Velika zmaga nad Srbijo še vedno odmeva. Foto: Aleš Fevžer
Velika zmaga nad Srbijo še vedno odmeva. Foto: Aleš Fevžer

Včeraj je slovenski talent prvič na velikem tekmovanju dokazal, da zmore igrati z najboljšimi. Padli so branilci naslova, podobno kot bi v teh dneh precej bolj popularni košarki padli Španci. Slovenska reprezentanca je odigrala brez večjih nihanj, ob koncu dvoboja pa zmogla celo velik preobrat, ki ga v vrhunski odbojki redko vidimo. Srbe so slovenski reprezentanti preprosto zlomili. Zaostanek z 10:3 so z delnim izidom 22:9 pretopili v zmago – največjo in najodmevnejšo doslej.

Neverjetna serija je bila plod igre, praktično brez napak, učinkovite in atraktivne v napadu in precej bolj zbrane kot v začetku dvoboja tudi v obrambnih nalogah. Igralcem je po osvojenem drugem nizu in izenačenju na 1:1 z ramen padlo veliko breme – dobili so potrditev, da zmorejo igrati z najboljšimi. Prav ta psihološki trenutek je morda odločilen za izpolnitev ciljev in uvrstitev v četrtfinale. Košarkarje smo na domačem prvenstvu vsi želeli videti v polfinalu in jih obremenili na popolnoma drugačen način – odbojkarski limiti pa so bili do včerajšnjega dne predvsem v glavah igralcev.

Včeraj je bilo mogoče videti odločnost in predrznost v odločilnih trenutkih tekme in ta daje v zelo izenačeni konkurenci tudi končni rezultat. Samozaupanje je ključno na poti do zastavljenih ciljev, ki so javnosti predstavljeni kot uvrstitev v četrtfinale – vsi v moštvu pa razmišljajo tudi o tekmah na nogometnem stadionu v Köbenhavnu, ki bo gostil zadnje štiri tekme odbojkarskega Evropskega prvenstva.

Slovenija je že prišla do odmevnega skalpa, danes pa bo imela priložnost, da ga potrdi proti sebi enakovrednemu tekmecu tudi na papirju. Finci so Slovence ustavili pred četrtfinalom na zadnjem prvenstvu in jim povzročili še poraz v olimpijskih kvalifikacijah. Razlogov za poravnavo računov je dovolj in že drevi se lahko slovenska reprezentanca iz odbojkarskega palčka z rezultatom na igrišču prelevi v favorita predtekmovalne skupine C. Generacija nadarjenih lahko dokončno postane generacija vrhunskih igralcev, ki so strah in trepet nasprotnih moštev.

Boštjan Reberšak, Športna zgodba, Val 202