Slovenske odbojkarice so svetovno prvenstvo do 23 let začele odlično. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Slovenske odbojkarice so svetovno prvenstvo do 23 let začele odlično. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

V Ljubljani poteka svetovno odbojkarsko prvenstvo igralk do 23 let. Tokratno prvenstvo se igra po drugačnih pravilih, saj Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

Vstop na vse tekme je prost. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Slovenke, ki ciljajo visoko, so tekmovanje začele odlično, tekmice so odpravile po vsega 56 minutah. Najučinkovitejši igralki v slovenski vrsti sta bili Iza Mlakar s 14 in Lana Ščuka z devetimi točkami, pri tekmicah je Antonela Fortuna dosegla 15 točk. Tina Grudina je dosegla štiri "blok točke", Eva Mori pa tri ase.

Srečanje v Areni Stožice so bolje začele gostje, ki so na začetne udarce Piccolove in Guastavinove prišle do prednost s 4:1 in 6:2, tudi na račun dobrih blokov Fortune in Moriondove. Slovenski selektor Alessandro Chiappini se je odločil za odmor, po katerem so se njegove varovanke otresle začetnega pritiska ter prek Lane Ščuke in Tine Grudine razliko stopile na dve točki, na 5:7, Eva Mori je z varanjem prispevala točko za 7:8. Po dveh zaporednih točkah argentinske vrste za 10:7 je bila v napadu dvakrat uspešna Iza Mlakar, Morijeva pa je dosegla as za izenačenje na 10:10. Z dobro igro v obrambi, predvsem Maje Pahor, so Slovenke prišle do novega protinapada, ki ga je za vodstvo z 11:10 izkoristila Mlakarjeva. Po odmoru na zahtevo Lopeza je Morijeva dodala še as za 12:10. Po napaki tekmic in še dveh napadih Mlakarjeve so Slovenke niz dobile s 15:11.

Tudi drugi niz so z vodstvom z 2:0 za odtenek bolje začele argentinske odbojkarice, ki pa so si zatem privoščile dve napaki, s točko v napadu Ščuke pa so bile s 4:3 v ospredju Slovenke. Po asu slovenske sprejemalke in novi napaki tekmic se je prednost povečala na dve točki (7:5), ko pa je Grudina v bloku ujela Benizetovo, pa je bil Lopez primoran poseči po prekinitvi. Sledil je še blok Ane Marije Vovk, ki je, tako kot v prvem nizu, v sprednji vrsti zamenjala Anito Sobočan (10:6). Po dveh zaporednih točkah gostij je po odmoru posegel Chiappini. V napadu je bila uspešna Grudina, nato še Planinščeva, a so se po servisih Moriondove tekmice vrnile v igro (12:10). Niz je prekinila Mlakarjeva, Vovkova je prispevala blok za 14:10, set pa je z asom za 15:10 zaključila Morijeva.

Po dveh uvodnih točkah Argentine je blok za prvo slovensko točko dosegla Sobočanova, ki je dodala še as za 2:2. Slovenke so v nadaljevanju nekoliko grešile in gostjam dopustile, da so narekovale ritem igre in vodile z minimalno prednostjo. Po uspešnih napadih Ščuke in Mlakarjeve so naše odbojkarice pri 7:6 prvič prešle v vodstvo. Za 8:7 je uspešno napadla Planinščeva, po bloku Mlakarjeve pa so Chiappinijeve varovanke prvič vodile za dve točki (10:8). Po še enem napadu Mlakarjeve in varanju Morijeve za 13:10 se je Lopez odzval s še enim odmorom. Premor ni zmotil Mlakarjeve, ki je vpisala še dva zaporedna asa za zmago s 15:10 in vodstvo s 3:0 v nizih.

Slovenske odbojkarice so odlično začele tudi četrti niz. Točki z blokom in napadom je vknjižila Planinščeva, Ščuka je dodala točko z napadom, Sobočanova pa z asom (4:0). Lopez je poizkusil s prekinitvijo, a so bile varovanke Alessandra Chiappinija nezaustavljive. Z dobro igro v bloku, obrambi in protinapadih so povsem onemogočila tekmice in prišla do vodstva s 7:1. Po še eni prekinitvi na zahtevo argentinske klopi so nasprotnice sicer ujele ritem, tako da se razlika ni več povečevala, vseeno pa so Slovenke, ki so nadaljevale z borbeno igro v obrambi in prodornimi napadi, z lahkoto dosegale točke. As Grudine je pomenil vodstvo z 12:5, napad Ščuke pa s 13:6. Slovenke so tekmicam dopustila le še dve točki in se veselile zmage s 15:8.

V ponedeljek se bodo izbranke Alessandra Chiappinija pomerile z Dominikansko republiko. V skupini bodo sledile še tekme s Kitajsko, Tajsko in Egiptom.

SVETOVNO PRVENSTVO DO 23 LET
Ljubljana, skupina A, Stožice

SLOVENIJA - ARGENTINA
4:0 (11, 10, 10, 8)

DOMINIKANSKA REPUBLIKA - EGIPT
4:2 (-12, 6, 8, 12, -15, 17)

KITAJSKA - TAJSKA
4:0 (11, 6, 11, 12)

PREOSTALE TEKME SLOVENIJE
Ponedeljek ob 20.00:
SLOVENIJA - DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Torek ob 17.00:
SLOVENIJA - KITAJSKA
Četrtek ob 17.00:
SLOVENIJA - TAJSKA
Petek ob 17.00:
SLOVENIJA - EGIPT

Polfinale bo v soboto, finale pa v nedeljo. Vstop na vse tekme je prost.

V Ljubljani poteka svetovno odbojkarsko prvenstvo igralk do 23 let. Tokratno prvenstvo se igra po drugačnih pravilih, saj Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.