Za uvod v kvalifikacije, na katerih se bo za eno mesto na olimpijskem turnirju v Berlinu borilo kar osem najkakovostnejših evropskih reprezentanc, z izjemo Italije, Rusije in Poljske, ki so se v Tokio uvrstile skozi prvi krog kvalifikacij, se bodo Slovenci pomerili z Belgijci. Foto: MMC RTV SLO
Za uvod v kvalifikacije, na katerih se bo za eno mesto na olimpijskem turnirju v Berlinu borilo kar osem najkakovostnejših evropskih reprezentanc, z izjemo Italije, Rusije in Poljske, ki so se v Tokio uvrstile skozi prvi krog kvalifikacij, se bodo Slovenci pomerili z Belgijci. Foto: MMC RTV SLO

Z njimi so se naši odbojkarji nazadnje srečali na svetovnem prvenstvu 2018 in obakrat zmagali, a smo v Firencah in Bologni spremljali izenačena obračuna.

Tudi zato selektor Alberto Giuliani opozarja, kako zelo pomembna bo tekma z Belgijo, ki je po neuspehu na evropskem prvenstvu, ko je v osmini finala izgubila z Ukrajino, dobila tudi novega selektorja, Dominiqua Baeyensa. "Belgija je ekipa, ki zelo dobro igra v obrambi in tudi v napadu, saj imajo napadalci vedno veliko rešitev. Gre za nevarno ekipo, ki ima dobre igralce, na čelu z Deroojem in Rousseauxom. Imajo tudi odličnega podajalca. Tekma bo težka, najpomembnejša bo naša obramba. Čeprav bodo vse tekme pomembne, bo moja strategija kot vselej taka, da se bomo osredotočili na prvo tekmo in skušali biti čim bolj zbrani."

Medtem ko Giuliani na svetovnem prvenstvu še ni sedel na klopi Slovenije, pa se obeh tekem in takratne belgijske ekipe dobro spomni slovenski kapetan Tine Urnaut: "Belgijci imajo precej spremenjeno ekipo. Odlikuje jih zelo dobra igra za menjavo in ne delajo veliko napak. Igrajo zelo hitro in imajo zelo dober sprejem. Močno bomo morali pritiskati s servisi, da jih oddaljimo od mreže in iščemo naše priložnosti v protinapadih. Dozdajšnje treninge je težko oceniti, saj smo včeraj trenirali po potovanju in neposredno po kosilu, tako da je težko reči, da se je v formi kar koli spremenilo. To se bo pokazalo na prvi tekmi, ampak ne glede na formo moramo biti dovolj zreli in pametni, moramo odigrati taktično in tehnično dobro. Tudi ko nisi v najboljši formi, je treba igrati tako in zmagovati, to bo zelo potrebno na tem turnirju."

Tudi slovenski prosti igralec Jani Kovačič se zaveda, kako pomembna bo za Slovenijo uvodna tekma: "Tekma z Belgijci je zelo pomembna za ta turnir, ker je to prva tekma, ki pa hkrati verjetno že odloča o tem, kdo bo napredoval v polfinale. Dobro moramo odpreti turnir in premagati Belgijce. Zavedati se moramo, da moramo odigrati stoodstotno, nikogar podcenjevati, pa čeprav se morda zdi, da je naša skupina lažja. Belgijci imajo kakovost, njihovi igralci igrajo v tujini in treba se bo maksimalno pripraviti na njih in tekmo dobiti."

Belgijci vlogo favoritov prepuščajo Slovencem
Belgijski kapetan Sam Deroo vlogo favoritov prepušča Sloveniji, a v isti sapi dodaja, da Belgija v Berlin ni prišla z belo zastavo: "Slovenija je na tej tekmi favorit. Dokazali so, da igrajo na visoki ravni in tudi na evropskem prvenstvu so igrali na zelo visoki ravni ter se s trenerjem zelo dobro ujeli. Mi smo se lani precej borili sami s sabo, ni nam bilo vselej lahko, ampak kljub temu sem nismo prišli izgubljat, zavedamo se, da nimamo česa izgubiti in zagotovo ne bomo pustili, da nas bodo tekmeci uničili. Na tak način bomo morali igrati. Prva tekma in pristop k njej bosta zelo pomembna. Za nikogar ne bo lahko. Če bomo začeli agresivno in tvegali na servisu, je vse mogoče. A Slovenci so favoriti in po mojem mnenju tudi eni glavnih favoritov za Tokio."

Strma pot do Tokia – Slovenci za uvod proti Belgijcem

KVALIFIKACIJE ZA OI 2020 – BERLIN
SKUPINA A

Nedelja ob 16.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - BELGIJA
Ob 19.30:
ČEŠKA - NEMČIJA

Ponedeljek ob 20.10:
BELGIJA - NEMČIJA

Torek ob 17.00:
BELGIJA - ČEŠKA
Ob 20.10 (prenos TV SLO 2/MMC):
NEMČIJA - SLOVENIJA

Sreda ob 17.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - ČEŠKA


SKUPINA B

Nedelja ob 13.30:
FRANCIJA - SRBIJA

Ponedeljek ob 14.00:
NIZOZEMSKA - SRBIJA
Ob 17.00:
BOLGARIJA - FRANCIJA

Torek ob 14.00:
BOLGARIJA - NIZOZEMSKA

Sreda ob 14.30:
SRBIJA - BOLGARIJA
Ob 20.45:
FRANCIJA - NIZOZEMSKA

V polfinale gresta dve ekipi. Na OI se uvrsti zmagovalec turnirja.