Odbojkarji bodo prvi del priprav opravili v Kranjski Gori, nato pa 19. avgusta odpotovali na pripravljalni turnir v Ukrajino, kjer se bodo pomerili z Bolgarijo, Srbijo in Ukrajino. Foto: OZS
Odbojkarji bodo prvi del priprav opravili v Kranjski Gori, nato pa 19. avgusta odpotovali na pripravljalni turnir v Ukrajino, kjer se bodo pomerili z Bolgarijo, Srbijo in Ukrajino. Foto: OZS

Slovenska vrsta, ki je na evropskih prvenstvih osvojila že dve srebrni odličji, se bo v lov na novo vrhunsko uvrstitev podala 3. septembra, ko se bo v Ostravi pomerila z gostiteljico Češko, v okviru obračunov skupine C pa se bodo odbojkarji srečali še s Črno goro, Belorusijo, Bolgarijo in Italijo.

V slovenskem taboru ne skrivajo, da si po dveh drugih mestih želijo še stopničko višje, do naslova evropskih prvakov, a se po drugi strani zavedajo, da jih čaka težka naloga.

"Včeraj in danes smo se reprezentanti zbrali ter imeli tudi že pogovor s selektorjem. Cilji so jasni. Če želimo preseči dosežka iz leta 2015 in 2019, nam ostane le še eno odličje, ki ga do zdaj nismo osvojili, in to je zlato. Imamo samo en cilj, in to je prvo mesto, vendar je pot do tja dolga. Imamo še mesec dni priprav, čakajo nas padci in vzponi, ampak moramo držati skupaj in pokazati, da sodimo na sam vrh," je cilje razkril prosti igralec Jani Kovačič.

Reprezentanca Slovenije

- podajalca/podajalci: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, Gregor Pernuš;
- korektorja: Tonček Štern, Alen Šket;
- sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern;
- srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Matic Videčnik, Sašo Štalekar;
- prosta igralca: Jani Kovačič, Jan Klobučar.

Tudi reprezentančni sprejemalec Klemen Čebulj ambicij ne skriva: "Mislim, da so ambicije reprezentance in tudi vsakega posameznega odbojkarja, ki se je udeležil teh priprav, visoke. Zdaj je najpomembnejša fizična priprava, da pridemo nazaj v tekmovalno formo, vsaj glede fitnesa in kondicije. Seveda smo bili dejavni tudi v vmesnem času, sam nisem kaj dosti poležaval, vseeno pa je po enem mesecu premora zdaj to nekaj čisto drugega. Vsekakor se je treba spet adaptirati, nekako priti nazaj v našo preteklo formo in jo stopnjevati do začetka ter potem tudi na samem evropskem prvenstvu."

Alberto Giuliani kot vselej tudi tokrat ni imel težav z odpovedmi, saj so se njegovemu vabilu odzvali prav vsi odbojkarji s seznama. V primerjavi z zasedbo, ki je nastopila v Ligi narodov, dresa z državnim grbom ne bo oblekel le dolgoletni reprezentančni korektor Mitja Gasparini, ki je napovedal slovo od izbrane vrste, prvih nekaj treningov pa bo zaradi očetovstva izpustil Tonček Štern. "Veseli smo, da lahko začetek priprav na EP opravljamo v Kranjski Gori. Zaslužili smo si ta premor, saj so fantje v Ligi narodov opravili izjemno delo. A zdaj moramo misliti na evropsko prvenstvo. Zelo smo motivirani, da ostanemo pri vrhu lestvice. Nimamo veliko časa za priprave, a verjamem, da ga bo dovolj, saj smo tudi v preteklosti znali stopnjevati svojo formo tudi med samim prvenstvom."

Tudi kapetan izbrane vrste Tine Urnaut je prepričan, da Slovenija znova lahko poseže po najvišjih mestih, a je za zdaj osredotočen le na pripravljalno obdobje. "Zelo smo veseli, da smo spet zbrani in zelo smo motivirani, da na Češkem pokažemo najboljšo odbojko, kar jo znamo igrati. Videli bomo, kam nas bo to popeljalo. Edini cilj teh priprav je, da iz dneva v dan poskušamo dati od sebe maksimum in izboljšamo svojo formo. Seveda se bo najprej treba telesno dobro pripraviti, saj je mesec dni brez odbojke kar dolgo obdobje. Treba se bo vrniti v ritem in se uigrati. Poskušali bomo izkoristiti vsak trening, da treniramo najbolje, kar je mogoče, in tako napredujemo."