Slovenski odbojkarji bodo dočakali nastop v Ligi narodov. Foto: BoBo
Slovenski odbojkarji bodo dočakali nastop v Ligi narodov. Foto: BoBo

FIVB je bil zaradi pandemije covida-19 primoran odpovedati lansko izvedbo elitne Lige narodov, za letošnje tekmovanje pa je krovna odbojkarska organizacija že prižgala zeleno luč, hkrati pa oznanila, da bo liga potekala v enaki obliki, a v le eni državi. Izvedba 42 turnirjev v 22 državah z 32 reprezentancami namreč v zdajšnjih razmerah ni mogoča.

FIVB ima predvidena dva scenarija, 40-dnevni ter nekoliko bolj zgoščen od 34- do 36-dnevni mehurček, v okviru katerega bo odigranih 130 tekem, v prvem delu tekmovanja po osem dnevno, v sklepnem delu, v katerem bo nastopilo šest najboljših reprezentanc, pa po dve tekmi dnevno. Koncept tekmovanja so na spletnem sestanku soglasno že sprejeli predstavniki vseh nastopajočih držav in hkrati potrdili udeležbo svojih reprezentanc, izjema je le Kitajska, ki na dovoljenje oblasti za nastop še čaka.

Do konca februarja znana oba organizatorja
FIVB bo predvidoma do konca februarja izbral oba organizatorja, obstaja pa celo možnost, da bo VNL za moške in ženske hkrati gostila le ena država organizatorica. Februarja bo znan tudi razpored tekem.

"S tekmovanjem 'v mehurčku' FIVB želi vsem reprezentancam in drugim deležnikom zagotoviti varno okolje in varno izvedbo tekmovanja, obenem pa ohraniti začrtan koncept tekmovanja. S tem konceptom organizacije smo potovanja omejili na minimum in zagotovili varnost. VNL se bo odvijal le v eni državi, organizatorji bodo udeležence redno testirali, strogi ukrepi, ki bodo v veljavi, pa bodo možnost okužbe močno zmanjšali," so sporočili s sedeža FIVB-ja.

OZS: Pravilna odločitev. Tekem ni že od januarja lani.
"Veseli smo današnje potrditve, da FIVB namerava izvesti Ligo narodov in da bomo naše odbojkarje po vseh teh letih čakanja vendarle lahko spremljali tudi v tem tekmovanju. Menimo, da se je FIVB z uvedbo tekmovanja v mehurčku odločil prav, to potrjuje tudi soglasje vseh držav udeleženk, ki smo idejo podprle. Za odbojko je to, da bo Liga narodov izvedena, zelo pomembno, saj reprezentančnih tekem nismo spremljali že od januarja lani,
" menijo na Odbojkarski zvezi Slovenije.