Slovenske odbojkarice so na zadnji tekmi v Zenici prikazale najboljšo predstavo. Foto: OZS
Slovenske odbojkarice so na zadnji tekmi v Zenici prikazale najboljšo predstavo. Foto: OZS

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je obračun z Bosno in Hercegovino, ki si je že zagotovila zgodovinski prvi nastop na evropskih prvenstvih, začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalkama Moniko Potokar in Loreno Lorber Fijok ter prosto igralko Anjo Mazej.

Slabši sprejem Slovenk na začetni udarec Edine Selimović je gostiteljicam prinesel vodstvo s 4:2. Slovenska dekleta so imela še naprej težave pri sprejemu in posledično pri zaključkih napadov, razlika pa je narasla na pet točk (12:7). Z bloki Najdičeve in Velikonje Grbac se je Slovenija približala na 11:12, na 14. točki pa tudi izenačila. Za slovenske točke je skrbela Zatkovićeva, ki jo je nato na začetnem udarcu zamenjala Darja Eržen in tudi dosegla as za vodstvo z 19:18. Na servis Alje Paradžik so bosanske odbojkarice nanizale tri zaporedne točke za 21:19. Pri 24:21 so gostiteljice prišle do prve zaključne žoge, izničila jo je Lorber Fijokova, sledil je še blok Planinščeve, Dajana Bošković pa je zapečatila niz z napadom za 25:23.

Tudi drugi niz so z vodstvom s 7:3 bolje začele domače odbojkarice. Potokarjeva je z blokom in prodornimi napadi Sloveniji prinesla vodstvo s 14:13, po katerem je Stevan Ljubičić zahteval prekinitev. Ob mreži se je nato dobro znašla Velikonja Grbac, ki je zatem še dobro servirala, Planinščeva in Lorber Fijokova pa sta prispevali točke za vodstvo z 18:15. Begićeva je z asom izid poravnala na 18:18, Chiappini je vzel odmor. Borbene Slovenke so si na servis Najdičeve in s štirimi zaporednimi točkami Planinščeve zagotovile štiri točke naskoka (23:19) in po napaki Boškovićeve izkoristile tretjo zaključno žogo za 25:22.

Slovenke so odločno začele tretji niz in si s servisi Najdičeve zagotovile vodstvo s 5:0. Domače so se nato zbrale in povedle s 13:12. Za nov preobrat je bila zaslužna predvsem Planinščeva. Napad za 17:14 je uspel Erženovi, ki je pred tem zamenjala Zatkovićevo in nato prispevala še as ter tudi točko za 20:16. Begićeva je spet odlično izvajala začetne udarce in z dvema asoma za 19:20 Chiappinija prisilila v odmor. Obrambo bosanskih odbojkaric sta prebili Lorber Fijokova in Planinščeva, Potokarjeva je zaključila pomemben napad za 23:20. Zatkovićeva in Planinščeva sta blokirali za 24:20, po dveh točkah domačih je niz v korist Slovenije zaključila Zatkovićeva.

V četrtem nizu so gostiteljice prek razpoložene Begićeve pa so povedle tudi s 6:3. A naše se niso predale, as Potokarjeve je prinesel izenačenje na 6. točki, reprezentanci pa sta nato izmenično dosegali točke. Pri 10:8 v korist domačih je sledil slovenski niz, potem ko je Lorber Fijokova dobro servirala, Planinščeva blokirala za 13:10, Zatkovićeva za 14:10. Ljubičić je izkoristil še drugi odmor, a se razmerje moči ni spremenilo (16:12). Chiappini je po dveh zaporednih točkah domačih pri vodstvu s 17:14 posegel po odmoru ter v igro poslal še Erženovo. A Paradžikova je nadaljevala niz odličnih začetnih udarcev in z asom poravnala na 17:17. V končnico so Slovenke, ki so se v obrambi ves čas borile, vstopile z minimalno prednostjo, po točkah Planinščeve pa povedle s 23:21 in 24:22. Po napaki Boškovićeve so naše odbojkarice prišle do tretje zmage v kvalifikacijah.

Selektor Chiappini zelo zadovoljen
"Zelo sem ponosen na karakter, ki so ga dekleta pokazala na današnji tekmi, ki jo je bilo zelo težko igrati. A zares smo želeli zmagati in te kvalifikacije končati na tak način. Mislim, da smo igrali zelo dobro tekmo, z dobrim vzdušjem na igrišču, disciplinirano. Zelo dobro smo servirali in onemogočili napade tekmic, ki so se v tem elementu izkazale na vseh kvalifikacijskih tekmah. Po tej tekmi mi je samo še bolj žal, da nismo osvojili več točk, še posebej v prvem delu kvalifikacij. To si moramo zapomniti, dvigniti kakovost in se bolje pripraviti na naslednja tekmovanja. Današnjo zmago moramo vzeti kot pozitiven korak k prihodnosti in k prihodnjim tekmovanjem," je dejal selektor Chiappini.

Avgustovsko evropsko prvenstvo bodo skupaj gostile Srbija, Romunija, Bolgarija in Hrvaška. Slovenke bodo igrale v srebrni evropski ligi, ki se bo s prvim turnirjem začela 28. maja v Luksemburgu. Tam se bodo pomerile z Avstrijo, Luksemburgom in Izraelom.


Kvalifikacije za EP, drugi turnir, Zenica, 3. krog:
SLOVENIJA – BiH
3:1 (-23, 22, 22, 22)

Bosna in Hercegovina: Paradžik 8, Dragutinović 1, Božić, Hadžić, Radišković 15, Begić 16, Klopić, Ivković, Mladenović, Rašidović, Selimović 12, Babić, Bošković 18, Isanović.

Slovenija: Mori, Grudina, Lorber Fijok 12, Janežič, Eržen 3, Bračko, Zdovc Sporer, Zatković 10, Najdič 2, Velikonja Grbac 12, Boisa, Potokar 12, Mazej, Planinšec 17.

ČEŠKA – LATVIJA
3:0 (18, 24. 20)


2. krog:
SLOVENIJA – ČEŠKA
0:3 (-18, -15, -22)

BiH – LATVIJA
3:0 (20, 15, 11)


1. krog:
LATVIJA – SLOVENIJA
1:3 (-14, -12, 23, -21)

BiH – ČEŠKA
1:3 (19, -22, -9, -14)

Vrstni red: Češka 18, BiH 9, Slovenija 9, Latvija brez točk.