Saša Planinšec se ni mogla upreti dobri ponudbi in se je septembra odpravila na Kitajsko, kjer je do konca decembra uspešno igrala za ekipo Džedžjang. Bila je najboljša blokerka lige. Foto: Osebni arhiv
Saša Planinšec se ni mogla upreti dobri ponudbi in se je septembra odpravila na Kitajsko, kjer je do konca decembra uspešno igrala za ekipo Džedžjang. Bila je najboljša blokerka lige. Foto: Osebni arhiv

24-letna odbojkarica se je leta 2017, potem ko je bila večkratna državna in pokalna prvakinja z Novo KBM, preselila k nemškemu Dresdnerju, lani pa v kitajsko ekipo Džedžjang. Tam jo je presenetilo, kako slabo na Kitajskem govorijo angleško, zato ji je bilo v veliko pomoč, ker je imela v ekipi Črnogorko Tanjo Bokan. Sezona je na Kitajskem že končana in Saša Planinšec bo v naslednjih mesecih igrala v Turčiji pri ekipi Büyükşehir Belediyespor. V intervjuju za MMC nam je 185 centimetrov visoka Mariborčanka povedala, kako se je počutila na Kitajskem in kakšne načrte ima v Turčiji, dotaknili pa smo se tudi slovenske reprezentance, ki jo čaka nastop v srebrni evropski ligi in kvalifikacije za EP 2021.


Praktično nihče ne govori angleško. Niti najosnovnejših preprostih besed ne. Komunikacija brez prevajalke je v bistvu nemogoča.

Saša Planinšec

Ste Kitajsko zapustili, še preden je novi koronavirus ohromil življenje v državi?
Kitajsko sem zapustila že 11. januarja in takrat koronavirus še ni bil tako razširjen, oziroma se o njem še sploh ni govorilo. Življenje je potekalo popolnoma normalno. Imela sem veliko srečo, da se je vse skupaj začelo širiti šele po moji vrnitvi v Evropo. Posebej zato, ker so zdaj vse športne lige in prvenstva prekinili, tujci so se vrnili domov. Zelo sem hvaležna, da sem se vsemu temu izognila.

Kako se je odrezala vaša ekipa Džedžjang?
V prvenstvu smo osvojile deveto mesto, dosegle sedem zmag od skupno desetih tekem. Ekipa je bila zelo mlada in s podpisom dveh tujk so želeli, da se dodajo izkušnje in da punce spoznajo drugačen način dela in odnos.

Ste blesteli predvsem v bloku?
Dobro formo v bloku sem zadržala tudi na Kitajskem in bila najboljša blokerka lige.

Prej ste igrali v Nemčiji. Kako bi primerjali raven kitajske odbojke z nemško?
Nekatere ekipe so bile na nižji ravni kot v Nemčiji, druge pa so na precej višji. Kitajke so trenutne olimpijske prvakinje in vse igralke igrajo v domačem prvenstvu. Ker je bila sezona krajša, so ekipe pripeljale tudi zelo kakovostne igralke (Džu Ting, Bartch, Larsson, Lippman ...)

Spoznali ste nove ljudi, kulturo ... Kaj vas je najbolj presenetilo?
To, da praktično nihče ne govori angleško. Niti najosnovnejših preprostih besed ne. Komunikacija brez prevajalke je v bistvu nemogoča.

Na Kitajskem se je največ družila s Črnogorko Tanjo Bokan. Foto: Osebni arhiv
Na Kitajskem se je največ družila s Črnogorko Tanjo Bokan. Foto: Osebni arhiv

Ste se na Kitajskem družili s kakšnimi slovenskimi športniki, morda s Tinetom Urnautom?
Med sezono na žalost ni bilo veliko časa zunaj telovadnice, sem pa po sezoni obiskala svojega fanta Gorana, ki je jeseni tudi odšel na Kitajsko, v Peking, kjer je trener za fizično pripravo moške odbojkarske ekipe Beijing BAIC Motorsport. Prav tako sem se srečala s Tinetom Urnautom.

Ste imeli v Črnogorki Tanji Bokan, ki je tudi igrala za Džedžjang, najboljšo kolegico?
S Tanjo sva se res odlično ujeli od prvega dneva. Pred tem se sploh nisva poznali, vendar sva postali zares dobri prijateljici. Govoriva podoben jezik, tako da so stvari bile še lažje. Bili sva skupaj vsak dan vse tri mesece, kar hitro lahko postane naporno, vendar s tem res nisva imeli težav. Od nje sem se naučila ogromno in res sem hvaležna, da sem jo spoznala.

Kako, da ste se po kitajski epizodi odločili za odhod v Turčijo v klub Büyükşehir Belediyespor?
Predvsem zaradi dobrega trenerja in kakovostne lige. S trenerjem in njegovim delom sem res zelo zadovoljna, že pred podpisom sem slišala same dobre stvari. Treningi in pogoji so dobri, ekipa me je zelo lepo sprejela, tako da sem zelo zadovoljna.

S trenerjem in njegovim delom sem res zelo zadovoljna, že pred podpisom sem slišala same dobre stvari. Treningi in pogoji so dobri, ekipa me je zelo lepo sprejela, tako da sem zelo zadovoljna.

Saša Planinšec

Kako močna je turška liga, če jo denimo primerjate s slovensko?
Poleg italijanske in ruske lige turška liga velja za eno najmočnejših na svetu. Raven odbojke je veliko višja. Velika razlika je tudi v gledanosti, organizaciji, vložkih sponzorjev, občin ...

Počasi se končuje redni del sezone turškega prvenstva. Trenutno je vaša ekipa na osmem mestu. Kako visoko ciljate?
V naslednjih dveh tednih nas čaka najtežji del sezone, saj se odloča o uvrstitvi v končnico. Cilj kluba je osvojitev petega ali šestega mesta. V končnico gre osem ekip. Ker je turško prvenstvo zelo kakovostno, so vse ekipe enakovredne, posebej izenačeno je med petim in desetim mestom. Zavedamo se, da je pot do končnice težka, vendar verjamem, da cilj lahko dosežemo. Po končnici se igra tudi razigravanje za mesta, tako da trenutni položaj še ne odloča o ničemer.

Se boste v naslednji sezoni spet vrnili na Kitajsko?
Pogodbo sem podpisala le za preteklo sezono, sem pa na Kitajskem uživala in vse je odprto. Marsikaj bo odvisno tudi od koronavirusa.

Kaj pa reprezentanca? Lani ste dekleta igrala finale srebrne evropske lige in bile tudi drugič na EP-ju ... Kakšni so cilji za naprej?
Ta trenutek še čakamo na končno odločitev o trenerju za naslednjo akcijo, ampak ne glede na to cilji ostajajo enaki. Želimo se uvrstiti v zlato evropsko ligo in se še tretjič kvalificirati na evropsko prvenstvo.

V kvalifikacijah za EP 2021 bo Slovenija prva nosilka v skupini F, v kateri so še Češka, Latvija in Bosna in Hercegovina. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci. Bodo Čehinje glavne tekmice za eno od prvih dveh mest?
Vsekakor. So kakovostna reprezentanca, s katero smo se velikokrat srečale že v preteklosti. Lani so osvojile zlato evropsko ligo, tako da se zavedamo, da bomo imele težko delo. V srebrni ligi bomo že spoznale Bosno, o reprezentanci Latvije pa ne vem prav veliko.

S slovensko reprezentanco jo čakajo kvalifikacije za EP 2021 in nastop v srebrni evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
S slovensko reprezentanco jo čakajo kvalifikacije za EP 2021 in nastop v srebrni evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

Izbrani ste bili za najboljšo slovensko odbojkarico leta 2019. Koliko vam to pomeni?
Zelo sem hvaležna za to nagrado, saj je s tem poplačan ves vložen trud. Nagrada pomeni tudi spodbudo za naprej.

Za Novo KBM ste igrali vrsto let. Ali še vedno močno navijate za nekdanje kolegice? Ste s katero še v rednih stikih, ste na tekočem s predstavami ekipe?
Nova KBM je moj prvi klub in ima posebno mesto v mojem srcu, privoščim jim najboljše, veselim se njihovih uspehov, kaj več od tega pa žal ne morem komentirati, saj mi letos ni uspelo pogledati niti ene tekme. To, kar zamujam, mi pa kar se da slikovito opiše Anita Sobočan, s katero ohranjava redne stike.