Z Nemci so se slovenski odbojkarji nazadnje srečali leta 2016, na zaključnem turnirju najboljše četverice tretje kakovostne skupine svetovne serije, uspešnejša je bila naša izbrana vrsta. Foto: CEV
Z Nemci so se slovenski odbojkarji nazadnje srečali leta 2016, na zaključnem turnirju najboljše četverice tretje kakovostne skupine svetovne serije, uspešnejša je bila naša izbrana vrsta. Foto: CEV
Slovenci ne odstopajo od cilja – olimpijskih iger

"Z Nemci že zelo dolgo nismo igrali, a to niti ni tako pomembno. Vemo, da bo tekma težka, saj tekmeci igrajo doma, dvorana bo polna, mi pa bomo morali, tako kot to delajo oni, pritiskati z začetnimi udarci, jih oddaljiti od mreže ter si kot včeraj z blokom in obrambo zagotoviti nekaj protinapadov, ki bi nas popeljali do zmage in naprej v polfinale," je po današnjem treningu dejal Alen Pajenk.

Pomembni smo mi, želja fantov je velika, vsi si želimo nastopiti na olimpijskih igrah. Nemcev se ne smemo bati, jih pa seveda spoštujemo. A če bomo igrali tako kot smo sposobni in kot smo pokazali na evropskem prvenstvu, kjer smo segli zares visoko in merili na to, da gremo vsako tekmo na zmago, je tudi realno za pričakovati, da se nam cilj lahko uresniči.

Sebastijan Škorc, pomočnik Alberta Giulianija

Še en srednji bloker v naši vrsti, Sašo Štalekar, dodaja: "Čaka nas težka tekma, ampak za zdaj se ne osredotočamo preveč na nasprotnike, temveč bolj nase. Zavedamo se sicer, kdo nam stoji nasproti, a moramo predvsem sami prikazati najboljšo možno igro. Moramo predvsem dobro sprejemati, saj smo včeraj lahko videli, kako močni so začetni udarci tekmecev. Ključ bo sprejem in seveda tudi dobra igra v obrambi."

Korektor Tonček Štern je razkril, kakšno taktiko bodo Slovenci ubrali: "Pozitivno je, da smo turnir odprli z zmago s 3:0, da smo pokazali borbeno igro in zagnanost od prve do zadnje točke. To je pozitivno za prihodnja srečanja. Lahko še dvignemo raven igre v uigranosti in v napadu. Nemčija je zelo dobra ekipa s selektorjem, ki nas dobro pozna od prej. Ob polni dvorani navijačev je to velika prednost. A če bomo odigrali kot znamo, če bomo dvignili raven igre v napadu in igrali enako borbeno kot proti Belgiji, se nimamo česa bati. Na servise Grozerja se bomo pripravili, morali se bomo braniti. Videli smo, kako močni so ti servisi, kako malo napak je naredil na včerajšnji tekmi. Morali bomo igrati zelo organizirano, se braniti in ne bomo smeli z glavo skozi zid, ampak igrati prvi, drugi, tudi tretji napad. Si čim prej zagotoviti idealen napad in tako čim hitreje prekiniti njegovo serijo."

Odzivi po zmagi Slovenije nad Belgijo

Pomočnik selektorja Sebastijan Škorc verjame, da je Slovenija sposobna zmagati tudi proti močni Nemčiji: "Turnir je prišel v takšnem času, kot je in igralci so prišli iz klubov, iz klubskih sistemov. Je turnir, ki je prinesel prva presenečenja, prvi so se opekli Srbi, mi pa smo si priigrali veliko zmago proti Belgiji. Turnir smo začeli z zmago in neposrednega tekmeca vrgli iz boja za mesti, ki vodita naprej. A to še nič ne pomeni. Če ne bomo proti Nemcem in Čehom, ki bi jih sicer morali premagati, nadaljevali v takem ritmu, se stvari lahko hitro spremenijo. Mislim sicer, da bi se morali uvrstiti v polfinale, v katerem se bo začelo vse od začetka. A pustimo to namero, najprej nas čakajo Nemci z odličnim Grozerjem, ki je včeraj pokazal, kaj ekipi pomenijo njegovi začetni udarci. Ampak poudarjam, da smo pomembni mi, želja fantov je velika, vsi si želimo nastopiti na olimpijskih igrah. Nemcev se ne smemo bati, jih pa seveda spoštujemo. A če bomo igrali tako, kot smo sposobni in kot smo pokazali na evropskem prvenstvu, kjer smo segli zares visoko in merili na to, da gremo vsako tekmo na zmago, je tudi realno pričakovati, da se nam cilj lahko uresniči."

Dve tekmi, dve zmagi Nemcev
Nemci so odigrali že dve tekmi - tako Čehe kot Belgijce so odpravili s 3:0. Glavni orožji nemškega selektorja Andree Gianija bosta György Grozer in Christian Fromm.

KVALIFIKACIJE ZA OI 2020 – BERLIN

SKUPINA A

BELGIJA - NEMČIJA
0:3 (-18, -23, -24)

Torek ob 20.10 (prenos TV SLO 2/MMC):
NEMČIJA – SLOVENIJA

Ob 17.00:
BELGIJA – ČEŠKA

Vrstni red: Nemčija 6, Slovenija 3, Češka in Belgija brez točke.


SKUPINA B

NIZOZEMSKA - SRBIJA
0:3 (-18, -18, -17)

BOLGARIJA - FRANCIJA
3:2 (23, -17, 22, -19, 8)

Torek ob 14.00:
BOLGARIJA – NIZOZEMSKA

Vrstni red: Francija 4, Srbija 3, Bolgarija 2, Nizozemska brez točke.

V polfinale gresta dve ekipi. Na OI se uvrsti zmagovalec turnirja.