Alessandro Orefice je 39-letni italijanski strokovnjak, ki bo Slovenke vodil naslednji dve leti. Foto: CEV
Alessandro Orefice je 39-letni italijanski strokovnjak, ki bo Slovenke vodil naslednji dve leti. Foto: CEV

39-letni Orefice je trenersko pot začel leta 2003 v Bologni in po desetletju dela z mladimi leta 2012 postal pomočnik trenerja pri italijanskem prvoligašu Forli Bologna, nato pa kot član strokovnih štabov izkušnje in tudi lovorike nabiral še pri francoskih prvoligaših Saint-Raphaelu in Cannesu ter italijanskem velikanu Imoco Volley Coneglianu.

Od leta 2020 do 2022 je vodil francoskega prvoligaša Pays D’Aix Venelles Volleyball, leta 2022 pa je sedel na klop enega uspešnejših francoskih klubov Levallois Paris Saint-Cloud, s katerim je v sezoni 2022/23 v francoskem prvenstvu osvojil tretje mesto. Vodi ga tudi v tej sezoni.

Med letoma 2020 in 2022 je najprej deloval kot pomočnik selektorja ženske reprezentance Estonije, s katero je nato v vlogi selektorja leta 2023 zmagal v srebrni evropski ligi. Orefice bo slovensko reprezentanco prvič zbral neposredno po koncu državnih prvenstev in z dekleti takoj začel priprave na zlato evropsko ligo.

Sorodna novica Bonitta ni več selektor slovenskih deklet

"Pred začetkom nabora smo si želeli selektorja, ki bo pokazal željo, ambicije in strast do dela, ki ga opravlja, in z vsem naštetim nas je najbolj prepričal Alessandro Orefice. Vodenje naše reprezentance je zanj velik izziv, saj v njej vidi ogromno potenciala. Cilji bodo postavljeni v realnih okvirih in prepričan sem, da bodo tudi doseženi. Zveza bo reprezentanci še naprej zagotavljala ustrezne razmere za delo in napredek. Izzivov je dovolj in Alessandru in dekletom lahko samo zaželim obilo uspehov,“ je dejal generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Gregor Humerca.

"Za vodenje slovenske reprezentance sem se odločil, ker je to sodelovanje z resno in uspešno zvezo, ki ima jasno začrtane cilje in odbojkarsko miselnost, ki se zelo dobro sklada z mojo. Prav tako menim, da ima Slovenija zelo veliko dobrih igralk, začenši s tistimi bolj izkušenimi, ki igrajo v najmočnejših ligah na svetu, pa vse do nekaterih mladih igralk, ki imajo velik potencial, da bodo v prihodnje, vsaj po mojem mnenju, vrhunske igralke. Kot tretji razlog, ki se mi zdi zelo pomemben in mi je zelo všeč, pa sta miselnost in trdo delo, ki sta značilna za ta del Evrope, zato si naslednji korak želim narediti v tej zares lepi državi, “ je povedal Orefice.