Slovenski odbojkarji Tonček in Žiga Štern, Matic Videčnik ter Jan Kozamernik po cepljenju v UKC-ju Ljubljana. Foto: UKC Ljubljana
Slovenski odbojkarji Tonček in Žiga Štern, Matic Videčnik ter Jan Kozamernik po cepljenju v UKC-ju Ljubljana. Foto: UKC Ljubljana

"Mislim, da je prav, da se cepimo v čim večjem številu in tako začnemo ustavljati epidemijo, obenem pa upam, da čim prej pridemo iz te situacije, v kateri smo," poudarja sprejemalec Klemen Čebulj, ki je spregovoril tudi o tem, kako je epidemija vplivala na športnike.

"Vsekakor smo zelo pogrešali gledalce, podporo s tribun, moram pa poudariti tudi svobodo gibanja in treniranja," dogodke zadnjega leta opisuje Čebulj. Prav posebni režimi treningov in številne omejitve, s katerimi so se spoprijeli med sezono, so vplivali na športnike, saj gre za dejavnost, ki je ni mogoče ugasniti in čez 14 dni znova prižgati, pač pa je za uspehe in napredek potrebno dolgoročno in kontinuirano delo.

Urnaut: Cepljenje nam bo dalo dodatno varnost in svobodo.
Cepljenje proti covidu-19 bo reprezentantom omogočilo, da v miru opravijo sklepne priprave na pomembno tekmovanje, ki se bo za njih začelo 28. maja v Riminiju, kjer bodo sicer zaradi strogih varnostnih protokolov v mehurčku in tudi redno testirani. Toda že v nadaljevanju reprezentančne sezone jih čakajo še nove preizkušnje, prav tako pa potem v klubih, zato je zaščita pred virusom zelo pomembna. "To, da smo cepljeni, nam bo dalo dodatno varnost in tudi svobodo, pomembno je tudi zaradi potovanj, saj jih opravimo res veliko. V zadnjem letu sem v Italiji opravil približno 80 testiranj na novi koronavirus, s tem, ko sem cepljen, kakega od teh testov zdaj ne bo več treba opraviti," pravi kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut.

Mitja Gasparini med cepljenjem. Foto: UKC Ljubljana
Mitja Gasparini med cepljenjem. Foto: UKC Ljubljana

Izkušeni sprejemalec upa, da vse to vodi tudi k vrnitvi v normalnost, ki smo je bili vajeni še pred kratkim: "Upam, da se bomo res imeli možnost cepiti v čim večjem številu, da se na vseh področjih stvari vrnejo oziroma približajo stanju pred virusom. Danes sem poslušal, da recimo niti v restavracijo ne moreš, če nisi prebolel virusa, nisi cepljen ali testiran, kar je vsekakor nekaj, česar nismo vajeni. Prepričan sem, da se s cepljenjem še bolj zavarujemo in da je tu tudi najboljša rešitev v tem našem svetu, da lahko nekako normalno delujemo."

Cepljeni s cepivom Jansen
Slovenski odbojkarji so bili cepljeni s cepivom Jansen, ki jim omogoča, da bodo zaščiteni že do začetka Lige narodov v Riminiju. Za njimi je napornih 14 dni priprav, po prostem koncu tedna se bodo v ponedeljek znova zbrali v Ljubljani in opravili zaključne priprave na prvi vrhunec sezone.

Liga narodov v mehurčku: brez gledalcev in novinarjev
Liga narodov bo v Riminiju potekala v mehurčku, brez prisotnosti gledalcev in tudi novinarjev, ki bodo do igralcev in strokovnega štaba lahko dostopali le prek virtualne mešane cone. "Zagotovo bo tekmovanje nekaj posebnega, saj bomo zaprti v hotel in dvorano, s psihološkega vidika bo to zelo naporno, sistem tekmovanja pa je tak, da nas čakajo tri tekme, nato tri dni počitka in potem v tem ritmu naprej," pravi Urnaut, Čebulj pa dodaja: "Upam, da to ne bo nova realnost, ampak da se bo zdravstvena situacija v prihodnje izboljšala. Kar pa se tiče tekmovanja, ki bo za nas nekaj novega, pa imamo svoje ambicije in se vanj podajamo z visokimi cilji."

Uvodno srečanje v Ligi narodov bodo slovenski odbojkarji odigrali 28. maja, njihovi nasprotniki pa bodo Srbi.