Merkur Maribor je veliko presenečenje letošnje sezone, po rednem delu so bili Štajerci najboljši, so pa v polfinalu zaradi poškodbe izgubili izjemnega korektorja, Libijca Ahmeda Ihbajrija. Brez njega so možnosti Mariborčanov v finalni seriji z ACH-jem precej manjše, zato bi jim verjetno ustrezal scenarij, da finalne serije ne bi več igrali, za prvaka pa razglasili najboljšega po rednem delu. Foto: www.alesfevzer.com
Merkur Maribor je veliko presenečenje letošnje sezone, po rednem delu so bili Štajerci najboljši, so pa v polfinalu zaradi poškodbe izgubili izjemnega korektorja, Libijca Ahmeda Ihbajrija. Brez njega so možnosti Mariborčanov v finalni seriji z ACH-jem precej manjše, zato bi jim verjetno ustrezal scenarij, da finalne serije ne bi več igrali, za prvaka pa razglasili najboljšega po rednem delu. Foto: www.alesfevzer.com

Finale odbojkarskega prvenstva je bil zaradi zaprtja gospodarstva prekinjen po prvi tekmi pri moških in po drugi tekmi pri ženskah. Še več, ekipe v teh 11 dneh zaprtja ne smejo trenirati, tako da morajo igralci in igralke doma sami poskrbeti za svojo telesno pripravljenost.

"Od 1. aprila fantje, ki so pred finalno serijo trenirali od štiri do pet ur na dan, zdaj tečejo po gozdovih, in ker ni odprtih fitnesov, vsak za sebe mečejo drva. Improviziramo, ampak ‒ vemo, kaj je to. Kot da bi človeku, ki je v pisarni, vzeli računalnik, mora pa narediti vse razpise. Ne ve, kako jih bo naredil. Najbrž jih ne bo. In v takšnem položaju smo mi. Nimam komentarja, da se nam to zgodi med finalom," nam je povedal trener Merkur Maribora Sebastijan Škorc, ki opozarja tudi, da prvenstvo očitno ne bo končano znotraj termina, ki velja po vsej Evropi.

Sorodna novica Ministrstvo ni ugodilo športnim panožnim zvezam

Do 18. aprila prvenstvo gotovo ne bo končano
"Tudi če bomo dobili zeleno luč za nadaljevanje finalne serije, imamo težavo: do 18. aprila bi moralo biti prvenstvo končano. Zaradi reprezentance. To prinaša nevšečnosti: podaljševanje vizumov za tujce, mednarodnih certifikatov ... Upajmo, da bo evropska federacija to potrdila. Ko pridemo iz karantene, potrebujemo tudi en teden, da pridemo v normalo in se navadimo na žogo. To sploh ne bo podobno odbojki. Jaz kot trener moram predvsem poskrbeti, da se fantje ne bodo zlomili, ko bodo po 11 dneh skočili na polno."

Iz karantene na parket: velika nevarnost za poškodbe
Odbojkarji (in z njimi seveda ves slovenski šport) torej čakajo na odločitev vlade, ali bo športu prižgala zeleno luč ali ne. "Mi želimo prvenstvo zaključiti na parketu, če bo to mogoče. Da pa bomo po 14 dneh iz karantene prišli na parket in naslednji dan odigrali tekmo, je nesmiselno. Vsi se bodo zlomili in ne bomo imeli nič od odbojke. Upajmo, da bo vlada jutri dovolila športna tekmovanja in da bom imel vsaj sedem dni časa, da fante spravimo v normalo. Po 10 dneh brez žoge je tako, kot da greš v ribnik lovit ribe brez palice."

Kar naenkrat nekdo ugasnil luč
Škorc ob tem spomni, da so jeseni kljub velikemu številu okuženih športniki lahko trenirali: "Imeli smo po 2000 okuženih na dan, za športnike je veljal režim trening-domov, težav ni bilo, v šestih mesecih smo imeli le eno okužbo (Rok Možič; brez simptomov). Vsi smo se pazili, zdaj pa smo zaprti. Več kot pol leta smo delali za ta finale. In zdaj je kar naenkrat nekdo ugasnil luč. Kar smo žrtvovali sedem mesecev, je šlo v nič."

Zaradi zaprtja javnega življenja je prekinjen tudi finale državnega prvenstva v odbojki. Pri moških po prvi tekmi vodi ACH Volley proti Merkurju Maribor z 1:0, pri ženskah pa Calcit Volley proti Novi KBM Maribor z 2:0, igra pa se na tri zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Zaradi zaprtja javnega življenja je prekinjen tudi finale državnega prvenstva v odbojki. Pri moških po prvi tekmi vodi ACH Volley proti Merkurju Maribor z 1:0, pri ženskah pa Calcit Volley proti Novi KBM Maribor z 2:0, igra pa se na tri zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Letalo ostalo brez enega krila
Če finalne serije ne bo mogoče nadaljevati, kdo naj bo prvak? Maribor, ki je bil najboljši po rednem delu prvenstva, ali ACH Volley, ki je dobil prvo tekmo finala? "Nisem pristojen za to, ampak ‒ sami si odgovorite, kaj pomeni več: ena finalna tekma ali 21 tekem v rednem delu," odgovarja Sebastijan Škorc, ki bo imel, če se bo finale nadaljeval, veliko dela, saj je poškodovanega korektorja, Libijca Ahmeda Ihbajrija, nemogoče nadomestiti. Ali pač? "Imamo še neke dodatne zamisli. Če primerjamo z letalom: eno krilo se nam je zlomilo, igramo na pol igrišča. Po 10 letih vračamo Alana Šketa na njegov položaj, ampak vemo, kaj pomeni 10 let. Bo pa gotovo dal svoj maksimum, gre za izkušenega igralca."

Problem testiranj in cepljenja
Še na nekaj velja opozoriti. Slovenija bo med 28. majem in 23. junijem v Riminiju igrala turnir Svetovne serije. Škorc: "Športnikov ni na nobenem seznamu za cepljenje. Imamo Svetovno ligo v Italiji, pa se ne bomo cepili. Ali pa olimpijci, ki se pripravljajo za Tokio, pa je bil problem, ker naj bi jih nekaj cepili. Vsi navijamo za šport, tudi politiki, a ‒ zdaj kar naenkrat šport za njih ne obstaja. Klubi životarimo. Stojimo v vrstah vsak drugi dan. Ne moremo si privoščiti, da si naročimo teste. Saj nam vrne država, ampak ‒ nekdo mora denar založiti. Mi ga zalagamo že za sodnike, za plače ... Skratka, če je v gospodarstvu položaj slab, je še trikrat hujši v klubih, saj smo odvisni od gospodarstva. Nikamor se nič ne premakne, čakamo kot kakšen kužek, da mu vržejo kost."

Sorodna novica Zlati fantje izzivajo izkušene mojstre

Kök: V takšnem položaju smo bili že oktobra
Poklicali smo tudi v tabor ACH Volleyja. Sprejemalec Matej Kök poudarja, da je zdaj ključna vzdrževati primerno raven telesne pripravljenosti: "Skupaj ne smemo trenirati, zato vsak skrbi zase, da ostane v formi. Treba je biti priden in delati fitnes, vsak dan po eno uro." Bo vrnitev na igrišča zahtevna? "V takšnem položaju smo že bili oktobra po prvi karanteni. Treba bo hitro dobiti nazaj občutek za žogo. Pričakujemo, da se bo okrog 18. aprila finale nadaljeval. Mednarodna zveza naj bi naredila izjemo in dopustila, da se slovensko prvenstvo razplete do konca aprila."

In kdo si bolj zasluži naslov prvaka, če finalne serije ne bo mogoče nadaljevati? "Vsi seveda želimo, da se odigra do konca. Je pa tako, da če bi Maribor na primer izgubil v polfinalu in bi zdaj končali prvenstvo, bi bilo malo nenavadno, če bi oni postali prvaki samo zato, ker so bili prvi po rednem delu."

Brez Ihbajrija Maribor drugačna ekipa
Spomnimo se še prve tekme finala. 26. marca je ACH Volley po izgubljenem uvodnem nizu na gostovanju premagal Merkur Maribor s 3:1. Gostiteljem se je zelo poznala odsotnost Ihbajrija: "Njihov največji plus je bilo zaključevanje težkih visokih žog in tudi če ekipa ni imela dobrega sprejema, so lahko takšne žoge zaključili in bili nevarni. Zdaj morajo imeti super sprejem, da lahko Šket in Možič zaključujeta žoge. Ko tega sprejema ni, je igra bolj predvidljiva. Šket namreč nima takšne višine kot Ihbajri, ki je bil morda celo najboljši igralec Maribora letos. Skratka, brez njega gre za drugačno ekipo, bolj predvidljivo."