Slovenski blok je bil previsok za Belgijce. Foto: CEV
Slovenski blok je bil previsok za Belgijce. Foto: CEV

Belgijci so bili v prvih dveh nizih vseskozi blizu evropskim podprvakom, v drugem so celo zapravili zaključno žogo, vendar so se Slovenci izvlekli. Bolj gladko je šlo v tretjem, ko so varovanci Alberta Giulianija povedli s štirimi točkami razlike in tekmo razmeroma mirno pripeljali do konca. Končni izid: 25:23, 28:26 in 25:20.

Slovenci v igri niso blesteli. Imajo še precej rezerv, predvsem v napadu, vendar je zmaga proti vedno neugodni Belgiji lepa spodbuda za nadaljevanje turnirja.

Igralec tekme je bil Tonček Štern, ki je bil zaslužen kar za 20 točk. Deset jih je prispeval Tine Urnaut, devet pa Klemen Čebulj.

Prvi niz: 25:23
Slovenci so dobro začeli uvodni niz. Na začetku so zlahka prebijali belgijski blok in si kmalu priigrali vodstvo z 8:4. To je bila tudi njihova najvišja prednost. Belgijci so sredi niza dobili tri točke zapored in prvič povedli (13:14). Prednost točke so držali do izida 16:17, nato pa je pobuda spet prešla na stran Slovencev. Ti so povedli z 19:17 in si nato kljub izenačenju na 21 priigrali tri zaključne žoge. Izkoristili so tretjo po uspešno izvedenem prvem tempu Alena Pajenka.

Drugi niz: 28:26
Večino drugega niza so bili v prednosti Belgijci, a se je v zaključku tehtnica prevesila na stran Slovenije. Slovenci so prvič povedli pri izidu 19:18 in si nato priigrali tri točke naskoka (22:19). Ko je že kazalo, da bodo drugi niz mirno pripeljali do konca, so se spet dvignili Belgijci. Priigrali so si celo zaključno žogo, vendar so nato žogo pri servisu poslali v mrežo. Evropski podprvaki so v samem zaključku zapravili dve žogi za 2:0, nato pa le izkoristili tretjo, spet po zaslugi Pajenka.

Tretji niz: 25:20
V tretjem nizu so Slovenci po izenačenem začetku povedli s 14:10 in Belgijce držali na varni razdalji. Pri vodstvu z 22:16 je kazalo na miren zaključek, a so žilavi Belgijci osvojili naslednje tri točke. Po minuti odmora so srebrni fanti ekspresno dokončali delo.

V torek z Nemčijo
Po dnevu premora Slovenijo v okviru skupine A čakata še obračuna z Nemci v torek in Čehi v sredo. Nemčija je na drugi nedeljski tekmi gladko s 3:0 odpravila Češko.

V polfinale se uvrstita dve najboljši reprezentanci. V Tokio odpotuje le zmagovalec turnirja v Berlinu.

Francozi so se oddolžili Srbom za poraz v polfinalu EP-ja
Na uvodni tekmi turnirja sta se v skupini B pomerili Francija in Srbija. V ponovitvi polfinala lanskega evropskega prvenstva so bili prepričljivo s 3:0 boljši Francozi, ki so se tako maščevali aktualnim prvakom za poraz v Parizu.

Odbojkarji uspešno začeli lov na olimpijsko vozovnico

IZJAVE PO TEKMI
Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije: "Danes je bilo lepo spet skupaj stopiti na igrišče, odigrati uradno tekmo. Sicer se še moramo povsem uigrati, občutki še niso čisto pravi, vseeno pa mislim, da smo s to tekmo dokazali, da se na igrišču borimo, tudi če nismo čisto pravi. To se je videlo tudi po naših reakcijah v obrambi, saj nismo pustili nobene žoge, da bi padla na tla. Verjamem, da je to ena zelo pomembna karakteristika, ki nas bo morala krasiti skozi celotne kvalifikacije tukaj v Berlinu."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "Vedeli smo, da bo prva tekma najtežja, saj je treba začeti pomemben turnir. Videlo se je, da si tudi Belgijci želijo vstopnico za olimpijske igre. Vsi smo se borili, pohvaliti moram vse fante, saj smo izjemno odigrali v obrambi, padlo nam je malo žog. Mogoče smo v končnicah prvih dveh nizov odigrali bolj zbrano, mogoče je bilo prisotne tudi nekaj sreče. Čestitam celotni ekipi."

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: "Bila je kar lepa tekma. Začeli smo dobro, vseeno mislim, da imamo še prostor za napredek. Sploh v ključnih trenutkih bi lahko odigrali bolje, naredili kakšno napako manj v vsakem nizu in prej odločili srečanje. Sem zadovoljen, a menim, da moramo za naslednje tekme dvigniti raven igre."

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Zadovoljen sem z zmago, prva tekma ni nikoli lahka. Odigrali smo dobro, še zlasti mi je všeč, kako smo odigrali v obrambi."


Kvalifikacije za OI 2020, Berlin

SKUPINA A
SLOVENIJA
- BELGIJA
3:0 (23, 26, 20)

Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 5, Kozamernik 6, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 9, Možič.

Belgija: Tuerlinckx, Deroo 17, D'Hulst, Grobelny, Stuer, Van de Velde 2, Verhees 3, D'Heer 1, Cox 19, Ribbens, Valkiers, Rousseaux 9, Thys, Klinkenberg.

NEMČIJA - ČEŠKA
3:0 (19, 22, 20)

Ponedeljek ob 20.10:
BELGIJA - NEMČIJA

Torek ob 17.00:
BELGIJA - ČEŠKA

Ob 20.10:
NEMČIJA - SLOVENIJA

Sreda ob 17.30:
SLOVENIJA - ČEŠKA


SKUPINA B
FRANCIJA - SRBIJA
3:0 (21, 21, 22)

Ponedeljek ob 14.00:
NIZOZEMSKA - SRBIJA

Ob 17.00:
BOLGARIJA - FRANCIJA

Torek ob 14.00:
BOLGARIJA - NIZOZEMSKA

Sreda ob 14.30:
SRBIJA - BOLGARIJA

Ob 20.45:
FRANCIJA - NIZOZEMSKA

V polfinale gresta po dve ekipi iz vsake skupine. Na olimpijske igre se uvrsti zmagovalec turnirja.