Slovenke bodo igrale za tretjo vstopnico za evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Slovenke bodo igrale za tretjo vstopnico za evropsko prvenstvo. Foto: EPA

Slovenske odbojkarice si bodo tretji nastop na evropskih prvenstvih skušale priigrati v težki skupini F, v kateri se bodo na dveh kvalifikacijskih turnirjih srečale z reprezentancami Češke, Latvije ter Bosne in Hercegovine.

Chiappini je na širši seznam uvrstil 23 odbojkaric, vabilo na priprave jih bo prejelo šestnajst. "S štabom smo v stiku z igralkami in jih tudi pozorno spremljamo, skušamo zbrati kar največ informacij, da bomo dobro pripravljeni na začetek treningov. Doslej sem si ogledal že precej tekem in si jih bom tudi v prihodnje. Žal nekatere igralke trenutno niso v pogonu, kar lahko predstavlja težavo, saj ni lahko ujeti tekmovalnega ritma. Videli bomo, katera dekleta bodo konec decembra v najboljši formi in temu prilagodili sistem dela, ki ga v primerjavi s preteklostjo ne bomo preveč spreminjali," pravi Chiappini.

"Doslej smo bili vajeni, da smo se imeli možnost dobro pripraviti na tekmovanja, tokrat ne bo tako. Zbrali se nismo že dolgih petnajst mesecev, v reprezentanci bo tudi nekaj sprememb. Zavedamo se, da bomo imeli na voljo le nekaj skupnih treningov, in če bo vse po sreči, tudi kakšno pripravljalno tekmo. A glede na situacijo s covidom-19 po Evropi je o vsem tem za zdaj še prezgodaj govoriti. Ne vemo, v kakšnem stanju bodo igralke prišle na priprave in tu mislim tako na formo, fizično pripravljenost, pa tudi na psihološko stanje. Ne glede na vse moramo razmišljati pozitivno, saj na določene stvari nimamo vpliva. Osredotočiti se moramo na delo in ga nadaljevati tam, kjer smo ga končali na lanskem evropskem prvenstvu," razmišlja Chaippini.

Italijanski strateg, ki na slovenski klopi sedi od leta 2017, se je dotaknil tudi nasprotnic v skupini F in priznal, da naši izbrani vrsti žreb ni bil preveč naklonjen. A kljub temu Chiappini verjame, da ima Slovenija dovolj kakovostno zasedbo, da se lahko še drugič zapored uvrsti na EuroVolley: "Skupina je težka in spoštovati moramo vse nasprotnice. Zavedamo se, da ima Češka že pregovorno izjemno močno reprezentanco, tudi Bosna in Hercegovina ima v svoji vrsti odlične posameznice in čakata nas vsaj dve ključni tekmi, ki ju bomo morali dobiti, če se bomo želeli uvrstiti na evropsko prvenstvo. Ves čas spremljam formo čeških in bosanskih reprezentantk, saj bomo s štabom le tako lahko videli, do kakšne ravni moramo z ekipo priti, da tekmice lahko premagamo. Češka in Latvija sta se na kvalifikacije pripravljali že poleti, a so vse ekipe že dolgo brez uradnih tekem. Zelo pomembno je, da se naše igralke zavedajo, da morajo na priprave priti zdrave, visoko motivirane in v najboljši mogoči telesni kondiciji. Uvrstitev na evropsko prvenstvo je za prihodnost reprezentance in za igralke na individualni ravni izjemnega pomena."

Prvo tekmo bodo Slovenke igrale 8. januarja proti BiH-u, zatem se bodo srečale z domačinkami Latvijkami, sledil bo še obračun s Češko. Na drugem turnirju, ki se bo začel 15. januarja, se bodo Slovenke pomerile z Latvijkami, nato pa s Češko in gostiteljico BiH.

Reprezentzančni seznam:
Eva Mori, podajalka
Sara Najdič, podajalka
Eva Pogačar, podajalka
Ana Žigon, podajalka
Lana Ščuka, sprejemalka
Monika Potokar, sprejemalka
Ana Marija Vovk, sprejemalka
Žana Zdovc Sporer, sprejemalka
Eva Zatkovič, sprejemalka
Maja Košenina, sprejemalka
Mojca Pene, sprejemalka
Darja Eržen, korektorica
Nika Markovič, korektorica
Saša Planinšec, blokerka
Tina Grudina, blokerka
Ela Pintar, blokerka
Mirta Grbac Velikonja, blokerka
Brina Bračko, blokerka
Manja Jerala, blokerka
Leja Janežič, prosta igralka
Maja Pahor, prosta igralka
Nika Dobaj, prosta igralka
Anja Mazej, prosta igralka