavo nadaljeval tudi v drugem nizu, v katerem so gostje vendarle nekoliko popravili začetne udarce, tako da jim je bilo lažje igrati. Sredi niza so po nekaj dobrih servisih ušli, prednost pa držali do konca. A drugi niz je bil očitno le preblisk oziroma trenutek, v katerem so izkoristili slabosti gostiteljev. Ti so bili v tretjem znova premočni, vodili so že z 20:13, do konca so Ljubljančani nekoliko zmanjšali, a vodstva gostiteljev z 2:1 niso ogrozili. Podobna zgodba je potekala tudi v četrtem, slovenski prvaki tudi v njem gostiteljem niso bili nevarni.

Varovanci Matije Pleška tako letos v Ligi prvakov na igrišču niso osvojili niti točke, na lestvici jih imajo sicer šest, a to zaradi dejstva, da je poljska ekipa Jastrzebski Wegiel odpovedala nastop na obeh turnirjih in vse točke izgubila za zeleno mizo.

Pleško: To je žal naš letošnji domet
"Poraz najlažje pozabiš z zmago. Po takšnem, ki se nam je zgodil v torek, se je zelo težko pobrati. Že dolgo nas ni nekdo tako nadigral kot ekipa iz Berlina. Tudi danes zmage nismo dočakali, pa vendar mislim, da je bil storjen korak v pravo smer. Današnja reakcija ekipe se mi je zdela dobra, ampak kljub vsemu se na koncu tekme nismo veselili. Tekmec kot je Zenit Kazan v kakršnikoli zasedbi je precej težak nasprotnik. Po številkah v sprejemu in napadu smo bili celo boljši od nasprotnika, odločile pa so individualne kvalitete igralcev iz Kazana. Naredili so kar deset točk z blokom in osem s servisom, na drugi strani pa smo imeli mi le dva bloka in dve neposredni točki s servisom. Z izkupičkom lige prvakov seveda nisem zadovoljen, po drugi strani pa poskušam biti vsaj malo realen. Ob vseh težavah, ki jih imamo, je bil to žal naš letošnji domet. Pred nami je še bistven del domače sezone, kjer v treh tekmovanjih branimo tri prva mesta. Vsekakor bo potrebno igrati dobro odbojko, če želimo doseči zastavljene cilje," je dejal Pleško.


Skupina C, turnir v Kazanu:
ZENIT KAZAN
– ACH VOLLEY
3:1 (21, -20, 20, 20)
Zenit: Voronkov 19, Surmačevskij 22, Volvič, Alekno 3, Volkov, Ngapeth, Bednorz, Krotkov, Butko, Kononov 8, Zemčenok 14, Smoljar 6, Golubjov, Mihajlov.

ACH Volley: Toman, Ropret, Pernuš, Touhteh 9, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 10, Rutar, Pokeršnik, Videčnik 3, Kök 15, Djurić, Vučićević 22.

Vrstni red: Zenit 18, Berlin 12, ACH Volley 6, Jasztrebski 0.