Slovenija je bila tokrat boljša od Nizozemske. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenija je bila tokrat boljša od Nizozemske. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski selektor Alberto Giuliani in nizozemski selektor Roberto Piazza sta se odločila, da bosta na drugi pripravljalni tekmi možnost za dokazovanje ponudila odbojkarjem, ki sicer dobivajo manj priložnosti za igro. Giuliani je na igrišče tako poslal podajalca Gregorja Ropreta, korektorja Tončka Šterna, sprejemalca Žigo Šterna in Roka Možiča, srednja blokerja Saša Štalekarja in Matica Videčnika ter prostega igralca Jana Klobučarja.

Slovenski odbojkarji bodo med 5. in 10. januarjem v Berlinu igrali na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. V prvem delu bodo njihovi nasprotniki Belgijci, Čehi in Nemci.

Na začetni udarec Videčnika je Slovenija povedla s 4:1, blok Štalekarja in dva zaključka Žige Šterna so našo vrsto pripeljali do rezultata 8:3, Tonček Štern je poskrbel za 11:5. Tudi z nekaj sreče pri dveh zaporednih začetnih udarcih Roberrta Andringaja je Nizozemska razliko znižala na tri točke, Giuliani je reagiral s prekinitvijo. Po njej je slovenska vrsta dvignila raven igre v obrambi, Videčnik se je izkazal v bloku, Štalekar in Žiga Štern v napadih (21:14). Po napaki nizozemske vrste za 24:17 je niz z napadom zaključil Možič.

V drugem nizu sta bili moštvi bolj izenačeni, po uspešnih protinapadih Tima Smita in Maartena van Garderena ter tudi po nekaj slabše izdelanih napadih Slovencev so gostujoči odbojkarji prišli do vodstva z 11:9, Žiga Štern in Videčnik pa sta ob mreži poskrbela za izenačenje. Točki z blokom in napadom je prispeval Možič, borbena igra naših v obrambi pa je pod pritisk spravila Nizozemce, ki so si privoščili napaki, ki sta naše popeljali do vodstva s 14:12. Ropret je še naprej dobro delil žoge napadalcem, obrambo gostov je dvakrat prebil Žiga Štern (18:15). A tekmeci se niso predali, v končnici so se povsem približali našim, Tonček Štern pa je nato uspešno napadel za 22:20, po napaki Wouterja ter Maata in asu Šterna pa so Slovenci prišli do prve zaključne žoge. Drugo za 25:21 je izkoristil Možič.

Pomembna je širina, da so vsi igralci pripravljeni, da lahko v vsakem trenutku kdo vskoči, zato so te pripravljalne tekme. Tako lahko pokažemo trenerju, da lahko računa na nas in da smo tudi sami v dobri pripravljenosti za olimpijski kvalifikacijski turnir. Včeraj in tudi danes zjutraj smo se precej pogovarjali o tem, kaj je včeraj manjkalo, in to je bil tudi eden od glavnih ciljev, da danes te stvari izboljšamo, mislim, da smo naredili dobro delo.

Jan Klobučar

Tudi v tretjem nizu so imeli vse vajeti v svojih rokah Slovenci, ki so pobudo prevzeli že na samem začetku in si z dobro igro ob mreži Štalekarja in Žige Šterna priigrali štiri točke naskoka (8:4). Z zanesljivimi sprejemi in dobro igro v obrambi se je izkazal Klobučar. Dobri začetni udarci Andringaja so našim onemogočili napade, Nizozemcem je prek ter Maata in Luuca van der Eenta izid uspelo poravnati na 15. točki, a sta Možič in Tonček Štern Slovenijo spet popeljala v ospredje na 18:15. Gostje so se po novi seriji odličnih začetnih udarcev Andrigaja prebili v ospredje in povedli z 21:20. Niz je prekinil Možič, Videčnik pa je s servisom Nizozemce prisilil v napako. Piazza se je odločil za prekinitev, po kateri je sledilo izenačenje na 23:23. Zaključno žogo pri 25:24 je prispeval Tonček Štern, prav tako tudi naslednjo za 26:25, napaka naših pri servisu in dva zaporedna bloka gostov pa sta vseeno prinesla zmago Nizozemcem.

Dobra igra Štalekarja v bloku in bratov Štern v napadih je Sloveniji zagotovila vodstvo s 7:3, sledile so še napake Nizozemcev v napadu, Videčnik je prispeval blok za 11:5. Slovenski srednji bloker in Možič sta dodajala točke z napadom, gostje pa so ob tem še naprej grešili, razlika pa je naraščala (17:8). Zaključek obračuna je bil le še formalnost, reprezentanca Slovenije se je veselila prepričljive zmage s 25:14.

Zadnjo tekmo pred odhodom v Berlin bosta moštvi odigrali 2. januarja v Mariboru, srečanje bo takrat odprto za javnost.

Ljubljana, pripravljalna tekma:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA 3:1 (17, 21, -26, 14)

Slovenija: Štern T. 23, Pajenk, Štern Ž. 13, Kozamernik, Gasparini, Vinčić, Štalekar 10, Klobučar, Kovačič, Videčnik 6, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič 20.

Nizozemska: Keemink, Garderen 6, ter Horst, Van der Ent 8, Dronkers, Plak, Gommans 2, Maan, Smit 9, Abdelaziz, Solekma 1, Maat 12, Parkinson, Andringa 15.

Odbojkarji bodo v Nemčiji lovili zadnji vlak za OI