Madžarski reprezentant Roland Gergye, ki je okrepil Merkur Maribor pred začetkom sezone, je bil na prvi tekmi v Ligi prvakov najučinkovitejši igralec slovenskih odbojkarskih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Madžarski reprezentant Roland Gergye, ki je okrepil Merkur Maribor pred začetkom sezone, je bil na prvi tekmi v Ligi prvakov najučinkovitejši igralec slovenskih odbojkarskih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Dvoboj uvodnega kroga letošnje Lige prvakov v odbojki je bil dolg natanko 75 minut, skupno razmerje točk pa je bilo 75:52 za branilce naslova. Čeprav po izidu ne gre sklepati, pa so bili Mariborčani tudi zaradi treme ob krstnem nastopu med evropsko elito zares konkurenčni le v tretjem nizu, ko so prišli sploh do svojih dveh edinih vodstev na srečanju s prvaki Evrope in Poljske.

Največ točk pri Merkurju so prispevali Roland Gergye (11), Ahmed Ikhbayri (10) in Žiga Donik (9). Na drugi strani je pri Zaksi iz Kedzierzyn-Kozleja na jugu Poljske blestel sprejemalec Kamil Semeniuk s 17 točkami, ki je z enim izmed štirih asov tudi dosegel zadnjo točko za konec srečanja.

Prvi niz: slab začetek boljše nadaljevanje

V prvih minutah se je Mariboru poznala neizkušenost in evropski klubski prvaki so hitro povedli s 4:1 in držali razliko. Zaradi kopičenja napak je trener Škorc vzel minuto odmora in opozoril svoje varovance, naj se sprostijo in uživajo v Ligi prvakov. In res so se Mariborčani vrnili v igro za niz in znižali na 17:18 ter še imeli priložnost za izenačenje, nato pa so se igralci Zakse zbrali in dobili uvodni niz s 25:19.

Merkur je le štiri točke dosegel z blokom, Zaska pa 11, občutna razlika je bila tudi pri napakah tekmeca: 17:10 v točkah za Poljake. Foto: www.alesfevzer.com
Merkur je le štiri točke dosegel z blokom, Zaska pa 11, občutna razlika je bila tudi pri napakah tekmeca: 17:10 v točkah za Poljake. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi niz: šele ob koncu popravili vtis in izid

Kvartet Sliwka, Kaczmarek, Semeniuk in Huber je začel neusmiljeno mleti in slovenski prvaki so občutili vso moč evropskih prvakov, ki so skozi drugi niz samo višali in višali prednost vse do 19:10. Trener kozličkov Gheorghe Cretu je nato prevetril zasedbo in namenil počitek udarnim možem, kar so Mariborčani izkoristili za zmanjšanje zaostanka, tako da so drugi niz izgubili z "le" 25:18.

Tretji niz: edini vodstvi in tesno vse do 16:17

Začetek tretjega niza je prinesel najboljšo igro Merkurja, ki je tudi prvič na srečanju povedel s 5:4. Razigral se je mariborski Libijec Ahmed Ikhbayri in izenačen niz se je nadaljeval (10:10), z dobrim servisom Uroša Pavloviča je Maribor drugič povedel z 12:11. Tesno je bilo nato vse do izida 16:17 za Zakso, ki je nato s serijo šestih točk hitro zaključila dvoboj, potem ko je dobila tretji niz s 25:17.

Evropski prvak in vodilni v poljskem prvenstvu

Premierno tekmo v Ligi prvakov je Merkur Maribor odigral pri najuspešnejšem poljskem klubu tega tisočletja. Po osmih naslovih državnega prvaka in prav tako osmih pokalnih lovorikah je Zaksa v zadnji izvedbi CEV Lige prvakov šla vse do konca, potem ko je v finalu premagala Itas Trentino s 3:1.

Še proti Novosibirsku in Civitanovi

Sorodna novica Maribor med elito: kot bi v nogometu združili Paris SG in Real

V skupini C čaka slovenske prvake misija nemogoče: ob evropskem prvaku sta v skupini še Lokomotiv Novosibirsk, tretjeuvrščena ekipa Rusije, in Cucine Lube Civitanova, prvak Italije in zmagovalec Lige prvakov 2019.

V že 63. izvedbi najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja v odbojki sodeluje 20 klubov iz 11 držav. Iz vsake skupine s po štirimi ekipami v četrtfinale napredujejo pet zmagovalcev in tri najboljše drugouvrščene ekipe.

Klubi in prvenstva Poljske, Rusije in Italije tudi krojijo razplet Lige prvakov v zadnjih 15 letih oziroma vse od leta 2007, ko je Friedrichsafen iz Nemčije ugnal Tours iz Francije. Od tedaj so že preboji ekip iz drugih držav med najboljšo četverico izredno redki.

Največ izkušenj z LP-jem ima prav trener

Z igranjem v Ligi prvakov so pri Mariborčanih imeli izkušnje le Žiga Donik, Uroš Pavlović (oba z ekipo ACH Volley), Filip Kovačević (Vojvodina Novi Sad) in Roland Gergye (Paris Volley, Friedrichshafen) ter trener Sebastijan Škorc, ki je kot igralec kar s tremi klubi (ACH Volley, Paris Volley in Budvanska rivijera) tudi okusil igranje v najelitnejšem evropskem tekmovanju.

Za največji slovenski uspeh je v sezoni 2009/10 poskrbel tedaj še ACH Volley Bled, ki se je prebil vse do zaključnega turnirja četverice, kjer je na koncu v Lodžu na koncu osvojil četrto mesto.

Mariborski odbojkarji za uvod izgubili na Poljskem

LIGA PRVAKOV (M)

Skupina C, 1. KROG:


ZAKSA KEDZIERZYN-KOZLE - MERKUR MARIBOR
3:0 (19, 18, 17)

Dvorana Azoty Kedzierzyn-Kozle, gledalcev 700, sodnika: Dobrev (Bolgarija), Strandson (Estonija).

Azoty Zaksa: Kaczmarek 9, Rejno, Janusz 1, Staszewski, Kluth 5, Sliwka 13, Semeniuk 17, Smith, Kalembka 4, Kozlowski, Zalinski, Shoji, Banach, Huber 9.

Merkur Maribor: Herman, S. Adžović, Kovačević 2, Pavlović 7, Bračko, Košenina, Donik 9, A. Adžović, Planinšič, Kržič 3, Ihbajri 10, Kovačič, Gergye 11.


CIVITANOVA - LOKOMOTIV NOVOSIBIRSK
3:0 (17, 20, 15)


Preostale tekme Maribora:
15. 12.: MERKUR MARIBOR - CIVITANOVA
11. 1.: LOKOMOTIV N. - MERKUR MARIBOR
26. 1.: CIVITANOVA - MERKUR MARIBOR
8. 2.: MERKUR MB - KEDZIERZYN-KOZLE
16. 2.: MERKUR MB - LOKOMOTIV N.


ACH Volley ekspresno do uvodne evropske zmage

Odbojkarji ACH Volleyja so na prvi tekmi 1/16 finala pokala challenge v Ljubljani premagali Barkom Kažani Lviv iz Ukrajine s 3:0 (14, 17, 13). Z 18 točkami je bil najučinkovitejši Nikola Gjorgiev, Mašulović jih je prispeval devet. Povratna tekma bo prihodnjo sredo v Lvovu. V tretjem kakovostnem evropskem tekmovanju imajo Ljubljančani visoke cilje, saj bi se lahko vmešali celo v boj za sam naslov.