Jan Kozamernik bo prvič zaigral na evropskem prvenstvu. Foto: odbojka.si
Jan Kozamernik bo prvič zaigral na evropskem prvenstvu. Foto: odbojka.si

Prvi favoriti skupine C, v kateri igra Slovenija, so aktualni svetovni prvaki Poljaki, ki se bodo z našimi odbojkarji pomerili v soboto. Belgijci, nedeljski nasprotnik Slovencev, na lestvici Evropske odbojkarske zveze CEV zasedajo 7. mesto, v prihodnji sezoni pa bodo igrali tudi v najmočnejši skupini svetovne lige. Slovenija je v evropski razvrstitvi na 13., Belorusija pa na 15. mestu.

"Zavedamo se, da nobena tekma na evropskem prvenstvu ne bo lahka. Gre za zelo kakovostne ekipe. Sami si v Varni želimo prikazati zelo dobro igro in pokazati, da znamo igrati kot ekipa. Odigrali smo kar veliko dobrih pripravljalnih tekem, močnih tekem. Skoraj v vseh nizih nam je uspelo, da smo v končnicah ostali zbrani, ohranjali naš sistem igre in igro držali na visoki ravni ter te nize tudi dobili. Na evropskem prvenstvu bo to zelo pomembno in dobre predstave so nam dale tudi potrebno samozavest. Tudi meni osebno, saj pred prejšnjim prvenstvom še nisem bil pripravljen, da bi zaigral na tako visoki ravni, in sem prvenstvo spremljal s tribun. Zdaj imam za sabo dve dobri sezoni in dobre nastope v evropski ligi, zato v Bolgarijo odhajam s precejšnjo mero samozavesti," je dejal libero Jani Kovačič.

Za blokerja Jana Kozamernika, ki je po poškodbi Danijela Koncilje dobro izkoristil priložnost, bo evropsko prvenstvo prvo v članski konkurenci: "Tako kot pri soigralcih je tudi pri meni motiv zelo velik. Osebno imam še precej višje cilje, kot sem jih imel na svetovnem in evropskih prvenstvih v mlajših kategorijah. Vesel bom vsake nove izkušnje in morda tudi priložnosti za igro, če jo bom seveda dobil. Vemo, da nas čaka težek turnir, a smo hkrati prepričani, da smo ga sposobni odigrati na najvišji ravni. Sam sicer bolj slabo poznam te starejše igralce in tudi ekipe, s katerimi se bomo srečali v prvem delu, saj sem v preteklosti spremljal predvsem ekipe v mlajših kategorijah in seveda našo člansko reprezentanco. Se bomo pa na vse tekme zagotovo zelo dobro pripravili in sam v Bolgarijo vsekakor odhajam s pozitivnimi občutki."

Prenose boste lahko spremljali na TV SLO, Valu 202 in MMC-ju.