Slovenija bo tam gostila enega od turnirjev, na zvezi pa tudi razmišljajo o organizaciji zaključnega turnirja ženske srebrne evropske lige, saj želijo dekletom omogočiti vse mogoče razmere, da se uvrstijo v zlato ligo, kamor po mnenju Ropreta tudi spadajo.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je kljub težkemu letu 2020 optimist. Foto: Aleš Oblak
Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je kljub težkemu letu 2020 optimist. Foto: Aleš Oblak

Liga narodov predvidena konec maja
"Kar se tiče lige narodov, za zdaj ni nič novega. Naslednji teden imamo sestanek, o čem se bomo točno pogovarjali, še ne vem. Prepričan sem, da ne o odpovedi, prepričan sem, da bomo po zgledu nekaterih drugih tekmovanj ligo izpeljali. Mogoče na način, kot je zdaj predviden, a bodo najbrž potrebne nekatere spremembe. Lahko da bomo igrali v mehurčkih, močno pa upam, da bo do takrat, liga je predvidena za konec maja, že dovoljen ogled tekem omejenemu številu gledalcev,"
je glede organizacije lige narodov in tudi drugih tekmovanj, nekatere, kot na primer evropsko prvenstvo do 18 let v odbojki na mivki bo gostila tudi Slovenija, optimističen Ropret.

Metod Ropret prepričan, da Liga narodov bo

Predsednik zveze se je ozrl na zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 težko leto 2020, v katerem so trpeli predvsem mlajši odbojkarji. Tekmovanj in trenažnih procesov že dolgo nimajo, tako kot nekatere druge zveze pa se tudi odbojkarska zveza trudi, da bi se to v najkrajšem času rešilo.

"Pomanjkanje treningov bo zagotovo imelo posledice. V primerjavi z nam primerljivimi državami smo v velikem minusu. Mlajši v ekipnih športih potrebujejo skupinske treninge, samo vadba prek spleta ni dovolj. Sam bom poskušal to spremeniti na jutrišnjem pogovoru z državnim sekretarjem za področje izobraževanja in športa Marjanom Dolinškom, upam, da bova pri ukrepih našla skupni jezik. Veliko pa bo morala v prihodnosti storiti tudi stroka, mlade bo treba za delo na novo motivirati," je o tem, kdo je v letu 2020 največ izgubil, spregovoril Ropret.

Zveza v času pandemije delala dobro
Same zveze, ki je v letu 2020 prispevala tudi nekaj novih članov v komisijah Evropske odbojkarske zveze (Cev), epidemija ni toliko prizadela, da bi se približala alarmantnemu stanju. "Zveza je v času pandemije delala dobro. V tekmovalnem smislu sicer manj intenzivno, več pa v organizacijskem in humanitarnem. Zadovoljni smo z informacijskim napredkom, čeprav gledalci ne morejo v dvorane, pa tudi s spremljanjem domačih lig. Praktično vse se da videti prek prenosov na spletu, veliko tudi na televizijskem programu Sportklub. Škoda je le, da tega ni v vseh shemah programskih ponudnikov," meni Ropret, ki je zadovoljen s finančnim stanjem zveze, ki ga je izboljšal tudi krizni prispevek Ceva v znesku 30.000 evrov.

Poslovanje je bilo uspešno.
"O številkah, ki bodo razkrile naše finančno stanje, še ne morem natančno govoriti, lahko pa že rečem, da je bilo naše poslovanje uspešno. Še vedno se kažejo učinki organizacije evropskega prvenstva, lahko tudi rečem, da nismo imeli večjega izpada pri pokroviteljih. Bilo je nekaj zmanjšanja sredstev, a kljub pomanjkanju tekmovanj nobenih odpovedi, kar kaže na zaupanje, ki jih imamo pri pokroviteljih. Zadovoljni smo, ker se bomo rešili nekaterih bremen iz preteklosti in novo obdobje začeli na zdravih temeljih,"
je ponosen na delovanje zveze predsednik.

Ta je tudi potrdil, da kljub zamudi še vedno nameravajo izvesti tudi tekmovanje v slovenskem pokalu. "Čeprav nekatere ekipe, ki nastopajo v pokalu, še vedno ne morejo niti trenirati, se tekmovanju še nismo odpovedali. Najbrž bomo morali sistem igranja zaradi časovne stiske modificirati, a ga nameravamo izpeljati. Upamo, da se bodo šole hitro odprle in da bodo imele prizadete ekipe vsaj pogoje, da pridejo na približno napovedano raven. Po mojem mnenju za to potrebujejo tri tedne," meni Ropret.