Slovenke so v Daugavpilsu premagale Latvijo, izgubile pa z Bosno in Hercegovino ter Češko. Foto: OZS
Slovenke so v Daugavpilsu premagale Latvijo, izgubile pa z Bosno in Hercegovino ter Češko. Foto: OZS

Slovenke so dvoboj odlično odprle in po zaslugi odličnega bloka in obrambe povedle za šest točk (11:5). Čehinje, ki na prvih dveh tekmah niso izgubile niti niza, so znižale na 11:8, tudi odmor na zahtevo slovenskega selektorja ni umiril vse bolj razpoloženih Čehinj, ki so prvič v nizu povedle pri 13:12. Reprezentanci sta se nato izmenjavali v vodstvu, v zaključku niza pa so se Slovenke odlepile in dosegle štiri zaporedne točke po servisih Žane Zdovc Sporer (24:21), po novi napaki Čehinj pa so osvojile prvi niz.

V drugem nizu so Slovenke nadaljevale učinkovito igro, povedle s 6:3, nato pa se je ustavilo. Čehinje so dosegle šest zaporednih točk, a se Slovenke niso dale, po točki Tine Grudine so povedle s 13:12, nazadnje pa so vodile s 17:16. Čehinje so nato prevzele nadzor nad dogajanjem na igrišču, po izenačenju na 19:19 pa z delnim izidom 5:2 prišle do treh zaključnih žog. Izkoristile so drugo in izenačile na 1:1 v nizih.

V tretjem nizu so Čehinje zaostajale le pri 2:3 in 3:4, nato pa prevzele vajeti igre. Nekajkrat so se Slovenke približale na vsega točko, niz pa je odločil delni izid 5:0 in vodstvo Čehinj z 20:13, niz pa jim je pripadel s 25:19. V četrtem nizu so Čehinje znova prišle do večje razlike in nadzorovale Slovenke, ki so bile najbližje pri zaostanku 10:12, potem pa so se tekmice odlepile. Chiappini je nato ponudil priložnost nekaterim rezervistkam.

Zadnja tekma prvega dela tekmovanja v skupini F bo ob 18.40 med Latvijo in Bosno in Hercegovino. Povratne tekme bodo od 13. maja dalje v Zenici v BiH-u, na EP pa se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci.

Na vrhu skupine F so Čehinje s tremi zmagami, sledi Bosna in Hercegovina z zmago in porazom, tretja je Slovenija z zmago in dvema porazoma, na dnu pa je po dveh odigranih tekmah Latvija brez točk.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Srečanje smo dobro začeli, igrali disciplinirano, servirali agresivno. V drugem nizu pa smo igrali dobro, a potem na žalost dveh ali treh lahkih žog nismo izkoristili, to je bilo po mojem mnenju ključno, saj bi v nasprotnem primeru lahko povedli z 2:0 v nizih. Tekmice so nato začele pritiskati, mi pa nismo uspeli držati ravni igre, ki smo jo prikazali na začetku tekme. Čehinje, ki so močna in izkušena ekipa, najmočnejša v tej skupini, so to znale izkoristiti. Osvojeni niz je vsekakor pomemben za motivacijo, a ko se zavedaš, da bi lahko dosegel več, si razočaran nad rezultatom. Dekleta so verjela v to, da lahko zmagajo, in so tako tudi krenila v igro. Zavedamo se, da v treh dneh ne moremo veliko spremeniti. Posebno pozornost bomo namenili sprejemu, z nekaj menjavami v začetni postavi sem poskušal to storiti že zdaj, ampak še vedno smo imeli težave v tem elementu igre, v nekaterih situacijah tekmic nismo mogli zaustaviti in smo jim omogočili lažje napade. Mislim, da lahko najdemo nekaj taktičnih rešitev, potrebujemo nekaj treninga in moramo biti bolj samozavestni, kar bo pripomoglo k boljši igri."


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

LATVIJA, Daugavpils

SLOVENIJA – ČEŠKA
1:3 (21, -22, -19, -16)
Slovenija: Mori 3, Grudina 10, Lorber Fijok 7, Janežič, Eržen 21, Bračko 1, Zdovc Sporer 2, Zatković, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 2, Potokar 10, Mazej, Planinšec 7.

LATVIJA - BOSNA IN HERCEGOVINA 0:3

SLOVENIJA – LATVIJA 3:0 (15, 27, 14)

ČEŠKA – BiH 3:0 (23, 18, 17)

SLOVENIJA – BOSNA IN HERCEGOVINA 0:3

LATVIJA – ČEŠKA 0:3

Vrstni red: Češka 9, BiH 6, Slovenija 3, Latvija brez točk.

Drugi, povratni del kvalifikacij bo v Zenici med 14. in 16. majem. Na EP 2021 (18. 8.–4. 9.) se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.