Japonci so se pobrali po porazu s Poljaki (0:3) in so zdaj na lestvici Lige narodov prehiteli Slovenci, ki pa so odigrali tekmo manj. Foto: volleyballworld.com
Japonci so se pobrali po porazu s Poljaki (0:3) in so zdaj na lestvici Lige narodov prehiteli Slovenci, ki pa so odigrali tekmo manj. Foto: volleyballworld.com

Slovenci so želeli Japonce utišati, tako kot so jih dan prej Poljaki. To je tudi pomenilo, da so se želeli domači odbojkarji občinstvu oddolžiti. Slovence je tako čakalo težko delo, še posebno, ker jim hitra japonska igra ni nikoli posebej ustrezala.

Sorodna novica Zgodovinska prva zmaga Slovencev nad Brazilci!

To dokazujejo tudi rezultati zadnjih medsebojnih tekem. Japonci so dobili štiri zapovrstjo, najprej dve v Ligi narodov, nato so bili boljši še v kvalifikacijah za olimpijske igre. In vse dokaj zanesljivo. Tudi tokrat ničesar niso prepustili naključju.

Varovanci Gheorgheja Cretuja proti hitrim, skočnim in vedno neugodnim tekmecem, ki so dobili zadnje tri medsebojne tekme, niso bili na ravni prejšnjih obračunov, a so kljub temu imeli svoje priložnosti.

V prvem nizu so zapravili vodstvo 19:16, tekmecem dovolili štiri zaporedne točke, nato pa so ti izkoristili tudi prvo zaključno žogo. V tretjem so imeli zaključno žogo Slovenci, a je niso spremenili v vodstvo, Japonci so znali kaznovati vsako napako, kar velja tudi za četrti niz, v katerem so bili ves čas v prednosti.

Pri Sloveniji, ki je dosegla 14 blokov, a ji to ni pomagalo, je Tonček Štern dosegel 27 točk in bil tudi najučinkovitejši igralec tekme, Tine Urnaut jih je prispeval 13, Klemen Čebulj pa 11. Urnaut je dosegel tudi tri ase, Tonček Štern in Jan Kozamernik pa po štiri bloke. Prav servis pa je bil najmočnejše orožje gostiteljev, še posebno se je z njim izkazal Juži Nišida, ki je štiri od svojih 26 točk dosegel z asi.

Svetovna lestvica FIVB (v Pariz neuvrščenih ekip):

1. Italija 366,21
2. SLOVENIJA 332,59
3. Argentina 304,96
4. Srbija 245,34
-------------------------
5. Kuba 241,09
6. Nizozemska 220,48

S porazom proti Japonski z 1:3 je Slovenija izgubila 7,45 točke, a ohranja ogromno prednost pred tekmeci za zadnje štiri olimpijske vstopnice. Prvi izzivalci četverice Kubanci za Slovenci zaostajajo za 91,5 točke.

Neporaženih ni več

Odbojkarska Liga narodov tako nima več neporažene ekipe. Kot zadnji so brez poraza zdržali Slovenci, ki pa so po šestih zmagah, štirih na prvem turnirju v Antalyi in dveh na turnirju v Fukuoki, bili prvič poraženi. Slovenija je na lestvici zdaj padla na četrto mesto, pred njo so Italijani, Poljaki in Japonci, v boju za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu pa poraz ni tragičen.

Z njim so izgubili slabih osem točk za lestvico mednarodne zveze in so še naprej v dobrem položaju. Bo pa zdaj še toliko pomembnejša zadnja tekma drugega turnirja proti Bolgariji, za mirnejšo vrnitev v Ljubljano, kjer bo zadnji turnir rednega dela, bodo potrebovali zmago.

Izjave po prvem porazu v Ligi narodov

Alen Pajenk, bloker:
"Danes nismo tako učinkovito igrali, kot bi si želeli. Japonci so bili zares zelo dobri v obrambah in protinapadih, tudi s servisom so nam danes povzročali kar precej težav. Mi pa ogromno protinapadov nismo znali izkoristiti in od tod zmaga s 3:1 za Japonce. Jutri bo zadnja tekma proti Bolgariji za nas zelo pomembna, saj vemo, da so tekmeci na lestvici precej za nami. Morali se bomo čim prej spočiti in dobro pripraviti, so zelo mlada in močna ekipa, zelo si želijo zmagovati. Morali bomo res paziti na to in se kar najbolj spočiti."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Gregor Ropret, podajalec:
"Danes se je videlo, da nismo bili čisto na svoji ravni. Mislim, da smo na včerajšnji tekmi zares porabili zelo veliko energije, čeprav smo si danes želeli odigrati boljše, je bilo to enostavno vse, kar smo lahko dali od sebe. In to je bilo premalo za tako kakovostno in tako motivirano ekipo Japonske, kakršna je bila nasproti. Jutri nas čaka zelo pomembna tekma. Morali se bomo dobro spočiti in se boljše pripraviti kot danes. Ne bo lahko igrati tretji dan zaporedoma, a vemo, da nam ta tekma lahko zelo veliko odnese. Nismo garali, kot smo, da smo nabrali vse te točke, da bi jih jutri tako z lahkoto podarili. Moramo biti boljši in proti Bolgarom odigrati na najvišji mogoči ravni."

Klemen Čebulj, zunanji napadalec:
"Japonci so še enkrat pokazali, da so v vsakem elementu igre nepopustljivi. Imeli smo svoje priložnosti v končnicah nizov, ki jih na žalost nismo izkoristili, to daje še nekaj dodatnega grenkega priokusa. Mislim, da smo pokazali, da smo na igrišču vseeno stali do zadnje točke in se borili do konca, kar je zelo pozitivno, jutri gremo seveda spet po novo zmago. Vsekakor je razlika po koncu, kako se tekma glede regeneracije konča, po takem porazu si še bolj izmučen, stres te še dodatno izmuči. A kot ekipa smo dovolj dozoreli, da bomo to lahko obvladovali. Zdaj je treba to prespati, jutri pa naprej."

Nepopustljivi Japonci v Fukuoki boljši od slovenskih odbojkarjev

Liga narodov (M), drugi turnir, Fukuoka

Skupina 3:
SLOVENIJA – JAPONSKA
1:3 (-23, 19, -24, -21)

Slovenija: T. Štern 27 (4 bloke), Pajenk 8 (3 bloke), Kozamernik 8 (1 as, 4 bloke), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (1 blok), Urnaut 13 (3 ase), Čebulj 12 (bloka), Mujanović, Kržič.

Japonska: Nišida 26 (4 ase, 2 bloka), Onodera 4 (2 bloka), Fukacu, Mijaura, Ocuka, Jamauči 8 (1 blok), Sekita 1 (1 as), K. Takanaši, R. Takanaši 16 (1 as), Ogava, Išikava 12 (1 blok), Masato 1 (1 as), Jamamoto, Evbade-Dan.


Nedelja ob 12.20:
SLOVENIJA – BOLGARIJA


LESTVICA LIGE NARODOV