Luca Vettori je bil najboljši igralec drugega polfinala. Foto: EPA
Luca Vettori je bil najboljši igralec drugega polfinala. Foto: EPA
Rusija
Ruski odbojkarji so upravičili vlogo favoritov. Foto: EPA
Za odbojkarsko zlato Rusi in Italijani

Srbija je po izgubljenem prvem nizu izenačila na 1:1, nato pa so Rusi na krilih najboljših igralcev Nikolaja Pavlova (19 točk) in Dmitrija Muserskega (17) prevladali za prvi finale po letu 2007. Pri Srbih je bil najučinkovitejši Miloš Nikić (13).

"Osredotočili smo se na svoj servis in sprejem. Vesel sem tudi, da smo igrali na tem posebnem igrišču, zdaj pa imamo priložnost, da stopimo še korak naprej," je dvoboj ocenil ruski strateg Andrej Voronkov.

Vettori nerešljiva uganka za Bolgare
V drugem polfinalu so Italijani premagali Bolgare s 3:1. V tekmi naslednjih soprirediteljev prvenstva stare celine leta 2015 je Italija sicer slabše začela; Bolgarija je dobila prvi niz, potem pa je v drugem sledil preobrat in zmaga Italije, ko je tekmecem prepustila 22 točk, je nakazala potek tekme. Nerešljiva uganka je bil za Bolgare predvsem Luca Vettori, tekmo je končal pri 21 točkah, pa čeprav je bil tudi Cvetan Sokolov na drugi strani zelo razpoložen in je prispeval 20 točk. Za Italijo je prvič po poškodbi kolena na uvodnih tekmah EP-ja spet zaigral kapetan Cristian Savani.

Bolgarija in Italija sta v zadnjem času razvili tesno rivalstvo z odločilnimi boji na največjih tekmovanjih, pri tem pa je Italija uspešnejša, saj je dobila boj za bron na lanskih olimpijskih igrah ter tudi tekmo za tretje mesto v svetovni ligi, zdaj pa še evropski polfinale. V tretjem nizu Italija ni dovolila presenečenja in je vodstvo z 12:6 in 19:10 z zaključno žogo Simoneja Parodija spremenila v zmago. Četrti niz je bil spet bolj izenačen, po 16:16 pa so do majhne prednosti prišli "azzurri" in je niso več spustili iz rok, pa čeprav so Bolgari še prišli do 22:23.
"Začeli smo katastrofalno, toda lahko le pohvalim svoje igralce. Po prvem nizu smo igrali najboljše tri nize na EP-ju in lahko mirno čakamo na finale," je dejal trener Mauro Berruto.

Polfinale:
Srbija - RUSIJA
1:3 (-19, 24, -23, -15)

ITALIJA - Bolgarija
3:1 (-19, 22, 15, 22)

Finale, nedelja ob 18.00:
RUSIJA - ITALIJA

Tekma za 3. mesto, nedelja ob 15.00:
SRBIJA - BOLGARIJA

Za odbojkarsko zlato Rusi in Italijani