Slovenci so bili v vseh treh nizih blizu Poljakom. Slovenija je v rednem delu konec maja Poljsko ugnala s 3:1, a tokrat sta za svetovne prvake igrala tudi prva zvezdnika Wilfredo Leon in Bartosz Kurek. Foto: FIVB
Slovenci so bili v vseh treh nizih blizu Poljakom. Slovenija je v rednem delu konec maja Poljsko ugnala s 3:1, a tokrat sta za svetovne prvake igrala tudi prva zvezdnika Wilfredo Leon in Bartosz Kurek. Foto: FIVB

Uvodni niz je bil izjemno izenačen. Poljaki so večji del vodili s točko ali dvema prednosti, nato pa so Slovenci ob zaostanku s 13:11 naredili delni izid 4:0 in povedli s 15:13.

Slovenci so v svojem prvem nastopu v Ligi narodov dosegli zgodovinski uspeh. Foto: FIVB
Slovenci so v svojem prvem nastopu v Ligi narodov dosegli zgodovinski uspeh. Foto: FIVB

Slovenci popustili v končnici uvodnega niza
S točkami Klemena Čebulja in Tineta Urnauta je Slovenija ohranjala prednost. Poljaki so izenačili na 19:19, nato pa povedli 20:19. Slovenski selektor Alberto Giuliani je vzel minuto odmora. Poljska je ušla na 23:20, malo pozneje pa pri 24:22 izkoristila zaključno žogo za zmago v nizu s 25:22.

Poljska dobila drugi niz s 25:21
Slovenci so dobro odprli drugi niz in po točki Tineta Urnauta povedli s 5:2, malo pozneje pa z asom Tončka Šterna še 8:4. Poljski selektor je zahteval tehnični time-out. Ta je pomagal, saj so Poljaki izenačili na 9:9. Niz je bil poravnan do 17:16, nato pa so se Poljaki z asi odlepili na 20:16. Giuliani je vzel minuto odmora, a Poljska je zmagala s 25:21.

Klemen Čebulj napada čez poljski blok. Foto: FIVB
Klemen Čebulj napada čez poljski blok. Foto: FIVB

Slovenija se je približala na 24:23
Podoben razplet je bil tudi v tretjem nizu, kjer je bil izid nazadnje izenačen pri 13:13, nato pa so bili Poljaki korak pred Slovenci. Slovenija je pretila do konca in znižala na 24:23, a je nato servis Mitja Gasparinija končal v mreži za veselje Poljakov.

17 točk Kureka, 13 Leona; Urnaut 13, T. Štern 12
Pri zmagovalcih je bil s 17 točkami najučinkovitejši Bartosz Kurek, 13 jih je dodal Wilfredo Leon. Pri Slovencih je 13 točk dosegel Tine Urnaut, 12 jih je dodal Tonček Štern, deset pa Klemen Čebulj.

Jan Kozamernik, osrednji bloker Slovenije: "Težka tekma, ampak res so držali visoko raven servisa in sprejema. Nekako nas niso pustili, da bi se razigrali. S stalnim pritiskom na servisu so nas oddaljili od mreže, mi pa nikakor nismo razvili konkurenčne igre. Ves čas smo bili sicer zraven, ampak manjkal je kanček sreče, tudi kanček več naše energije, ki je po navadi na visoki ravni. Mislim, da smo jo sicer dobro držali, ampak je bilo težko, ker so malo grešili in nas spravili pod pritisk. Jutri gremo po tretje mesto."

Poljaki v polfinalu Lige narodov ustavili Slovence

Jani Kovačič, prosti igralec Slovenije: "Danes nismo bili pravi. Energijsko se je poznalo, da smo se preveč obremenjevali za stvari, zaradi katerih se nam ne bi bilo treba. Nismo dali te energije v točke, kot smo to kazali na prejšnjih tekmah, in danes se je to pokazalo. Če ne igramo na visoki ravni in ne igramo kot ekipa, bomo težko premagali kogar koli. Danes smo imeli v vseh nizih na začetku prednost, potem pa smo se po kakšni napaki še celotno tekmo 'sekirali'. Poljaki so zasluženo zmagali. Mogoče smo mislili, da bo lažje, ker smo jih štirikrat premagali v izločilnih bojih. Danes so bili pač boljši, čim prej moramo to pozabiti, čeprav bo težko, in misli usmeriti na Francoze."

Slovenci za tretje mesto s Francozi
Slovenija bo tako v nedeljo ob 11.30 igrala za končno tretje mesto v Ligi narodov proti Franciji, medtem ko se bosta za zmago udarili Brazilija in Poljska.

Brazilija prvi finalist
V prvem polfinalu je Brazilija s 3:0 ugnala Francijo. Brazilci so bili v vsakem nizu korak pred Francozi, ki v končnicah niso našli rešitev za visok brazilski blok in razpoložene napadalce. Neustavljiv je bil predvsem Yoandy Leal z 20 točkami, 13 jih je dodal korektor Wallace. Pri Francozih je kot edini dvomestno število točk presegel korektor Jean Patry (12).


Liga narodov, polfinale

POLJSKA ‒ Slovenija
3:0 (22, 21, 23)

Poljska: Nowakowski 7, Kaczmarek, Kurek 17, Leon 13, Wojtaszek, Drzyzga 6, Lomacz, Kubiak 6, Sliwka 1, Kochanowski 2, Semeniuk, Zatorski, Bieniek 5, Fornal.

Slovenija: T. Štern 12, Pajenk 9, Kozamernik 3, Šket, Gasparini, Vinčić 2, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Ropret, Urnaut 13, Čebulj 10, Možič.

BRAZILIJA ‒ Francija
3:0 (20, 18, 19)

Tekma za 3. mesto in finale bosta v nedeljo ob 11.30 oziroma 15.00.