Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin bosta na Kongresnem trgu drugi nosilki tekmovanja. Foto: Aleš Oblak
Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin bosta na Kongresnem trgu drugi nosilki tekmovanja. Foto: Aleš Oblak

Slovenska prestolnica bo že sedmo leto prizorišče tekmovanj v odbojki na mivki. Najprej se je Ljubljana prebila v koledar Evropske odbojkarske konfederacije, v zadnjih letih pa je ljubljanski spektakel stalnica v koledarju Mednarodne odbojkarske zveze.

Napete tekme na odbojkarskem spektaklu v Ljubljani

Zmagovalki lanskega turnirja svetovne serije v Ljubljani sta bili Čehinji Martina Williams in Marie-Sara Stochlova, na letošnjem spektaklu pa bosta na najvišja mesta ciljali tudi slovenski predstavnici Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin, ki bosta na Kongresnem trgu drugi nosilki tekmovanja.

"Na taki ravni odbojke na mivki, kakršno bomo spremljali v Ljubljani, imava s Tajdo v zadnjem letu že štiri medalje, a nobena od teh ni zlata. Upam, da nama s tem nastopom uspe tudi to. Tudi tokrat se bova osredotočali le na najino igro. Poskušava igrati drugače kot tekmice, saj s tem načinom lahko enakovredno igrava proti kateri koli ekipi na drugi strani mreže," napoveduje Tjaša Kotnik.

Od slovenskih dvojic bodo na glavnem delu turnirja nastopile še Nina Lovšin in Asja Šen, ki sta pretekli konec tedna osvojili naslov slovenskih podprvakinj, ter Sara Valenčič in Špela Morgan.

Premešani soigralci in slabša uigranost

Rok Bračko in Alan Košenina sta lani na Pogačarjevem trgu domače gledalce razveselila s srebrnim odličjem, slavila sta Litovca Audrius Knasas in Patrikas Stankevicius. Letos se bo Bračko predstavil v paru z Janom Pokeršnikom, igrala pa bosta kot sedma nosilca tekmovanja.

Nejc Zemljak, ki je združil moči s Črtomirjem Bošnjakom, se zaveda, da bo konkurenca kot vselej močna, saj se tudi najkakovostnejši igralci, na čelu z nekdanjim zmagovalcem, Argentincem Julianom Amadom Azaadom, in nekdanjim evropskim prvakom, Avstrijcem Clemensom Dopplerjem, radi vračajo na ikonično prizorišče v središču Ljubljane.

V boj za najvišja mesta se podajajta še dva slovenska para, Matija Primec in Marin Novak ter Tadej Boženk in Danijel Pokeršnik, ki med vsemi našimi odbojkarji velja za najbolj izkušenega.

"Letos z izjemo Tadeja in Danijela, ki se med seboj zelo dobro poznata, nastopamo z različnimi soigralci. Cilji so tudi zato nekoliko nižji kot pretekla leta, saj se nismo imeli možnosti tako hitro uigrati, prav uigranost pa je za odbojko na mivki ključna. Vsaka točka, vsak niz in vsaka dobljena tekma bodo po mojem mnenju lep uspeh, seveda pa si vsi želimo poseči po najvišjih mestih," pred turnirjem pravi Bračko.

V sklopu turnirja tudi DP do 16, 18 in 20 let

Kvalifikacije se bodo v Športnem parku Ludus začele v četrtek ob 10. uri, glavni del turnirja pa bo na sporedu v petek od 9. ure naprej.

Na Kongresnem trgu bodo v petek potekali finalni dvoboji državnega prvenstva za mlade, in sicer v kategorijah do 16, 18 in 20 let. V soboto se bo tja preselila tudi svetovna serija, v nedeljo od 15. ure dalje bodo na sporedu polfinalni obračuni. Ženski finale bo ob 21. uri, moški pa ob 22. uri.

Dogodek se bo sklenil v ponedeljek s tekmovanjem v paraodbojki.