Mitja Gasparini se je lani pred EP-jem, na katerem je Slovenija osvojila srebrno medaljo, poslovil od reprezentance, zdaj se na svojo željo in predvsem na željo selektorja in soigralcev spet vrača. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Gasparini se je lani pred EP-jem, na katerem je Slovenija osvojila srebrno medaljo, poslovil od reprezentance, zdaj se na svojo željo in predvsem na željo selektorja in soigralcev spet vrača. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ko so na Odbojkarski zvezi 1. aprila objavili novico, da se v reprezentanco vrača Mitja Gasparini, si tudi sami niso predstavljali, da bo čez dober mesec dni zimzeleni korektor res na reprezentančnem zboru. Že ob finalni seriji DP-ja med njegovim klubom Calcit Volley in ACH Volley se je šušljalo, da je pripravljen spet obleči reprezentančni dres, kaj hitro je bilo po pogovoru z novim selektorjem Davidom Lebedewom jasno, da Avstralec računa nanj. Da si ga želijo tudi igralci, je tako in tako jasno, saj si garderoba težko želi boljšega predstavnika, kot je zgovoren in vedno nasmejan Izolan.

Lebedew: Priložnost bodo dobili različni igralci

Po koliko je sladoled v mestu?
Pogovor smo zato začeli malce neresno, saj nas je Gasparini izzval, naj ga raje kot to, zakaj se je vrnil v reprezentanco (verjamemo, da je moral mnogokrat odgovarjati na to vprašanje), vprašamo kako je v Izoli. Prvi izziv zanj je bila zato cena sladoleda v mestu ob slovenski obali. "Uf, ne vem za Izolo, vem pa, da je v Portorožu 2,70 evra!" Se morda spomni, koliko je stala kepica ob začetku njegove reprezentančne kariere? "50 tolarjev!"

Vse vrste bedarij ob krstu
Drži, Gasparinijeva reprezentančna kariera se je začela še precej pred uvedbo evra v Sloveniji: "Začel sem leta 2003, ko je bil kapetan Mitja Pleško, moj trener pri Calcitu Volleyju. Zdaj sem pri 37 letih seveda najstarejši. Edino, česar se bojim, je, da bom spet krščen. Sem edini, ki je krstil vse te fante, ki so zdaj v reprezentanci, z izjemo štirih novincev, seveda. To je tradicionalno početje, kaj se dogaja ob krstu, pa ostane med nami. Ampak verjemite, vseh vrst bedarij se spomnimo."

Sorodna novica Lebedew spoznal majhnost Slovenije, naj hitro vidi še njeno veličino

Veseli se sodelovanja z Lebedewom
Na reprezentančnem zboru, kamor smo bili povabljeni tudi novinarji, je bilo v torek popoldne v Črnučah 14 igralcev, med njimi štirje novinci. Novo je tudi vodstvo reprezentance na čelu s selektorjem Lebedewom. "Dejan Vinčič (tako kot Lebedew je pri ekipi VfB Friedrichshafen) nam je o njem povedal same pozitivne stvari," se nove epizode veseli Gasparini, ki se je lani pred EP-jem poslovil od reprezentance, zdaj pa čuti, da je spet pripravljen na delovno poletje: "Mislim, da ne bo težav pri telesni pripravi in da se bom znal izogniti prevelikim obremenitvam."

Še eno sezono pri Calcit Volleyju?
Zadnjo sezono je imel v Kamniku veliko težav: "Strgal sem mečno mišico, in to je bila ena večjih poškodb v moji karieri. Počasi sem se vračal, kar je bilo za psiho neugodno. Res zoprna poškodba, veliko časa sem potreboval, da sem prišel spet na želeno raven. Kar mučno je bilo ob strani gledati soigralce, kako dva meseca trenirajo, jaz pa sem lahko le navijal." Ali bo s kamniškim klubom podaljšal pogodbo? "Ne vem, bi pa rad ostal. V Kamniku se imam res lepo, vzljubil sem mesto v teh dveh letih, nič mi ne manjka."

"Jan(i)jevanje: Jan Kozamernik (prvi z desne) v pogovoru z Janom Klobučarjem in Janijem Kovačičem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Lebedew je sproščen in strokoven
O novem selektorju, ki je zamenjal uspešnega Alberta Giulianija, ima odlično mnenje tudi bloker Jan Kozamernik: "Super izbira. Z njim sem govoril takoj, ko je bil izbran. Zelo velik strokovnjak je, vsi igralci, s katerim sem govoril, so o njem povedali same dobre stvari. S takšnim, strokovnjakom na čelu nam dobri rezultati ne uidejo. Potrebujemo sproščenega selektorja, to reprezentanci zelo ustreza, toliko bolj po naporni sezoni. Če je vse skupaj zelo zategnjeno, lahko postane zelo težko. Prepričan sem, da bo tako kot prejšnji selektorji našel ravnotežje med sproščenostjo in strokovnostjo."

Visoki cilji v Ligi narodov
Kozamernik kot ključ do uspeha v Ligi narodov in na domačem SP-ju spet vidi v ekipni igri in v dobrem vzdušju v garderobi: "Poimensko morda nismo najboljši igralci na svetu, skupaj pa igramo vrhunsko, in to je rdeča nit reprezentance." Poletje bo naporno, prvi izziv bo Liga narodov: "Vsi smo se želeli igrati v tem tekmovanju, a to prinaša odgovornost. Treba bo nastopati na visoki ravni, tudi zato, ker Liga narodov so kvalifikacije za OI 2024. Načrt je, da se vseeno ponudi priložnost mladim, a še vedno so naši cilji visoki. Želimo se prebiti na zaključni turnir osmerice, kjer se lahko zgodi vse."

Turbulentna klubska sezona
Z moštvom Assecco Resovia je slovenski dvometraš sezono končal konec aprila, potem sta se z zaročenko Urško vrnila v Slovenijo: "Malo sem si spočil glavo, sicer pa ni bilo časa za kakšen dopust. Prav je, da imajo tudi tisti reprezentanti, ki pravkar končujejo prvenstvo, kakšen dan več premora." Sezona na Poljskem je bila, kot pravi, zelo turbulentna, 5. mesto pa je manj od želja. "Na koncu smo vendarle pokazali veliko boljše predstave kot na začetku, ni pa to tisto, kar smo si želeli. Upam, da bo naslednjo sezono bolje."