Dejan Vinčić je na evropskem prvenstvu odigral le tekmo za tretje mesto, v kvalifikacijah pa bo znova prevzel vlogo organizatorja slovenske igre. Foto: CEV
Dejan Vinčić je na evropskem prvenstvu odigral le tekmo za tretje mesto, v kvalifikacijah pa bo znova prevzel vlogo organizatorja slovenske igre. Foto: CEV

Pred tednom so odbojkarji z bronasto medaljo postavili nov mejnik v zgodovini slovenskega športa. V sredo, ko so se vrnili na priprave, so misli že obrnili novemu izzivu naproti, ki jih konec meseca čaka v Tokiu. Po nastopih v Ligi narodov in na evropskem prvenstvu si bodo od konca tega meseca dalje skušali prvič izboriti še pot na olimpijske igre.

Sorodna novica Odbojkarji po olimpijsko vozovnico brez Ropreta

V soboto je reprezentanca še zadnjič vadila v Črnučah, in to na istem mestu, kjer je pred 138 dnevi začela priprave na pestro poletje. V nedeljo zgodaj zjutraj pa se je podala na Dunaj, od koder je poletela proti Tokiu. "V zadnjih dneh smo se veliko posvečali regeneraciji in z veliko pozornosti skušali pri delu v fitnesu in dvorani kar najbolj napolniti baterije fantov. V nov teden bomo vstopili s popolnoma novim ritmom. Motivacija pri fantih ni vprašljiva niti za trenutek, vsi od nekdaj čakajo na ta trenutek," je ob pogledu na izziv, ki ekipo čaka v Aziji, dejal selektor Gheorghe Cretu.

Romunski strokovnjak se zaveda težke naloge, napornega ritma, a zaupa v fante: "Vemo, kakšni tekmeci nas čakajo v kvalifikacijah. Z nekaterimi smo se tudi že pomerili. Veliko bo odvisno od mentalne stabilnosti, telesne pripravljenosti in potrpežljivosti v igri. S tehnično-taktičnega vidika tekmecem ne bomo smeli dajati daril, se morali boriti za vsako žogo in jim tako kar najbolj oteževati pot do vsake točke. Zavedamo se tudi, da lahko v obrambi dobro odigramo z blokom, ne glede na to, kdo nam stoji nasproti. Tem stvarem bomo v preostalih dneh do začetka dajali največji poudarek."

V Tokiu bo reprezentanca začetek tedna izkoristila za privajanje na sedemurno časovno razliko, v soboto pa začela tekmovanje. V kvalifikacijah za nastop na naslednjih olimpijskih igrah se bo merila v skupini B. Nastope bo začela v soboto, 30. septembra, ob 10.00 po krajevnem času (3.00 po slovenskem) proti Tuniziji. Naslednji dan jo nato čaka srečanje s Turčijo, po dnevu premora pa še tekmi s Finsko in Egiptom. Tudi te bodo na sporedu v že omenjenem jutranjem terminu. Po novem dnevu premora slovenske odbojkarje med 6. in 8. oktobrom čaka še zadnji sklop tekem proti ZDA, Japonski in Srbiji. Prva in zadnja se bosta začeli ob 16.00 (9.00 po slovenskem času), vmesna proti gostiteljem pa dobre tri ure pozneje.

Ropret ne potuje na Japonsko

"S fanti smo se pogovarjali, težko je reči, kakšen razpored tekem bi nam bolj ustrezal. Eno je gotovo – najpomembnejša bo le vsaka naslednja tekma, vsak naslednji niz. Iz dneva v dan bomo stopali s takšno miselnostjo. Ritem bo naporen, celotna ekipa bo morala za uspešen zaključek prikazati največ, česar je sposobna," je pred odhodom dejal Dejan Vinčić. "Zadnje tri tekme bodo na papirju najzahtevnejše in bodo najbrž odločale o olimpijski vozovnici. A tudi do takrat bo treba delo opraviti na najvišji ravni, da se kakšen nepotreben stres ne pojavi že prej."

Urnik slovenskih odbojkarjev v Tokiu bo zelo natrpan. V devetih dneh bodo odigrali sedem tekem. "Po tekmah se bo treba čim prej regenerirati, ob tem pa takoj pozabiti na vse, kar se je zgodilo, in vso osredotočenost usmeriti v naslednji preizkus. Izkušeni smo dovolj, pomembno bo le, kako kakovostno bomo določen dan odigrali tekmo. Kakovostno igro bo sicer treba kazati dober teden. Kdor bo tega prikazal največ, si bo izboril vstopnico na olimpijske igre," je dodal kapetan Tine Urnaut.


Olimpijske igre, kvalifikacije
Skupina B, Tokio, 1. krog, sobota, 30. september, ob 3.00:
SLOVENIJA − TUNIZIJA

2. krog, nedelja, 1. oktober, ob 3.00:
SLOVENIJA − TURČIJA

3. krog, torek, 3. oktober, ob 3.00:
SLOVENIJA − FINSKA

4. krog, sreda, 4. oktober, ob 3.00:
SLOVENIJA − EGIPT

5. krog, petek, 6. oktober, ob 9.00:
ZDA − SLOVENIJA

6. krog, sobota, 7. oktober, ob 12.25:
JAPONSKA − SLOVENIJA

7. krog, nedelja, 8. oktober, ob 9.00:
SLOVENIJA − SRBIJA