Slovenski odbojkarji optimistično pričakujejo obračun z Rusi, ki so v prvem krogu s 3:0 v nizih ugnali Bolgare. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji optimistično pričakujejo obračun z Rusi, ki so v prvem krogu s 3:0 v nizih ugnali Bolgare. Foto: OZS
Slovenci v soboto v Krakovu proti Rusiji
Slovenci pometli s Španci, zdaj na vrsti Rusi

Z zmago bi se Slovenci že močno približali prvemu mestu, ki neposredno vodi v četrtfinale. Rusi, evropski prvaki iz leta 2013 in olimpijski prvaki leta 2012 so na stavnicah favoriti, s čimer pa se slovenski selektor Slobodan Kovač ne strinja.

Gre za dve enakovredni ekipi
"Zakaj bi bili Rusi favoriti, so odlična ekipa, a nič več od tega. Gre za dve enakovredni ekipi, možnosti imamo tako mi kot oni. Pred časom so poskusili s pomladitvijo, a ta ni uspela, zato so za to prvenstvo spet vpoklicali izkušene igralce, ki so že veliko dosegli. Toda nas ne bo preplašilo, z njimi zagotovo lahko igramo. Veliko bo odvisno od nas,"
je dejal Kovač, ki je lahko v prvem krogu spremljal dobro igro Rusov proti Bolgarom in njihovo zmago s 3:0.

V soboto tudi z Gasparinijem
"Tekma bo zagotovo težka. Naš servis bo imel zagotovo velik vpliv na našo igro oziroma na rezultat. Vemo, da imajo Rusi odlična srednja blokerja in odličnega korektorja. Napadalci se zelo dobro ujamejo s podajalcem. To, da jih oddaljimo od mreže, je v bistvu tisto orožje, ki bi nam lahko dalo neki plus, tako se bomo morali pri servisu zares potruditi,"
pravi slovenski korektor Mitja Gasparini, ki je na prvi tekmi zaradi lažje poškodbe počival, v soboto pa naj bi ga Kovač vendarle poslal v ogenj.

Vinčić: Ključ do uspeha dober servis
Tudi Dejan Vinčić, ki je polovico letošnje sezone igral v Rusiji in tekmece tako zelo dobro pozna, ima podobno mnenje: "Naše orožje mora biti dober servis, kajti edino to je ključ do uspeha. Torej, da jih oddaljimo od mreže in zaustavimo njihove napade skozi sredino. Če bodo morali ruski napadalci proti našemu dvojnemu ali trojnemu bloku igrati visoke žoge, jim bo težko. Ampak tudi na zunanjih položajih imajo dobre napadalce. Rusija je velesila v odbojki in ne bo nam lahko. Če jim bomo želeli parirati, bomo morali prikazati našo najboljšo igro."

Slovenski podajalec dodaja, da so s soigralci za dvoboj proti Rusiji zelo motivirani: "Ko dobiš priložnost, da zaigraš proti taki velesili, moraš res pokazati tisto najboljše, dati od sebe maksimum. Motivacije nam vsekakor ne bo manjkalo."

EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA C, Krakov

2. KROG

Sobota ob 17.30:
RUSIJA - SLOVENIJA

Slovenija: Štern T., Pajenk, Štern Ž., Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut.

Rusija: Vlasov, Volvič, Grankin, Volkov, Berežko, Ahčev, Butko, Feoktistov, Žigalov, Mihajlov, Kljuka, Kurkajev, Golubev, Martinjuk.

Ob 20.30:
BOLGARIJA - ŠPANIJA3. KROG

Ponedeljek ob 17.30:
SLOVENIJA - BOLGARIJA

Ob 20.30:
RUSIJA - ŠPANIJA

1. KROG

BOLGARIJA - RUSIJA
0:3 (-23, -20, -19)

ŠPANIJA - SLOVENIJA
0:3 (-25, -15, -16)

Vrstni red: Slovenija in Rusija po 3, Bolgarija in Španija brez točk.
Prvo mesto vodi v četrtfinale, drugo in tretje mesto pa v repasaž.

Slovenci v soboto v Krakovu proti Rusiji
Slovenci pometli s Španci, zdaj na vrsti Rusi