Slovenski odbojkarji so bili boljši predvsem pri sprejemanju začetnih udarcev, več točk od tekmecev so dosegli tudi s servisom (8:4), medtem ko so gostitelji vknjižili 14, Slovenci pa 11 blokov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski odbojkarji so bili boljši predvsem pri sprejemanju začetnih udarcev, več točk od tekmecev so dosegli tudi s servisom (8:4), medtem ko so gostitelji vknjižili 14, Slovenci pa 11 blokov. Foto: www.alesfevzer.com
Evropsko prvenstvo bo med 24. avgustom in 3. septembrom. Foto: BoBo
Slovenija se bo v skupinskem delu pomerila z Rusijo, Bolgarijo in Španijo. Foto: Aleš Oblak

Tekma je bila odigrana za zaprtimi vrati, kot bosta tudi ostala dva obračuna s Poljsko. Z aktualnimi svetovnimi prvaki in gostitelji prihajajočega evropskega prvenstva, ko bo Slovenija branila srebro izpred dveh let, se bodo varovanci Slobodana Kovača znova pomerili v četrtek in v petek.

Za Slovence, ki so dokazali, da so v odlični formi, je bila to druga zaporedna zmaga nad Poljsko, pred dvema letoma so jo premagali tudi v četrtfinalu evropskega prvenstva v Bolgariji. Zatem Slovenijo čakajo še štiri tekme, po dve z Italijo in Srbijo. Tudi dvoboja v Beogradu bosta za zaprtimi vrati. Za slovenskimi odbojkarji je zelo uspešen prvi del reprezentančne sezone, ki je prinesel nastop na svetovnem prvenstvu in zmago v drugi kakovostni skupini svetovne lige. Zdaj je pred njimi še tretji izziv.

Obračun so bolje začeli gostitelji, ki so si do prvega tehničnega odmora priigrali minimalno prednost. Ob drugi prekinitvi so vodili za dve točki, s 16:14, a so slovenski odbojkarji naredili preobrata in si s kar sedmimi točkami zagotovili tri točke (21:18) ter zanesljivo dobili niz. Tudi na začetku drugega so bili nekoliko prepričljivejši poljski odbojkarji, ki so povedli z 8:6, po vodstvu s 16:15 pa so dobro odigrali predvsem v obrambi in protinapadih ter varovancem Kovača pobegnili za tri točke, kar je zadostovalo za 1:1.

Tretji niz je pripadel Slovencem, ki so pobudo prevzeli že na začetku in nato vodili od vse do konca. Bolje so Slovenci začeli tudi četrtega, vendar so tokrat Poljaki preobrnili rezultat. Pri vodstvu s 16:14 so naredili serijo 5:0, kar je bila dovolj velika prednost za 2:2. V petem nizu so Slovenci povedli s 5:3 in 10:6. Gostitelji so se priključili še na -2, vendar so Slovenci dobro odigrali končnico.


Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance: “Glede na to, da je bila to naša prva pripravljalna tekma, je bilo vse skupaj videti precej dobro. Sama igra je bila kljub velikemu številu napak pri servisih na dokaj visoki ravni. Vidi se, da imamo v igri še precej rezerv, predvsem v protinapadih. Danes smo si jih z dobrimi začetnimi udarci in dobro igro v bloku in obrambi priigrali veliko, a jih nato nismo izkoristili v taki meri, kot bi jih lahko. Ampak glede na to, da je to prva tekma po le desetih oz. štirinajstih dneh priprav, je to dober začetek.”


Pripravljalne tekme, Spala:
POLJSKA - SLOVENIJA
2:3 (-21, 23, -21, 22, -12)

Poljska: Popewczak, Muzaj 3, Konarski 18, Kaczmarek, Kurek 14, Szalpuk 11, Lemanski 7, Wojtaszek, Drzyzga 1, Lomacz, Kubiak, Sliwka, Kochanowski 1, Wisnewski 11, Zatorski, Beniek, Buszek 2, Bieniek.

Slovenija: Štern T. 6, Pajenk 8, Štern Ž. 4, Kozamernik 3, Šket 15, Gasparini 6, Vinčić 2, Štalekar 9, Koncilja 4, Kovačič, Toman, Ropret 4, Urnaut 18, Čebulj.


Četrtek (Spala):
POLJSKA - SLOVENIJA
Petek (Spala):
POLJSKA - SLOVENIJA

Vse tri tekme na Poljskem bodo odigrane za zaprtimi vrati.

Torek, 8. avgusta, ob 18.00 (Cavalese):
ITALIJA - SLOVENIJA
Sreda, 9. avgusta, ob 16.30 (Cavalese):
ITALIJA - SLOVENIJA

Četrtek, 17. avgusta (Beograd):
SRBIJA - SLOVENIJA
Petek, 18. avgusta (Beograd):
SRBIJA - SLOVENIJA

Tudi tekmi v Srbiji bosta za zaprtimi vrati.