Calcit je le zlomil odpor Novomeščanov. Foto: Klemen Brumec
Calcit je le zlomil odpor Novomeščanov. Foto: Klemen Brumec

ACH Volley je proti Salonitu Anhovo upravičil vlogo velikega favorita in v modri skupini prišel do nove prepričljive zmage s 3:0. Najbolj izenačen je bil drugi niz, v katerem so pri rezultatu 13:11 Kanalci prvič povedli za dve točki, a so potem gostje po dveh asih Uroša Pavlovića in dobri igri blokerja Matica Videčnika spreobrnili zaostanek v vodstvo z 20:15. Domačim se je še uspelo približati na 21:23, več pa niso zmogli in zmaga je odšla v Ljubljano.

Preostala dva dvoboja sta bila bolj izenačena. Merkur Maribor si je domačo zmago nad Panvito Pomgrad zagotovil v štirih nizih. Gostitelji derbija so brez večjih težav dobili prvi niz, tako drugi kot tretji pa sta se končala na razliko. Najprej so gostje izenačili rezultat v nizih, v tretjem so celo vodili z 21:18, potem pa so domači izid spreobrnili in tudi po zaslugi odličnih začetnih udarcev Alana Košenine niz dobili na razliko (27:25). V nadaljevanju so Mariborčani, pri katerih se je z 19 točkami izkazal Žiga Donik, suvereno dobili še četrti niz in si zagotovili novo zmago.

Na tretji tekmi kroga je šesta Krka precej namučila drugi Calcit Volley, ki je za zmago potreboval kar pet nizov. Calcit je pred domačimi gledalci povedel z 2:0 v nizih, a se gostje niso predali in jim je v nadaljevanju uspelo izid izenačiti. V odločilnem petem nizu so bolje začeli domači, ki so povedli s 5:1, a so potem do vodstva z 9:8 prišli Novomeščani. Po polminutnem odmoru so Kamničani le vzeli stvari v svoje roke, dosegli štiri zaporedne točke in prišli do zmage težje, kot so pričakovali, kar je potrdil tudi domači trener Gašper Ribič:

"Po sredini dobri igri smo pričakovali, da se bodo zadeve odvijale drugače, ampak preprosto si ne smemo dovoliti, da pridemo do položaja, ko se moramo dobesedno boriti za zmago. Dejansko ne vem, kaj naj še rečem. Včasih resnično ne razumem, zakaj se nam pojavljajo določene napake."

1. DOL (M), modra skupina, 7. krog
SALONIT ANHOVO – ACH VOLLEY
0:3 (–17, –21, –11)

CALCIT VOLLEY - KRKA
3:2 (26, 20, –25, –23, 12)

MERKUR MARIBOR - PANVITA POMGRAD
3:1 (19, –27, 25, 16)

Vrstni red: ACH Volley 33, Calcit 32, Merkur Maribor 27, Salonit Anhovo 12, Panvita Pomgrad 7, Krka 6.

V ženskem delu sta prav tako do novih zmag prišli vodilni ekipi Nova KBM Branik in Calcit Volley. Mariborčanke so v derbiju kroga s 3:1 premagale GEN-I Volley. Gostje iz Štajerske so povedle z 2:0 v nizih, potem je Novogoričankam uspelo zmanjšati zaostanek, v četrtem nizu pa je bila Nova KBM Branik prepričljivejša in ni dopustila nobenega presenečenja. Za domače je 18 točk dosegla Selena Leban, za gostje pa Anamaria Galić.

Svoj cilj, zmago brez izgubljenega niza, pa so dosegle odbojkarice Calcit Volleyja, ki so doma s 3:0 nadigrale ATK Grosuplje. Varovanke Gregorja Rozmana so bile boljše v vseh elementih igre, v treh nizih pa so dosegle kar 12 asov, šest jih je prispevala Eva Zatković. Najbolj izenačen je bil sicer tretji niz, v katerem so Grosupeljčanke še vodile z 19:18, a je bila Zatkovićeva z začetnimi udarci med najbolj zaslužnimi za preobrat in zmago. Kot je dejal Rozman, je Calcit dosegel svoj cilj: "Lahko rečem, da smo cilj, ki smo si ga zadali, da tekmo končamo brez izgubljenega niza, dosegli. Odigrali smo korektno tekmo, brez večjih nihanj v igri, to pa je tisto, kar smo si tudi želeli. Zdaj smo dosegli to, kar smo pred začetkom modre skupine tudi načrtovali." O prvem mestu po rednem delu državnega prvenstva bo tako odločal derbi v Mariboru, ki bo v petek, 6. marca, ob 17. uri v dvorani Lukna.

1. DOL (Ž), modra skupina, 4. krog
GEN-I VOLLEY – NOVA KBM BRANIK

1:3 (19, –22, 23, –17)

CALCIT VOLLEY – ATK GROSUPLJE
3:0 (17, 16, 19)

Ponedeljek:
SIP ŠEMPETER – LUKA KOPER

Vrstni red: Nova KBM Branik 49, Calcit Volley 48, GEN-I Volley 29, SIP Šempeter 28, ATK Grosuplje 17, Koper 16.


Tina Grudina je v romunskem prvenstvu sredi tedna s svojo ekipo Stiinte Bacau premagala Arges, nato pa v soboto še Medgidio. Foto: OZS
Tina Grudina je v romunskem prvenstvu sredi tedna s svojo ekipo Stiinte Bacau premagala Arges, nato pa v soboto še Medgidio. Foto: OZS

Grudina vs. Najdič
Državna odbojkarska prvenstva se po Evropi počasi bližajo koncu rednega dela. V Romuniji so odbojkarice v preteklem tednu odigrale dva kroga končale redni del. Sredi tedna je Tina Grudina (12 točk, 48-odstotni napad) v dresu Stiinte Bacau s 3:1 premagala Arges, medtem ko je Sara Najdič (3 točke) v dresu Medgidie s 3:2 premagala Dinamo Bucuresti. V soboto, v 22. krogu, pa sta si reprezentančna podajalka Najdič (1 točka) in blokerka Grudina stali nasproti. Zmage s 3:0 se je veselila Grudina, ki je dosegla kar 14 točk (5 asov) ob 53-odstotnem napadu. Njena ekipa je redni del prvenstva sklenila na četrtem mestu, medtem ko je Medgidia končala na sedmem.

Saša Planinšec polovično uspešna
Saša Planinšec (Aydin) je bila v turškem prvenstvu polovično uspešna. Sredi tedna je s soigralkami z 1:3 izgubila proti Fenerbahčeju, sama pa je nase opozorila s 13 točkami (73-odstotni napad). Konec tedna je Aydin s 3:0 premagal PTT, reprezentančna srednja blokerka je ob tem vpisala 8 točk ob 63-odsotnem napadu. V Turčiji igra tudi Tonček Štern, ki je s Halkbankom s 3:0 premagal Inegol. Slovenski korektor je dosegel 13 točk (42-odstotni napad). Do konca rednega dela odbojkarje čaka še zadnji krog.

Pri poljskem Czarni Radomu sta Alen Pajenk in Dejan Vinčić s soigralci prišla do zmage s 3:1 proti Šlepskem Malowu. Slovenski srednji bloker je ob 46-odstotnem napadu dosegel kar 11 točk, Vinčić pa zaradi poškodbe očesa znova ni igral.

Na Poljskem konec rednega dela
V ženski prvi poljski ligi so odbojkarice pretekli konec tedna končale redni del. Eva Mori in LKS sta v zadnjih dveh krogih dvakrat zmagala, naprej je s 3:2 padel BKS, potem pa še s 3:1 Grot Budowlani. Morijeva je na obeh tekmah skupno dosegla 9 točk, uspešnejša je bila na drugi tekmi z osmimi točkami. Legionowo, ki ga trenira selektor slovenske ženske reprezentance Alessandro Chiappini, pa je najprej s 3:2 premagalo Bank Pocztowy, potem pa še s 3:0 Wislo. Žana Zdovc Sporer sredi tedna ni dobila priložnosti za igro, konec tedna pa je dosegla tri točke za Legionowo, ki je redni del prvenstva sklenil na četrtem mestu, točko za ekipo LKS.

Ropret in Klobučar do nove zmage
V Franciji so do konca rednega dela še trije krogi. Gregor Ropret (3 točke) in Nantes nadaljujeta odlične predstave v tem letu, za deveto prvenstveno zmago so bili tokrat s 3:2 uspešnejši od Poitiersa. Do nove zmage je prišel tudi Jan Klobučar v dresu Narbonna, ki je doma s 3:1 premagal Paris Volley. Hypo Tirol Haching je v 19. krogu nemškega prvenstva z 1:3 izgubil proti drugemu Frankfurtu, Sašo Štalekar tokrat ni igral.

15 točk Žige Šterna
V Grčiji je Žiga Štern je ob 50-odstotnem napadu dosegel 15 točk in tako znatno pripomogel k zmagi svojega Foinikas Syros s 3:0 proti ekipi O.F.I. Po 15. krogih je Syros na četrtem mestu. V ženskem prvenstvu je Panathinaikos spet zmagal in ostaja na drugem mestu prvenstvene lestvice. Tokrat je s 3:1 padla ekipa Markopoulo Revoil, sprejemalka Monika Potokar pa se je tokrat ustavila pri 14 točkah. Darja Eržen (2 točki) je s Paokom prav tako prišla do zmage, s 3:2 je bila s soigralkami uspešnejša od Aresa.

V italijanskem prvenstvu zaradi koronavirusa tekem minuli konec tedna ni bilo, v ponedeljkovi večerni tekmi (vnaprej odigrana tekma 26. kroga) pa je Trentino, kjer igra Klemen Čebulj (tokrat brez točke), s 3:0 ugnal zadnjeuvrščeno ekipo prvenstva Biosi Indexa Soro.