Eva Mori Pavlović je najboljša podajalka v slovenskem prvenstvu in kapetanka reprezentance. Če ne bo presenečenja, se bo danes s Calcitom Volleyjem veselila svojega prvega naslova državne prvakinje. Foto: Klemen Brumec
Eva Mori Pavlović je najboljša podajalka v slovenskem prvenstvu in kapetanka reprezentance. Če ne bo presenečenja, se bo danes s Calcitom Volleyjem veselila svojega prvega naslova državne prvakinje. Foto: Klemen Brumec

Odbojkarice Calcita Volleyja v finalni seriji končnice državnega prvenstva proti Novi KBM Branik vodijo z 2:0 in bi lahko že danes pred domačimi navijači (tekma se bo začela ob 20. uri) šestič postale državne prvakinje. Mariborčanke, ki so Kamničanke zadnjič premagale v finalu Pokala Slovenije 18. januarja 2020, so se na nedeljski tekmi v dvorani Lukna sicer pogumno zoperstavile favoriziranemu Calcitu, ko so začele bolje sprejemati, so postale veliko nevarnejše v napadu. Izsilile so peti niz, v katerem so izkušnje in individualna kakovost vendarle prevesile tehtnico na kamniško stran.

Finalna serija privablja veliko privržencev odbojke, na prvi in drugi tekmi so bile tribune polne, zagotovo bo tudi danes (v Kamniku) tako. Foto: Klemen Brumec
Finalna serija privablja veliko privržencev odbojke, na prvi in drugi tekmi so bile tribune polne, zagotovo bo tudi danes (v Kamniku) tako. Foto: Klemen Brumec

V Franciji že slavila naslov, v Sloveniji še ne
Pravega počitka ne bo, ritem finalnih tekem je zaradi bližajoče se reprezentančne akcije naporen. "Po tekmi v Mariboru sem prišla domov ob pol dveh zjutraj. V ponedeljek treninga ni bilo, lahko sem tudi malo zadremala popoldne, odpočila sem se. Tekma je bila težka, pričakovale smo takšen odpor Nove KBM Branik. Tudi trener je ponavljal, da nas čaka boj do zadnje točke. Vesela sem, da smo po petem nizu strle nasprotnice, upam, da v torek končamo delo," nam je povedala Eva Mori Pavlović, ki še nima slovenskega naslova: "To bi mi veliko pomenilo, sploh ko bom končala kariero. Sem francoska prvakinja, slovenska pa še ne."

Sorodna novica Eva Pavlović Mori se vrača v Turčijo

Presenečena nad polnimi tribunami
V treh letih, ki jih je nekoč že preživela pri kamniški ekipi, so bile Mariborčanke vladarke slovenskega prostora, zdaj so se karte premešale. Letošnje sezone 25-letna podajalka sicer ni začela najbolje: "Po osmih letih sem se vrnila v domovino in potrebovala en mesec, da sem se privadila. Vedela sem, da je Calcit Volley profesionalen klub, pa da je slovenska liga malo slabša od teh, kjer sem igrala na tujem. A domača liga se dviguje, klubi imajo veliko obetavnih igralk. Tudi obisk v finalni seriji je lep. V Kamniku je bilo nabito polno, tudi v Lukni je bilo super vzdušje in smo bili vsi presenečeni. Lepo je igrati pred takšno publiko."

V letošnji sezoni je Calcit Volley dobil vseh šest medsedojnih obračunov. Foto: Klemen Brumec
V letošnji sezoni je Calcit Volley dobil vseh šest medsedojnih obračunov. Foto: Klemen Brumec

Septembra se seli v Ankaro
Sezona je bila dobra: "Škoda le Mevze, kjer smo končale na 2. mestu. V evropskih tekmovanjih smo imele tudi nekaj smole. Ravno na tekmah, ko bi res morale biti kompletne, je manjkalo nekaj igralk zaradi korone oziroma poškodb. Tudi žreb nam ni bil naklonjen, v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov smo imele najtežjega možnega tekmeca (Prometej Dnipro iz Ukrajine)." Enoletne epizode v Kamniku (Eva je sicer živela v Ljubljani) torej nikakor ne obžaluje, znano pa je že, da bo v prihodnji sezoni spet igrala v Ankari, tokrat za ekipo Ankara PTT, ki je redni del sezone končala na 6. mestu. V Turčijo bo z njo odšel tudi mož Danilo Pavlović, srbski odbojkar, ki je letos prav tako igral za Calcit Volley.

Sorodna novica Kamničanke zmagale tudi v Mariboru, tokrat v petih nizih

Obožuje turško hrano in kulturo
"Rada imam Turčijo, trenutno je turška liga tudi ena najboljših lig v Evropi, poleg italijanske in poljske. V Turčijo prihaja tudi italijanska reprezentantka Paola Egonu. Obožujem turško hrano in kulturo. Predvsem mošeje me navdušujejo. Ankara je sicer precej mirnejše in za življenje prijetnejše mesto kot Carigrad, ima pa kar nekaj znamenitosti, najprej Anitkabir, mavzolej Atatürka." Pozna se, da je Eva Mori študirala zgodovino, vendar študija ni dokončala, saj ni mogla združevati kariere in šole: "Poskušala sem, a na neki točki ni šlo več. Vse sem posvetila odbojki, trenutno se vse to vrača. Za šolo bo čas po karieri."

Fatoumatta Sillah je na prvi tekmi dosegla 13 točk, na drugi 28. Foto: Klemen Brumec
Fatoumatta Sillah je na prvi tekmi dosegla 13 točk, na drugi 28. Foto: Klemen Brumec

Velika želja: igrati na olimpijskih igrah
Seveda smo reprezentančno kapetanko povprašali tudi o načrtih, ki jih ima s slovensko reprezentanco. Novi selektor Marco Bonitta, ki stavi na mlade sile, vidi svetlo slovensko prihodnost, kaj pa o tem meni sama? "Ne bo šlo kar čez noč, to je projekt, ki zahteva nekaj let. Vsekakor pa dekleta imajo potencial." Tudi sama ima skrite želje: "Rada bi osvojila medaljo na evropskem prvenstvu, velika želja je tudi igranje na olimpijskih igrah. Zavedam se, da trenutno reprezentanca še nima kakovosti za takšne podvige, a cilji morajo biti visoki."

O Fatoumatti Sillah: Užitek jo je gledati
V slovenski reprezentanci ji bo družbo delala tudi soigralka Fatoumatta Sillah, 19-letna Gambijka s slovenskim potnim listom, ki na mestu korektorice blesti v letošnjem finalu. "Rekla sem ji, da se me celo poletje ne bo rešila (smeh). To sezono je naredila velik korak naprej. Posluša in se trudi na vsakem treningu. Potem ko je v pokalu odigrala malo slabše, sem ji rekla, naj ne skrbi, saj se bo vse povrnilo v finalu. In res igra odlično. Ima lepo prihodnost. Igralke s takšnim skokom in občutkom še nisem videla pri tej starosti. Užitek jo je gledati, zelo je energična in eksplozivna."

"O petem nizu smo pred sezono lahko le sanjali"

Trener Nove KBM Branik Bruno Najdič se zaveda, da je kakovost na strani Kamničank. Po drugi tekmi nam je povedal: "Bili smo blizu. Prvič v tej sezoni smo prišli v peti niz, o čemer smo na začetku sezone lahko le sanjali. Spremljali smo kakovostno in borbeno odbojko, presenečen sem bil nad obiskom, tudi meni kot trenerju je bilo lepo gledati takšen ambient. S tem, kar je prikazala naša ekipa, sem zadovoljen. Upam, da bo dekletom to vlilo zaupanje, da lahko igrajo s Kamničankami, ki imajo individualno kakovost in lahko v vsakem trenutku napadajo s štirih mest. Na tretji tekmi nimamo česa izgubiti, upam na agresivno predstavo, ekipno igro in lepo odbojko."

Odbojkarice Calcita v finalu vodijo že z 2:0 v zmagah

Dosedanje državne prvakinje
1991/1992 Paloma Branik
1992/1993 Paloma Branik
1993/1994 Abes Trade Celje
1994/1995 Bank Austria Bled
1995/1996 Infond Branik
1996/1997 Kemiplas Koper
1997/1998 Infond Branik
1998/1999 Infond Meltal
1999/2000 Infond Meltal
2000/2001 Nova KBM Meltal
2001/2002 Nova KBM Branik
2002/2003 Hit Nova Gorica
2003/2004 Sladki greh Ljubljana
2004/2005 Sladki greh Ljubljana
2005/2006 TPV Novo mesto
2006/2007 Hit Nova Gorica
2007/2008 Hit Nova Gorica
2008/2009 Nova KBM Branik
2009/2010 Calcit Volleyball
2010/2011 Nova KBM Branik
2011/2012 Nova KBM Branik
2012/2013 Nova KBM Branik
2013/2014 Nova KBM Branik
2014/2015 Calcit Volleyball
2015/2016 Calcit Ljubljana
2016/2017 Nova KBM Branik
2017/2018 Nova KBM Branik
‌2018/2019 Nova KBM Branik
‌2019/2020 Calcit Volley
‌2020/2021 Calcit Volley