Nik Mujanović, ki je letos opozoril nase z dobrimi igrami v dresu slovenske reprezentance, je želel pri Calcitu Volleyju ostati do konca letošnje sezone, vendar se, kot pravijo njegovi zastopniki, klub ni strinjal, da bi poleti 2024 (ob primerni odškodnini) odšel v tujino. Z odvetniki so očitno našli dovolj razlogov, da lahko brez posledic predčasno prekine pogodbo in podpiše za Monzo, za katero je včeraj že debitiral. Foto: Klemen Brumec
Nik Mujanović, ki je letos opozoril nase z dobrimi igrami v dresu slovenske reprezentance, je želel pri Calcitu Volleyju ostati do konca letošnje sezone, vendar se, kot pravijo njegovi zastopniki, klub ni strinjal, da bi poleti 2024 (ob primerni odškodnini) odšel v tujino. Z odvetniki so očitno našli dovolj razlogov, da lahko brez posledic predčasno prekine pogodbo in podpiše za Monzo, za katero je včeraj že debitiral. Foto: Klemen Brumec
Sorodna novica Nik Mujanović že zaigral v dresu novega kluba Monze

Včeraj ga je klub na svoji spletni strani predstavil kot novega člana, zvečer pa je že igral na tekmi italijanskega prvenstva proti Milanu, ki je zmagal z 0:3. Slovenski korektor je dobil nekaj priložnosti, uspešno je zaključil enega od treh napadov, enkrat je tudi serviral. Po vseh viharjih, ki so ogrozili njegovo kariero, je zanj (in tudi za slovensko reprezentanco) še kako pomembno, da je prišel v tako ugleden klub in da ga trener Massimo Eccheli pošilja v igro, njegov (uradno še nedokončan) prestop iz Calcita Volleyja v Monzo pa medtem odpira številna vprašanja, med drugim tudi to, kje je Mujanović s svojimi zastopniki našel "luknjo", da lahko kar predčasno prekine pogodbo.

FIVB povozil odločitev sodišča v Kamniku
Najprej na kratko o ključnih trenutkih prestopa: Mujanović je s Calcitom pred manj kot mesecem dni enostransko prekinil pogodbo in po zmagi nad ACH Volleyjem zapustil ekipo. Za Calcit Volley je bil to šok (Mujanović ima pogodbo do konca sezone 2024/25), pravico je iskal na sodišču in Okrajno sodišče v Kamniku je Calcitu pritrdilo in izdalo začasno odredbo, da Mujanović brez njihove privolitve ne sme prekiniti pogodbe in da se mora vrniti v klub. Toda nato je svoje povedala še Mednarodna odbojkarska zveza, ki pa je Mujanoviću prižgala zeleno luč za prestop, čeprav brez izpisnice Odbojkarske zveze Slovenije.

8. novembra je Nik Mujanović odigral zadnjo tekmo v dresu Calcita Volleyja, ki je takrat pred 500 gledalci po dveh letih končno spet premagal ACH Volley in nakazal, da bi lahko v tej sezoni po dveh desetletjih suše spet osvojil naslov državnega prvaka. A zdaj, po odhodu Mujanovića in poškodbi Bošnjaka, bo ta cilj zelo težko uresničljiv. Foto: Klemen Brumec
8. novembra je Nik Mujanović odigral zadnjo tekmo v dresu Calcita Volleyja, ki je takrat pred 500 gledalci po dveh letih končno spet premagal ACH Volley in nakazal, da bi lahko v tej sezoni po dveh desetletjih suše spet osvojil naslov državnega prvaka. A zdaj, po odhodu Mujanovića in poškodbi Bošnjaka, bo ta cilj zelo težko uresničljiv. Foto: Klemen Brumec

Mujanović je želel ostati do konca sezone, vendar ...
Vsak bi najprej pomislil, zakaj se fantu tako mudi. Zakaj ne more ostati pri Calcitu do konca sezone, osvojiti državnega prvenstva in se (kot na primer Rok Možič pred dvema letoma) z najlepšo popotnico odpraviti v tujino, seveda v zameno za določeno odškodnino (še enkrat: pogodba s kamniškim klubom se izteče po sezoni 2024/25). Mujanovićev tabor trdi, da je bila njihova želja v resnici točno takšna, torej ostati v domačem Kamniku do konca sezone, vendar naj bi Calcit od začetka pogajanj zavračal možnost, da bi Mujanović poleti 2024 odšel iz kluba ne glede na odškodnino, pa če bi ta dosegla milijon evrov (kar bi bila za slovensko odbojko sanjska vsota).

Kamniško sodišče presojalo le na osnovi argumentov ene strani
Po začasni odredbi sodišča v Kamniku, da se mora 19-letnik vrniti v klub in plačati tudi kazen za vsak dan odsotnosti, so bili pri Calcitu Volleyju dobre volje in prepričani, da je primer končan (čeprav – kaj bi imeli od tega, da imajo nezadovoljnega igralca, ki komaj čaka, da odide), a sodišče je presojalo le na osnovi argumentov ene (Calcitove) strani, s čimer se seveda zastopniki Nika Mujanovića niso strinjali, zato že pripravljalo nasprotne argumente in pritožbo. Odvetnik tudi trdi, da bi moralo o vsem pravzaprav odločati delovno sodišče. No, medtem se je zelo hitro odzvala Mednarodna odbojkarska zveza FIVB in povozila tako sklep sodišča kot tudi Odbojkarske zveze Slovenije. Zaščitila je igralca (ob črnem scenariju bi bil lahko dalj časa brez odbojke) in mu dovolila prestop.

Dodaten šok za Calcit: konec sezone za Bošnjaka
"Odločili so se, da Nika registrirajo, in podpisali ITC-certifikat v imenu Odbojkarske zveze Slovenije, ki tega ni hotela storiti. Zakaj takšna odločitev, ne vem, prav tako ni jasno, kdo konkretno je to podpisal v imenu FIVB-ja. To bi bilo dobrodošlo izvedeti, ker kdor koli je to naredil, očitno ne priznava slovenskega sodišča. Zanimivo je tudi to, da ima fant zdaj dve veljavni pogodbi. Po pravilih FIVB-ja je to hud prekršek, ki je kaznovan z dveletnim suspenzom. Nik ima namreč še vedno pogodbo s Calcitom, to je potrdilo sodišče v Kamniku. Pa Nik sploh ni kriv za vse, kar se dogaja, zavedel ga je njegov menedžer, pa tudi selektor Cretu," nam je povedal športni direktor Calcita Volleyja Tomi Šmuc, ki je v manj kot mesecu dni ostal brez dveh ključnih igralcev, saj si je v soboto na tekmi DP-ja koleno huje poškodoval sprejemalec Črtomir Bošnjak. Sezona je zanj verjetno končana.

Tomi Šmuc:
Tomi Šmuc: "Nik je otrok Calcita Volleyja, pri nas je zrasel v odličnega igralca, klub mu je dal vedno priložnost za razvoj v članski ekipi, čeprav je kdaj zaradi tega trpel tudi rezultat, zato ga hočemo zadržati. Predvsem pa – pogodbe je treba spoštovati!" Foto: Klemen Brumec

Z aneksom dobil višjo plačo in klubski avtomobil
"Mi bomo še vedno pravico iskali v Sloveniji," pravi Šmuc. Malo verjetno je, da je Calcit Volley preveč lahkomiselno sestavil pogodbo in pustil v njej prostor, da se jim igralec izmuzne. Šmuc zavrača trditve, da bi Mujanović pogodbo lahko enostransko prekinil tudi zaradi kakšnih nepravilnosti pri finančnem delu pogodbe oziroma izplačilu plač (zaradi močnega pokrovitelja Calcit Volley velja za finančno trden klub, ki izpolnjuje svoje obveznosti). "Zanimivo, da na to temo nikoli ni bilo nobenih težav, vse dokler nismo dobili dopisa Nikovega zastopnika. Ob tem ni zanemarljivo, da smo z Nikom pred dvema mesecema podpisali aneks k pogodbi in mu, brez dodatnih obveznosti, omogočili višji zaslužek in še uporabo klubskega avtomobila, čeprav k temu nismo bili zavezani."

Uradne ponudbe o odškodnini Calcit ni prejel
Je v tem boju proti bogatejši Monzi in instituciji, kot je FIVB, smiselno vztrajati do konca? Šmuc: "Če ne bomo vztrajali, se postavlja vprašanje, ali je sploh kakšna naša pogodba še veljavna. Potem lahko kar zapremo klub, saj vsak igralec lahko odide, kadar dobi boljšo ponudbo. Dogovor, ki se podpiše, je treba obojestransko spoštovati. Če je odločitev enostranska, pa dajmo potem počakati odločitev sodišča in bomo potem naprej reševali. Ne more kar priti bogatejši klub in igralca odpeljal brez odškodnine, brez sodnih postopkov in možnosti pritožbe. Ne moremo privoliti v izseljevanje menedžerjev. Naš klub je bil izigran, razočaran sem tudi nad športnim direktorjem Monze Claudiom Bonatijem. Govori eno, a dela drugo. Povedal sem, da Nika ne želimo prodati. Najprej se je s tem sprijaznil, potem pa nas izigral. Kar naenkrat je prišla odpoved pogodbe in nobene uradne ponudbe glede odškodnine, bili so le pogovori z Nikovim menedžerjem, da bi postavili fiksno odškodnino v primeru njegovega odhoda naslednje leto."

Sorodna novica Gambijka Sillah od leta 2025 vendarle za Slovenijo

Neneh Sillah končno postala slovenska reprezentantka
Šmuc je prepričan, da je imel pri prestopu pomembno vlogo tudi slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki je tako ali drugače vplival na Mednarodno odbojkarsko zvezo, ob tem pa se sprašuje, zakaj pri FIVB-ju niso tako pohiteli v primeru Neneh Sillah (odlična korektorica je do maja igrala za Calcit Volley): "Vemo, koliko bi pomenila slovenski reprezentanci, pa z istim odvetnikom dve leti niso dosegli, da bi jo registrirali kot slovensko reprezentantko, medtem ko se je pri Niku vse odvilo v 14 dneh. Gre za precedens, ki se po mojem mnenju v evropski odbojki še ni zgodil." Mimogrede, prav danes je prišlo obvestilo, da je Mednarodna odbojkarska zveza po številnih zapletih vendarle odobrila prestop Gambijke, tako da bo 21-letnica po 12. juniju 2025 lahko igrala v slovenskem dresu.

Mujanovićev zastopnik: Vse je bilo skladno z ustaljeno prakso

V izjavi za javnost se je oglasil Blaž Tomažin Bolcar, zastopnik Nika Mujanovića. Zapisal je, da je bil prestop izpeljan skladno z ustaljeno prakso Mednarodne odbojkarske zveze. Začasna odredba, ki jo je izdalo Okrajno sodišče v Kamniku, ne zavezuje italijanskega kluba ali Mednarodne odbojkarske zveze. "Tudi sicer bi bilo nepredstavljivo, da bi sodišča odločala o prestopih v športu. Prav vse ali vsaj velika večina mednarodnih športnih organizacij dovoljuje prestope v primeru prekinitve pogodb. V tem pogledu pravila FIVB-ja ne odstopajo od podobnih primerov v drugih kolektivnih športih," je zapisal Bolcar.

Mujanović bo na sodišču v ugovoru predstavil svojo plat zgodbe, do nadaljnjega pa na to temo ne bo dajal izjav, dodaja Bolcar, ki poudarja, da je sodišče začasno odredbo izdalo na podlagi informacij in okoliščin, ki jih je predstavil izključno klub. "Igralec bo imel priložnost svojo plat zgodbe predstaviti šele v ugovoru zoper začasno odredbo in pričakuje, da bo sodišče po obravnavi njegovih navedb in dokazov razveljavilo izdano začasno odredbo."