Ko je Trentino v polfinalu italijanskega odbojkarskega prvenstva v zmagah povedel z 2:0, verjetno ni bilo nikogar, ki bi takrat še stavil na Monzo. A je ta našla pravi recept – s tremi sprejemalci in vse opaznejšimi blokerji je izsilila odločilno peto tekmo, ki je bila spet zgodba zase. Monza je v Trentu povedla z 2:0 v nizih in v tretjem vodila z 10:5, Trentino (Kamil Rychlicki je dosegel 31 točk) pa se je rešil in izenačil na 2:2. V petem nizu je bilo spet zelo izenačeno, Monza pa je izkoristila četrto zaključno žogo (17:15). Na koncu torej 3:2 za Monzo in 3:2 tudi v zmagah za klub iz Lombardije.

Kozamernik: Nismo našli odgovora na igro Stephena Maara
"Monza je prikazala veliko željo, igrali so fantastično in si zasluženo priigrali finale. Nismo našli odgovora na vrnitev Maara v njihovo ekipo. Mislim, da smo vendarle igrali po svojih zmožnostih in vse pustili na igrišču. Pokazali smo, da imamo značaj, saj smo po zaostanku z 2:0 izenačili. Na koncu nismo bili daleč od uspeha. Zdaj gremo v boj za 3. mesto, ki prinaša Ligo prvakov v naslednji sezoni, nato pa bo fokus na finalu Lige prvakov, saj želimo Trentu prinesti to, kar si že dolgo želi – evropski naslov," nam je povedal Jan Kozamernik, ki je igral odlično in dosegel 13 točk, sedem po uspešno postavljenem bloku.

V japonskem slogu
Eric Loeppky in Stephen Maar sta bila pred 3300 gledalci s po 23 točkami najučinkovitejša pri Monzi, Japonec Ran Takanaši (19 točk) pa je bil izbran za igralca tekme. Hitra igra Monze z veliko borbenostjo v polju in veliko rešenimi žogami je spominjala na igro japonske reprezentance. Svoje sta naredila tudi blokerja Gianlucca Galassi (14 točk) in Gabrielle Di Martino (9).

V četrtek začetek finalne serije
Ker je Trentino v rednem delu izgubil vsega tri tekme, je veljal za velikega favorita končnice, v kateri pa vendarle ni bil več tako prepričljiv in ga čaka le še boj za 3. mesto z Milanom. Na drugi strani je bila Monza po rednem delu peta in je nihče ni videl v velikem finalu. Ta se bo (moštvi igrata na tri zmage) začel v četrtek, prednost domačega igrišča ima Perugia, ki bo tudi v vlogi favorita.

Nik Mujanović pohvalil vzdušje v moštvu
"Še pred kakšnim mesecem bi težko rekel, da imamo resne možnosti proti Perugii, a zdaj smo v takšni formi, da pričakujem enakovreden boj za prvaka. Kemija v ekipi je odlična, zadnje tri tekme smo res igrali odlično odbojko, celotna ekipa je dvignila raven igre," nam je povedal Nik Mujanović, ki včeraj za Monzo ni igral: "Seveda raje igram, kot sedim na klopi, a na tako pomembni tekmi in ob tej taktiki je razumljivo, da nisem dobil priložnosti."

Posnetek zadnje točke in slavje Monze: