Slovenci v Riminiju še naprej navdušujejo. V osmih dvobojih so jih premagali le Srbi in Nemci. Foto: OZS
Slovenci v Riminiju še naprej navdušujejo. V osmih dvobojih so jih premagali le Srbi in Nemci. Foto: OZS

S tem se je tudi prekinila tradicija francoskih zmag na medsebojnih tekmah. Francozi so doslej dobili vse pomembnejše, med drugim tudi finale evropskega prvenstva leta 2015 in lansko tekmo kvalifikacij za olimpijske igre, na kateri so Slovenci zapravili vodstvo z 2:0.

Potek dvoboja sta spreobrnila podajalec Gregor Ropret in neustavljivi Rok Možič, ki tekme nista začela. 19-letnik je tekmo končal z 19 točkami.

Slovenski selektor Alberto Giuliani tokrat ni mogel računati na lažje poškodovanega korektorja Tončka Šterna, na klopi pa je na začetku pustil še nekatere druge igralce, ki so do zdaj nosili veliko breme, Gregorja Ropreta, Jana Kozamernika in Tineta Urnauta (onadva tudi v nadaljevanju nista stopila v igro). Močno spremenjena postava – priložnost za dokazovanje so dobili Dejan Vinčić, Sašo Štalekar, Žiga Štern in Alen Šket, se v prvem nizu ni znašla. Delovalo ni praktično nič, predvsem je zatajil napad. Z njim so Slovenci dosegli le osem točk, še to štiri s prvim tempom. Francozi so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:5, po asu zvezdnika Earvina Ngapetha tudi 11:6. Giuliani je poskušal z menjavami, a ni pomagalo, tekmeci so gladko dobili prvi niz.

Velika vrnitev slovenskih odbojkarjev proti Francozom

Drugi niz je v slovenski vrsti na sprejemalskem mestu začel Rok Možič, na korektorskem Mitja Gasparini, v igro je vstopil tudi Ropret, začetek je bil obetaven. Videti je bilo, da bodo Slovenci vzpostavili ravnotežje, a Francozov so se držali le do izida 10:10. Nato pa so spet začeli delati napake, tako da so ob drugem tehničnem odmoru že zaostajali z 12:16. Točka Možiča za 15:17 je dajala nekaj upanja, toda servis nikakor ni stekel, vrstile so se napake, tako da bližje niso mogli. Z blokom Možiču so Francozi spet ušli za štiri točke, z asom Juliena Lyneela na pet, s tem pa je bil zmagovalec niza praktično odločen.

Na začetku tretjega so Slovenci povedli s 4:0, a tudi to prednost ekspresno zapravili. Toda očitno so Francozi menili, da bo zmaga prišla sama od sebe. Ležernejši pristop tekmecev, preveliko sproščenost je kazal predvsem Ngapeth, ki je moral pozneje na klop, pa so Slovenci izkoristili, predvsem po zaslugi organizatorja igre Ropreta in Možiča, v končnici sta odigrala simultanko. Možič je dosegel vse pomembnejše točke, z asom vrnil prednost na slovensko stran, priboril zaključno žogo, nato pa še prisilil tekmeca v napako.

Kar je najpomembnejše, s tem je dvignil tudi soigralce. Prav vsi so začeli igrati bolje. Prvi mu je začel slediti Šket, po seriji njegovih odličnih servisov je Slovenija povedla z 9:6, nekoliko pozneje vodila s 14:9. V končnici se je razigral še Klemen Čebulj, ekipi je priboril zaključno žogo, ki jo je z asom s pomočjo mreže izkoristil Alen Pajenk.

Čebulj je z asom poskrbel tudi za vodstvo 7:4 v odločilnem nizu, po njegovem bloku za 13:7 pa je bilo že jasno, da je Slovencem uspel velik preobrat in prestižna zmaga.

Naslednji tekmec Slovenije bo v petek opoldne Rusija. S to tekmo se bo tudi končal tretji ciklus tekem. Sledita še dva.


Izjave po tekmi

Rok Možič: "Neizmerno sem vesel današnje zmage. Po zaostanku z 2:0 in medli igri z obeh strani smo nato težko dobili tretji niz s 25:23 in naredili preobrat ter se na koncu veselili po petih nizih. To je velika zmaga, po dolgem času smo spet premagali Francoze. Lahko samo rečem, bravo, ekipa. Vsak, ki je stopil na igrišče, je dal od sebe maksimum. Sam pa sem zelo vesel nove priložnosti, ki sem jo dobil za igro in jo vnovič dobro izkoristil."

Klemen Čebulj: "Zelo smo si želeli te zmage nad Francijo. Mislim, da smo jo danes tudi krvavo potrebovali. Ta tekma bo zelo pomembna tudi za poznejšo uvrstitev na lestvici. Vsi, ki smo danes stopili na igrišče, smo dali od sebe sto odstotkov, in le na ta način lahko nadaljujemo, da igramo kot ekipa, da igramo kot eno. Mislim, da je bil to spet dokaz, da lahko premagamo vsako reprezentanco."

Alen Šket: "Glede prvih dveh nizov je škoda izgubljati besede, saj nismo bili pravi. Pomembno je, da smo se pobrali po dveh nizih, stopili skupaj. Vedeli smo, da tako slabo ne moremo igrati še naprej. Strnili smo vrste, začeli bolje servirati, tudi bolje igrati v obrambi in napadu. Vse nam je steklo, zasluženo smo zmagali."


8. krog:

Slovenija – Francija 3:2 (–17, –19, 23, 19, 9)

Slovenija: Pajenk 11, Pernuš, Šket 9, Gasparini 4, Vinčić, Štalekar 1, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik 1, Ropret, Urnaut, Čebulj 10, Možič 19.

Francija: Chinenyeze, Grebennikov, Toniutti, Tillie 5, Lyneel, Ngapeth 14, Brizard, Boyer 8, Le Goff 6, Bultor 7, Rossard 14, Diez, Faure 2, Gueye.

Srbija – Iran 3:2
Rusija
– Kanada 3:1
Argentina – Avstralija 3:0
Nemčija – ZDA 0:3
Bolgarija – Brazilija 0:3
Japonska – Italija 3:2
Poljska – Nizozemska 3:0

Vrstni red: Poljska in Brazilija po 21, Francija 18, Slovenija 17, Srbija, Iran in Rusija po 16, Japonska 13 ...