Tine Urnaut je bil med najboljšimi in je zbral 15 točk. Foto: Aleš Fevžer
Tine Urnaut je bil med najboljšimi in je zbral 15 točk. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Gasparini
Blestel, ko je bilo najbolj potrebno: Mitja Gasparini. Foto: MMC RTV SLO
Nemci so v skupini D po 80 minutah kar s 3:0 (20, 23, 19) premagali Rusijo. Foto: EPA
Odbojkarji z zmago nad prvaki odprli prvenstvo

Odbojkarji Slovenije so imenitno začeli evropsko prvenstvo. S 3:1 so premagali evropske prvake Srbe in že začeli uresničevati visokoleteče napovedi.

Prvenstva na Danskem, deželi pravljičarja Andersena, Slovenci sicer niso odprli pravljično, saj so prvi niz izgubili, toda dobili so naslednje tri. Neverjetno, kakšen podvig jim je uspel v četrtem nizu. Zaostajali so z 10:2, nato pa uprizorili izjemen preobrat in povedli z 20:17.

Mitja Gasparini je dosegel 17 točk, od tega štiri ase. Tine Urnaut je dodal 15 točk, Alen Pajenk 12. V srbski reprezentanci je bil najboljši Aleksandar Atanasijević z 21 točkami.

Zdaj bi veljalo unovčiti veliko zmago in si s 1. mestom v skupini priboriti neposredni vstop v četrtfinale. Jutri bodo varovanci Luke Slabeta igrali s Finci, s katerimi imajo še precej neporavnanih računov.


Prvi niz (20:25)
Dragan Stanković presenetljivo ni začel tekme. Slovenski organizator igre je bil Grega Ropret. Slovenija je začela odločno, brez večjih napak v napadu. Na tehnični odmor je odšla z vodstvom 8:7. Tudi v nadaljevanju je bil niz enakovreden, pri srbskem vodstvu 20:19 pa je sledilo nekaj zaporednih slovenskih napak in Srbija je to znala unovčiti.

Drugi niz (25:23)
Slovenija je povedla s 3:0, toda Srbija je kmalu vzpostavila ravnotežje. Slovenski blok ni bil najboljši. Napadalci, zlasti Klemen Čebulj, so bili še naprej učinkovitejši kot obramba. V odločilnih trenutkih niza je bila Slovenija bolj zbrana kot v prvem nizu. As Mitje Gasparinija je prinesel izenačenje na 21, Tine Urnaut je poskrbel za vodstvo s 23:22, uspešen blok Alena Pajenka pa je dokončno odločil niz v prid Slovenije.

Tretji niz (25:22)
Dejan Vinčič je na mestu organizatorja preporodil igro, stekel je tudi servis. Nov odličen servis Gasparinija je prinesel vodstvo 5:1, kar je srbskega selektorja Igorja Kolakovića prisililo v minuto odmora. Slovenija je ob razpoloženem Čebulju povedla s 7:2 in 10:6, potem pa se je v napadu ustavilo. Srbi so začeli stopnjevati tempo in so prevzeli pobudo. Toda zaključek niza je minil v znamenju Slovencev: dve zaporedni točki Tineta Urnauta sta prinesli prednost 23:21, Dejan Vinčič pa je z atraktivno potezo na mreži priboril zaključno žogo. Slovenija je izkoristila prvo.

Četrti niz (25:19)
Pri zaostanku s 5:2 je Luka Slabe zahteval odmor. Ni pomagalo, srbska prednost se je pod taktirko Atanasijevića povišala na 10:3. A srčni Slovenci se niso predali in so z Alenom Šketom, ki je prinesel hitrost in svežino, zmogli preobrat. Najprej so se približali na 12:9, šli na tehnični odmor pri 16:13, nato pa udarili z vso močjo in povedli s 17:16 in 20:17. Srbi se niso mogli več pobrati. Vodstvo 23:18 je že dalo slutiti, da bodo na koncu rajali Slovenci. Ko je šel srbski servis v avt, je bilo veselje popolno.


Luka Slabe, selektor Slovenije: "Spet sem moral fante prepričevati, da zmoremo, da lahko premagamo Srbe. Še sam ne vem, ali so fantje v to verjeli ali ne. A ko smo začeli pritiskati s servisom, je steklo. Res, da smo pri začetnih servisih storili veliko napak, toda razmerje med napakami in asi oziroma winnerji je bilo odlično. Pritisk s servisom pa je bil nujen, da smo jim preprečili prvi tempo. V četrtem nizu pa je spet sledil padec. Fantom sem dejal, da si z zmago v tretjem nismo kupili "tie breaka", ampak zmago s 3:1. Veseli me, da so pokazali karakter in se vrnili."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "Moram pohvaliti naše sprejemalce, razen ob serijah Atanasijevića so odlično opravili delo. Bilo je nekaj manjših napak, treba se jih bo znebiti. Ta skupina je taka, da lahko v njej vsak vsakega premaga."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "To je moja največja zmaga v karieri. Vesel sem že zaradi tega, ker sem premagal nekaj soigralcev. Z izjemo prvega niza sem zadovoljen z našim blokom, tudi s svojo igro sem zadovoljen. Jutri pričakujem proti Fincem še eno izenačeno tekmo, so nam pa tudi Finci še nekaj dolžni."


Evropsko prvenstvo, Herning, skupina C, 1. krog:
SLOVENIJA
- SRBIJA 3:1 (-20, 23, 22, 19)
Slovenija: Flajs, Pajenk 12, Šket 2, Gasparini 17, Kamnik 6, Plot, Vinčić 2, Urnaut 15, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Čebulj 12.
Srbija: N. Kovačević 3, Petrić, V. Petković, Stanković, Jovović 5, Nikić, Rašić 1, Atanasijević 21, Starović, Podraščanin 4, Rosić, Lisinac 1.

FINSKA - NIZOZEMSKA 3:1 (-23, 22, 25, 20)

2. krog, sobota ob 15.00:
SRBIJA - NIZOZEMSKA
Ob 18.00:
SLOVENIJA - FINSKA
3. krog, nedelja ob 15.00:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA
Ob 18.00:
SRBIJA - FINSKA
Iz skupine neposredno v četrtfinale napreduje zmagovalec skupine. Druga in tretja reprezentanca gresta v repasaž.

Preostali izidi 1. kroga, Odense, skupina A
BELGIJA
- BELORUSIJA 3:0
DANSKA - ITALIJA 0:3

Gdansk/Sopot, skupina B:
FRANCIJA - SLOVAŠKA 3:0
POLJSKA - TURČIJA 3:1

Gdynia, skupina D
RUSIJA - NEMČIJA 0:3
ČEŠKA - BOLGARIJA 1:3

Odbojkarji z zmago nad prvaki odprli prvenstvo