Čehi so se z izjemo uvodnega niza, ko so Slovenci igrali z udarno postavo, dobro upirali, a so morali na koncu priznati premoč nasprotnika. Foto: CEV
Čehi so se z izjemo uvodnega niza, ko so Slovenci igrali z udarno postavo, dobro upirali, a so morali na koncu priznati premoč nasprotnika. Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca si je z zmagama proti Belgiji in Nemčiji že zagotovila nastop v polfinalu olimpijskih kvalifikacij, tako da današnja tekma proti Češki ni bila odločilnega pomena.

Prvi niz so varovanci Alberta Giulianija, ki so tekmo začeli z udarno postavo, dobili zlahka in kazalo je, da proti Čehom ne bodo imeli pretiranih težav, a so ti že v drugem nizu dokazali, da ne bodo lahek zalogaj. Tretji niz so celo dobili, v četrtem pa povsem do konca pretili nasprotniku in za las ostali brez odločilnega zadnjega niza.

Vseeno je treba omeniti, da so za evropske podprvake igrali tudi igralci s klopi, še posebej je blestel Rok Možič, vzhajajoča zvezda slovenske odbojke. Jan Kozamernik je dosegel 15 točk, Tonček Štern 13, Možič 12. Pri Čehih je bil najučinkovitejši posameznik Patrik Indra (19 točk).

Finale pokala na TV SLO in na MMC-ju

Na Televiziji Slovenija in na MMC-ju bomo v neposrednem prenosu prenašali finalni tekmi slovenskega pokala v moški in ženski konkurenci. Finale v ženski konkurenci je na sporedu 18. januarja ob 18. uri, v moški konkurenci pa dan pozneje ob 20.30.

Nismo si izbirali nasprotnika v polfinalu, saj so vse ekipe močne. Najprej se moramo pripraviti za Francijo, ki nas čaka jutri. Vemo, da nas čaka težka tekma, vendar bomo poskusili dati na igrišču vse od sebe.

Alberto Giuliani, selektor

Možič: Priložnost sem dobro izkoristil
"Zelo sem zadovoljen, da sem dobil priložnost prvič zaigrati na uradni tekmi, menim, da sem jo tudi dobro izkoristil. Na koncu smo zmagali s 3:1 in se uvrstili v polfinale, česar smo si tudi želeli, vendar smo v bistvu šele na pol poti, jutri nas čaka polfinale najverjetneje s Francozi, vendar če bomo pokazali svojo najboljšo igro, se nimamo česa bati, upam, da se uvrstimo v finale," je po tekmi dejal komaj 18-letni Možič.

Giuliani: Nasprotnika si nismo izbirali
Prvega mesta v skupini je vesel tudi selektor Giuliani. "Nismo si izbirali nasprotnika v polfinalu, saj so vse ekipe močne. Najprej se moramo pripraviti za Francijo, ki nas čaka jutri. Vemo, da nas čaka težka tekma, vendar bomo poskusili dati na igrišču vse od sebe. Zelo sem vesel, da je danes mladi Možič dobro izkoristil ponujeno priložnost, saj je zlasti v napadu izredno močan," je povedal.

Srbija ostala brez Tokia
V skupini B sta prav tako znana oba polfinalista kvalifikacijskega turnirja. Bolgarija je poskrbela za pravo senzacijo, ko je s 3:2 ugnala evropske prvake Srbe. V odločilnem nizu so bili Bolgari boljši s 15:13 in so se skupaj s Francozi uvrstili v polfinale. Srbska reprezentanca, ki je v finalu lanskega evropskega prvenstva ugnala slovensko, je tako ostala brez olimpijskih iger v Tokiu.

Kvalifikacije za OI 2020, Berlin

Skupina A:
SLOVENIJA ‒ ČEŠKA
3:1 (12, 26, -19, 26)

Slovenija: Štern T. 13, Pajenk 2, Kozamernik 15, Gasparini 8, Vinčić, Štalekar 4, Klobučar, Kovačič, Štern Ž. 8, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 10, Čebulj 4, Možič 12.

Češka: Monik, Mach, Zajiček 9, Michalek 9, Patocka 9, Sulista 11, Pfeffer, Galabov 2, Vasina, Janku, Janouch 3, Bartunek, Indra 19, Polak 1.

Vrstni red: Slovenija 8, Nemčija 7, Belgija 2, Češka 1 točka.

Skupina B:
SRBIJA – BOLGARIJA
2:3 (-21, 24, -22, 20, -13)

FRANCIJA – NIZOZEMSKA
2:3 (21, 20, -22, -19, -11)

Vrstni red: Bolgarija 7, Francija 5, Srbija 4, Nizozemska 2.

V polfinale gresta dve ekipi. Na OI se uvrsti zmagovalec turnirja.


Polfinale, četrtek ob 17.00:
SLOVENIJA – FRANCIJA

Ob 20.10:
BOLGARIJA – NEMČIJA

Slovenski odbojkarji po tretji zmagi v polfinalu proti Franciji