Slovenski odbojkarji so bili na prvi tekmi v vlogi favorita. To vlogo so tudi upravičili. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovenski odbojkarji so bili na prvi tekmi v vlogi favorita. To vlogo so tudi upravičili. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gostitelji turnirja so tudi dobro servirali, dosegli so osem asov, bili zanesljivi v napadu, z atraktivnimi potezami so nekajkrat poskrbeli tudi za gledalce. Je pa res, da je Čile preslab tekmec, da bi se lahko konkretno ocenila trenutna vrednost slovenske ekipe.

Jasnejši pokazatelj bo petkova druga tekma, na kateri se bo Slovenija pomerila s Turčijo, ki naj bi bila na papirju najnevarnejši tekmec za prvo mesto na turnirju.

Čilski odbojkarji niso našli odgovora na odlično postavljen slovenski blok. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Čilski odbojkarji niso našli odgovora na odlično postavljen slovenski blok. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ropret na mestu podajalca
Da Slovenija, pri kateri je na mestu podajalca začel Gregor Ropret, na liberu pa sta se izmenjavala Jani Kovačič in Urban Toman, ne bo imela težkega dela, je napovedal že sam začetek. Odlični servisi korektorja Tončka Šterna, ki je v začetni postavi dobil prednost pred Mitjo Gasparinijem, in Klemna Čebulja, ter blok, s katerim je točke nabiral Jan Kozamernik, so poskrbeli, da so domači hitro povedli z 11:3. Gostje so nato vzpostavili ravnotežje, a zaostanka jim ni uspelo znižati. Prednost se je do konca vrtela okoli osmih točk, ob koncu niza jo je Kozamernik povečal na devet, isti igralec pa je nato tudi izkoristil že prvo zaključno žogo.

Do izida 8:7 izenačeno – nato enosmerni promet
V drugem nizu so gostje držali priključek do izida 8:7. Nato pa je Slovenija prišla do sedmih zaporednih točk, veliko tudi zaradi dobrih servisov Alena Pajenka. Čile je še znižal zaostanek na -6, toda z dvema asoma Ropreta je Slovenija spet pobegnila. V zaključku niza je priložnost za igro dobil tudi Sašo Štalekar, ki je zamenjal Kozamernika.

Slovenci se bodo v petek zvečer v Stožicah pomerili še s Turki. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovenci se bodo v petek zvečer v Stožicah pomerili še s Turki. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovencem malce popustila zbranost
Še dlje so bili Čilenci v igri v tretjem nizu, v katerem je gostiteljem nekoliko popustila zbranost. Do 15. točke sta bili ekipi izenačeni, nato pa je bila ena serija zaporednih točk, osvojili so jih šest, dovolj, da so si tudi v tem nizu že pred končnico zagotovili zmago. Pri Slovencih v igro nista vstopila le Žiga Štern in Alen Šket.

Čile še brez odmevnejšega rezultata
Čilenci sicer za zdaj še nimajo odmevnejšega mednarodnega rezultata, saj se v družbi dveh izjemnih reprezentanc z vrha svetovne lestvice, Brazilije in Argentine, le stežka prebijajo skozi celinske kvalifikacije za svetovna prvenstva in olimpijske igre. So pa v Čilu v zadnjih letih, še posebej pa, odkar je reprezentanco prevzel Daniel Najamkin, veliko vlagali v razvoj svojih reprezentantov in prvi rezultati so že vidni. Južnoameričani so bili namreč zelo blizu uvrstitvi na olimpijske igre v Riu de Janeiru, zelo dobro pa so igrali tudi na južnoameriškem prvenstvu.

Slovenski odbojkarji gladko odpravili Čile

Kvalifikacije za Ligo narodov, Ljubljana

Skupina A:
SLOVENIJA - ČILE
3:0 (15, 15, 19)

Slovenija: T. Štern 10, Pajenk 7, Kozamernik 6, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar 3, Ž. Štern, Kovačič, Toman, Videčnik, Ropret 2, Urnaut 12, Čebulj 8.

Čile: Guerra 5, Ibarra, Araya 3, T. Parraguirre 2, M. Parraguirre, Albornoz, Mardones, V. Parraguirre 13, Lavin, Bonačić 6, Villarreal, Castillo, Gago, Banda.

TURČIJA - ČILE
3:0 (13, 22, 22)

Petek ob 20.30:
SLOVENIJA - TURČIJA


Skupina B:
EGIPT - BELORUSIJA
2:3 (21, -16, 20, -24, -9)

KUBA - BELORUSIJA
3:1 (20, -21, 21, 20)

Petek ob 17.30:
EGIPT - KUBA

Polfinale bo v soboto, finale pa v nedeljo. Zmagovalec se uvrsti v Ligo narodov, ki je naslednica svetovne lige.

Ropret: Želimo dokazati, da smo za razred boljši od tekmecev