Slovenci tudi letos kažejo svoj prepoznaven obraz, kar jim je že prineslo nastop na olimpijskem turnirju. Foto: CEV
Slovenci tudi letos kažejo svoj prepoznaven obraz, kar jim je že prineslo nastop na olimpijskem turnirju. Foto: CEV

Tekme v Stožicah so za nas zelo pomembne v boju za čim višja mesta na svetovni odbojkarski lestvici, saj to prinaša lažje tekmece v Parizu v skupinskem delu.

Gregor Ropret

V Stožice se vrača odbojka na najvišji ravni. Slovenija bo v torek ob 20.30 gostila Argentino, v četrtek bo nasprotnik Kuba, konec tedna pa še Italija (22. junij) in Srbija (23. junij). Matematično si je slovenska zasedba (ob italijanski) že zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah, a bo to uradno, če bodo proti Argentini osvojili en niz. Mednarodna odbojkarska zveza bo tisti reprezentanci, ki si bo na določeni tekmi zagotovila mesto na olimpijskem turnirju, takoj po koncu simbolično podelila kape in uradno maskoto olimpijskih iger.

"V moštvu vlada odlično razpoloženje. Pariz smo si zagotovili najhitreje mogoče, vseeno pa so štiri tekme v Stožicah za nas zelo pomembne v boju za čim višja mesta na svetovni odbojkarski lestvici, saj to prinaša lažje tekmece v Parizu v skupinskem delu. Vsekakor je bolje, če si nosilec. Energija bo v Stožicah velika, turnir bomo izkoristili tudi zato, da še popravimo formo pred Parizom," nam je povedal Gregor Ropret.

Slovenski navijači so v Stožicah za domačo odbojkarsko reprezentanco lahko nazadnje navijali septembra 2022 na svetovnem prvenstvu, ki ga je Slovenija končala na 4. mestu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski navijači so v Stožicah za domačo odbojkarsko reprezentanco lahko nazadnje navijali septembra 2022 na svetovnem prvenstvu, ki ga je Slovenija končala na 4. mestu. Foto: www.alesfevzer.com

Utrujenosti ne bo, poletje sploh ne bo tako zelo dolgo
Prvi organizator slovenske igre (njegova rezerva Dejan Vinčić ima težave z mečno mišico in ga bo v Stožicah zamenjal Uroš Planinšič) je bil zelo prepričljiv na prvih dveh turnirjih. Bojazen, da bo potreboval nekaj časa, preden ujame pravi ritem (v zadnji sezoni je pri Perugii igral zelo malo), je bila odveč. "Vso sezono sem se pri Perugii počutil odlično. Res je, da nisem dobival veliko priložnosti za igro, zato pa toliko težje čakal, da s fanti iz reprezentance znova stopimo na parket. Že na začetku smo našli pravi ritem." Bojazni, da bi bili reprezentantje pred Parizom kaj utrujeni, ni. "Po takšni sezoni, kot sem jo imel, sem lačen igranja. Za celotno reprezentanco pa lahko rečem, da smo po vseh teh letih vajeni težkih poletij. Letošnje bo celo eno krajših." Ropret se posebej veseli tekme z Italijo, saj bodo na drugi strani soigralci iz Perugie. "Bomo videli, v kakšni postavi pridejo Italijani v Ljubljano. Morda bodo spočili nosilce igre. A še vedno je to vrhunski nasprotnik z igralci iz italijanske lige."

Sorodna novica Zadnja etapa pred Parizom bo najslajša

Rok Možič verjetno še ne bo igral
Slovenci so na prvih dveh turnirjih (v Turčiji in na Japonskem) izgubili le eno od osmih tekem (proti Japonski) in so na lestvici skupaj s Poljsko drugi, takoj za Italijo. Zaključni turnir Lige narodov bo v Lodžu. Na domačem turnirju Rok Možič verjetno še ne bo igral (na tekmi proti Argentini ga ne bo v kadru), čeprav je bolj kot ne že saniral poškodbo gležnja: "Sem vesel, da sem se vrnil za domači turnir. Koliko bom lahko pomagal na igrišču, je odvisno tudi od trenerja. Imam prilagojen program, naredili smo vse, kar je bilo mogoče med rehabilitacijo, zdaj pa se počasi vračam na igrišče. Mislim, da bomo imeli v Ljubljani en lep teden, želimo pa si priti čim višje tudi na zaključnem turnirju Lige narodov," je odločen mladi mariborski sprejemalec, član Verone.

Potovanja so sicer lahko nekaj posebnega, Japonska je na primer lepa in gostoljubna destinacija, ampak – vemo, kaj pomenijo Stožice in kako nas domače občinstvo ponese.

Klemen Čebulj

Japonska je lepa, a doma je najlepše
Kaj pomeni energija Stožic, dobro ve Klemen Čebulj, ki je bil nepogrešljiv del slovenske reprezentance na dveh nepozabnih turnirjih: evropskem prvenstvu 2019 in svetovnem prvenstvu 2022. "Zelo smo veseli, da imamo znova priložnost, da igramo doma. Potovanja so sicer lahko nekaj posebnega, Japonska je na primer lepa in gostoljubna destinacija, ampak – vemo, kaj pomenijo Stožice in kako nas domače občinstvo ponese. Vse to bo le še dodatna motivacija, da si tudi uradno priigramo olimpijske igre. Izjemno se veselim že prve tekme proti Argentini, verjamem, da se bo evforija potem skozi turnir le še stopnjevala." Da so v tem tednu v ospredju slovenske športne javnosti nogometaši, seveda odbojkarjev ne moti: "Sploh ne, podpiramo drug drugega, tudi mi bomo spremljali njihove predstave."

Sicer pa – na isti dan bodo slovenski nogometaši in odbojkarji igrali le v četrtek, pri čemer bodo nogometaši v Münchnu tekmo proti Srbiji odigrali že ob 15. ure, tako da bodo slovenski navijači mirno lahko prišli tudi na večerno tekmo Slovenija – Kuba v Stožice.

Slovenski odbojkarji komaj čakajo na tekme v Stožicah

Liga narodov, tretji turnir, skupina 6, Stožice
Torek ob 16.30:
BOLGARIJA – TURČIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ARGENTINA

Sreda ob 16.30:
KUBA – SRBIJA
Ob 20.30:
ITALIJA – POLJSKA

Četrtek ob 13.00:
TURČIJA – ARGENTINA
Ob 16.30:
BOLGARIJA – ITALIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – KUBA

Petek ob 13.00:
ARGENTINA – POLJSKA
Ob 16.30:
BOLGARIJA – KUBA
Ob 20.30:
TURČIJA – SRBIJA

Sobota ob 13.00:
BOLGARIJA – ARGENTINA
Ob 16.30:
SRBIJA – POLJSKA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 13.00:
KUBA – POLJSKA
Ob 16.30:
TURCIJA – ITALIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – SRBIJA