Statistika Martin Ambrožič (spodaj) in Miha Marolt (zgoraj) med svojim delom. Foto: Aleš Kalan
Statistika Martin Ambrožič (spodaj) in Miha Marolt (zgoraj) med svojim delom. Foto: Aleš Kalan
Data Volley
Ambrožič si pri svojem delu pomaga s programom Data Volley. Statistični primer je z lanske tekme med Slovenijo in Romunijo. Levo zgoraj sta analizi distribucije žog podajalca, levi primer je za romunskega podajalca, ko je v coni 6, desni pa za slovenskega podajalca, ko je v coni 1. Tako se lahko analizirajo številni elementi odbojkarske igre (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: Martin Ambrožič

S pomočjo statistike pripravim osnutek taktike za prihajajočo tekmo, kjer so trendi po načelu največje verjetnosti tisti, ki so zanimivi. To so značilnosti posameznih napadalcev in najpogostejše odločitve organizatorja igre, v kombinaciji s posnetki pa so tu vključene značilnosti nasprotnika v vseh elementih odbojke (od servisa, sprejema, napada, pa do bloka in talne obrambe).

Martin Ambrožič o svojem delu.
Alen Pajenk
Alen Pajenk je v lanski evropski ligi v direktno točko pretvoril kar 67 odstotkov svojih napadov, kar je izjemno visok izkoristek. Foto: OZS

Na MMC-ju objavljamo serijo člankov o različnih vidikih športne statistike. Pred časom smo predstavili Andreja Stareta in podjetje Infostrada Sports ter pobliže spoznali lov na dopinške goljufe v kolesarstvu. Četrti del je namenjen praktični uporabi, v konkretnem primeru predstavljamo uporabo statistike v odbojki.

Leta 2006 začel v svojem klubu
Martin Ambrožič
je eden prvih strokovnjakov v Sloveniji, ki je odbojko začel statistično analizirati, s spoznanji pa nato trenerjem pomagal soustvarjati taktiko. Kot igralec se je kalil v kranjskem Triglavu. "Ko je pred šestimi leti vodstvo kluba želelo preizkusiti statistično obdelavo tekem s pomočjo posebej za to narejenega računalniškega programa, sem pokazal zanimanje in tako zaplaval v to področje," se Ambrožič spominja svojih začetkov. Sprva je kombiniral vlogi igralca in statistika, pozneje pa se je posvetil izključno statistični analizi.

Njegovo delo opazil Tine Sattler
Leta 2008 je njegovo delo opazil Tine Sattler, ki je takrat deloval v vlogi selektorja mladinske reprezentance. Ambrožič je po uspešnem delu v kadetskih in mladinskih reprezentancah začel delovati tudi v članski, tako moški kot ženski. Lani je svoje delovanje na Odbojkarski zvezi Slovenije prekinil, saj na Nizozemskem opravlja podiplomski študij programa Računalniške simulacije v znanosti in inženiringu.

Začne se s pridobitvijo posnetkov tekem
Ambrožič statistično obdelavo odbojkarskih tekem razdeli v več faz. Najprej je treba pridobiti posnetke nasprotnikovih tekem, pri čemer imajo prednost zadnje odigrane tekme. Običajno s posnetki vred dobi že osnovno statistično analizo, če ni tako, se tega loti sam. Iz pridobljenega materiala nato po svoji presoji izlušči glavne nasprotnikove značilnosti in jih v pregledni obliki na papirju posreduje selektorju, pozneje pa tudi igralcem. Sledi še videoanaliza, kjer svoje ugotovitve podkrepi s prikazom položajev s posnetkov.

Tudi med tekmo lahko svetuje selektorju
Njegovo delo pa poteka tudi med samimi tekmami: "V živo s pomočjo programa na računalniku beležim dogajanje, po brezžični povezavi pa so ti podatki takoj na voljo tudi selektorju in njegovemu pomočniku. Tako se je mogoče hitro odzvati na kake nepredvidene trende ali spremembe v taktiki nasprotnika ali pa reagirati na šibkosti v svoji igri, ki jih je morda težje opaziti s prostim očesom."

Sledi še analiza po tekmi
Ker statistiku lahko med dinamično tekmo kakšna podrobnost uide, po tekmi sledi pregled posnetka, s pomočjo katerega se že narejena statistika obogati z dodatnimi podatki, popravijo pa se tudi morebitne napake. "Selektorju in igralcem nato posredujem analizo tekme v številkah in tabelah, iz katerih je mogoče oceniti, kateri elementi so bili v prid ene in druge ekipe in kateri posamezniki so bili bolj ali manj uspešni," razloži Ambrožič. Kadar gre za ligaško tekmovanje, je pred novo tekmo dovolj časa še za videoanalizo, kjer prikaže nekaj sekvenc s tekme, ki nakazujejo, v katerih elementih in situacijah se je ekipa odrezala slabo in je treba popraviti v prihodnje.

V ospredju analize je igra verjetnosti
Pri statističnem delu je v ospredju igra verjetnosti. "Pri pripravi na nasprotnika poskušam identificirati, katere njegove poteze so v danih situacijah najbolj verjetne," pravi Ambrožič in razloži na primeru: "Ugotavljam, za katerega napadalca se organizator igre najraje odloča, ko je sprejem servisa dovolj dober, da ima na voljo vse možnosti. Ali pa, katere predele igrišča najraje ciljajo posamezni napadalci. To so primeri vprašanj, na katera skušam odgovoriti v smislu največje verjetnosti."

Koga ciljati s svojim servisom?
Poleg tovrstnega razmišljanja je včasih treba tudi oceniti posamezne igralce v določenem elementu, Ambrožič razloži: "Tipičen primer tega je določanje povprečno najbolj ranljivih sprejemalcev v nasprotni ekipi, ki bi jih bilo potem smiselno ciljati s servisom. Tu potem uporabim utežena povprečja in razne indekse, ki množici podatkov priredijo oceno v obliki neke številke, ki potem olajša primerjavo med igralci. V vsakem primeru pa je matematika v ozadju preprosta, večji del zahtevnosti pride iz časa, ki ga statistik porabi, da vse te podatke pridobi in spravi v pregledno obliko."

Pri analizi svoje ekipe bolj previden
S pomočjo statistike lahko analizira tudi nastop svoje ekipe, a pri tem je veliko bolj previden, saj "statistika lahko izpade precej kruto, kadar gre za primerjave posameznikov iz ekipe in tako po nepotrebnem slabo vpliva na igralce. Tu sem zato nekoliko manj drzen s svetovanjem, še vedno pa opažanja posredujem trenerju."

Rezultati se poznajo na daljši rok
Martin Ambrožič težko govori o svoji vlogi v reprezentanci, saj zaradi omejenih ciklusov priprav in tekem tam ni deloval dolgo, več dokazov o uspešnosti svojega delovanja pa ima na klubskem področju, saj v vlogi statistika "na daljavo" še vedno pomaga Triglavu: "Že večkrat se mi je zgodilo, da sem trenerja s pomočjo statističnih izsledkov opozoril na kako težavo v igri ekipe, ali pa kak njegov sum potrdil s konkretnimi statističnimi podatki, tako da imam vsekakor občutek, da moje delo ni brez plodov."

slavko.jeric@rtvslo.si

S pomočjo statistike pripravim osnutek taktike za prihajajočo tekmo, kjer so trendi po načelu največje verjetnosti tisti, ki so zanimivi. To so značilnosti posameznih napadalcev in najpogostejše odločitve organizatorja igre, v kombinaciji s posnetki pa so tu vključene značilnosti nasprotnika v vseh elementih odbojke (od servisa, sprejema, napada, pa do bloka in talne obrambe).

Martin Ambrožič o svojem delu.