Igralke Grosuplja so presenetile finalistke lanskega državnega prvenstva. Foto: OZS
Igralke Grosuplja so presenetile finalistke lanskega državnega prvenstva. Foto: OZS

Grosuplje je vodilo z 2:0 v nizih, a so se Novogoričanke vrnile, odločal je peti niz, ki so ga po točki razpoložene Helene Mijoč s 16:14 dobile Dolenjke.

Odbojkarice Nove KBM Branik so v gosteh premagale Luko Koper, Calcit Volley pa je bil uspešen na gostovanju pri SIP Šempetru.

V zeleni skupini sta do prvih zmag prišli obe ekipi, ki sta v letošnji sezoni nastopali v 1-B DOL. Odbojkarice Krima so na krilih Ajde Ščuka (21 točk) s 3:1 premagale Formis, ŽOK G. S. V. Ptuj, za katerega je Iva Škraban dosegla 15, Tina Fišer pa 14 točk, je bil na domačem igrišču s 3:1 uspešnejši od Ankarana.

1. DOL (Ž), modra skupina, 2. krog
SIP ŠEMPETER - CALCIT VOLLEY
1:3 (-18, 22, -22, -20)
LUKA KOPER - NOVA KBM BRANIK
0:3 (-21, -13, -18)
ATK GROSUPLJE - GEN-I VOLLEY
3:2 (14, 20, -23, -24, 14)
Vrstni red: Nova KBM Branik 43, Calcit Volley 42, GEN-I Volley 29, SIP Šempeter 28, Koper in ATK Grosuplje po 15.

1. DOL (Ž), zelena skupina, 2. krog
GSV PTUJ - ANKARAN
3:1 (20, -17, 13, 17)
KRIM - FORMIS
3:1 (-23, 22, 17, 20)
Vrstni red: Ankaran 9, Krim in Ptuj po 6, Formis 3.

Lahko delo za Salonit
Pri moških je v modri skupini Salonit Anhovo na domačem igrišču zanesljivo s 3:0 odpravil Krko in si priigral prvo zmago. Dolenjci so še največ pokazali v tretjem nizu, ki se je končal s 25:20, v prvih dveh sta bili ekipi do sredine niza izenačeni, zaključka so precej bolj odigrali Kanalci. Ob odsotnosti poškodovanega Dejana Čabarkape sta imela največ zaslug za dober izkupiček primorske vrste Fran Peterlin (19 točk) in Matic Vrtovec (11 točk). Na drugi strani mreže je bil spet najbolj razpoložen kapetan Krke Gorazd Kosmina (11 točk).

Matic Vrtovec je k zmagi Salonita prispeval 11 točk. Foto: OZS
Matic Vrtovec je k zmagi Salonita prispeval 11 točk. Foto: OZS

ACH Volley Ljubljana, ki je med tednom igral še zadnjo tekmo Lige prvakov, je dobro igro prenesel tudi v 5. krog drugega dela prvenstva. Slovenski prvaki ničesar niso prepuščali naključju in so prepričljivo slavili zmago nad Panvito Pomgrad, Merkur Maribor in Calcit Volley, ki sta se že srečala v okviru Srednjeevropske lige, sta bila tokrat prosta. V zeleni skupini je Hiša na kolesih Triglav pred domačimi gledalci Šoštanju Topolšici oddala en niz, na srečanju pa je s 17 točkami izstopal Črtomir Bošnjak. Hoče so bile tokrat občutno boljše od Črnuč.

1. DOL (M), modra skupina, 5. krog:
SALONIT ANHOVO - KRKA
3:0 (18, 16, 20)
CALCIT VOLLEY - MERKUR MARIBOR
3:0 (18, 19, 20)
ACH VOLLEY - PANVITA POMGRAD
3:0 (17, 20, 17)
Vrstni red: ACH Volley 30 Calcit Volley 27, Merkur Maribor 24, Salonit Anhovo 12, Panvita Pomgrad 5, Krka 4.

1. DOL (M), zelena skupina, 3. krog:
HIŠA NA K. TRIGLAV - ŠOŠTANJ TOPOLŠICA
3:1 (12, -20, 15, 15)
HOČE - ČRNUČE
3:0 (23, 21, 15)
Vrstni red: Hiša na kolesih 21, Hoče 17, Črnuče 10, Šoštanj 6.

Legionarji še naprej uspešni
Številni slovenski odbojkarji na tujem so pretekli konec tedna spet opozorili nase. V Turčiji sta se izkazala tako Tonček Štern kot Saša Planinšec, v Grčiji je znova zelo dobro igrala Monika Potokar, v Nemčiji pa Sašo Štalekar.

Halbank Tončka Šterna v 19. krogu prvenstva s 3:0 premagal zadnjeuvrščeni Arhavi, slovenski korektor se je izkazal s 16 točkami in 48-odstotnim napadom.

Reprezentančna blokerka Saša Planinšec, ki je z Aydinom s 3:1 izgubila proti favorizirani Vitri, je v statistiko vpisala 15 točk (4 asi, 45-odstoten napad).

Pajenk igral, Vinčić ne
Alen Pajenk in Dejan Vinčić sta s soigralci pri poljskem Czarni Radomu prišla do zmage s 3:0 proti četrtouvrščenemu moštvu Jastrzebski Wegiel. Srednji bloker Pajenk je ob 40-odstotnem napadu dosegel 7 točk, od tega tri ase, Vinčić pa znova ni igral. V ženski prvi poljski ligi odbojkarice do konca rednega dela čakata še dve tekmi, en krog bo odigran med tednom, drugi pa konec tega tedna. Eva Mori in za zdaj tretji LKS sta tokrat z 2:3 izgubila proti vodilni ekipi Chemak Police. Morijeva je dosegla dva asa in ob polovično uspešnem napadu skupno prispevala 7 točk. Legionowo, ki ga trenira selektor slovenske ženske reprezentance Alessandro Chiappini in kjer tokrat priložnosti za igro ni dobila Žana Zdovc Sporer, pa je s 3:1 premagal Volley Wroclaw.

Reprezentančna podajalka Sara Najdič (2 točki, 1 as) je bila z romunsko Medgidio s 3:2 boljša od zadnje ekipe prvenstva Voluntarija. Blokerka Tina Grudina, ki je v tokratnem 20. krogu dosegla šest točk, pa je v dresu Stiinte Bacau z 0:3 izgubila proti vodilni ekipi Alba-Blaj.

Sašo Štalekar, ki je lani iz Calcit Volleyja prestopil v Hypo Tirol Haching, je pokazal eno najboljših iger, odkar igra za to nemško ekipo. Foto: OZS
Sašo Štalekar, ki je lani iz Calcit Volleyja prestopil v Hypo Tirol Haching, je pokazal eno najboljših iger, odkar igra za to nemško ekipo. Foto: OZS

V Franciji igrata dva slovenska legionarja Gregor Ropret in Jan Klobučar. Ropret (2 točki) je z Nantesom prišel do osme zmage v tem letu, tokrat je s 3:2 padel Toulouse. Klobučar, ki igra za Narbonne, je na poziciji libera prav tako prišel do zmage s 3:2. Njegova ekipa je presenetila vodilno ekipo francoskega prvenstva Tours.

Odlična igra Saša Štalekarja
V Nemčiji je Hypo Tirol Haching s Sašem Štalekarjem z 1:3 izgubil proti Friedrichshafnu. Srednji bloker Štalekar je ob 56-odstotnem napadu dosegel 11 točk.

Žiga Štern (7 točk, 26-odstotni napad, 42-odstotni sprejem) je z grškim Foinikas Syrosom z 1:3 izgubil proti PAOKU. Monika Potokar je ob zmagi Panathinaikosa s 3:1 proti Arisu znova blestela, ustavila se je pri 18 točkah ob 39-odstotnem napadu. Darja Eržen (8 točk) pa je s Paokom z 1:3 izgubila proti Α.Ο. Thirasu.

Covid-19 vpliva na italijansko in seveda kitajsko prvenstvo
V Italiji slovenski reprezentanti Klemen Čebulj (Itas Trentino), Jan Kozamernik (Powervolley Milano) in Jani Kovačič (Ravenna) v prvenstvu ta teden niso imeli tekem, saj je potekal finale pokala (Civitanova je postala pokalni prvak, potem ko je bila s 3:2 boljša od Perugie), obračuni prihodnjega kroga jih čakajo v nedeljo.

Lana Ščuka (2 točki) je z ekipo Pomi Casalmaggiore po petih nizih z 2:3 izgubila proti Saugella Monzi. Tekma med Igor Gorgonzola Novaro Ize Mlakar in Golden Tulip Volalto je bila zaradi izbruha epidemije koronavirusa v Italiji prestavljena.

Zaradi koronavirusa covid-19 slovenski kapetan Tine Urnaut še vedno ni oblekel dresa kitajskega Shanghaija, Mitja Gasparini pa z japonskim Wolf Dogs Nagoja v preteklem tednu ni igral.