Slovenija se bo v skupinskem delu septembrskega svetovnega prvenstva pomerila z Argentino, Belgijo, Dominikansko republiko, Italijo in Japonsko. Foto: EPA
Slovenija se bo v skupinskem delu septembrskega svetovnega prvenstva pomerila z Argentino, Belgijo, Dominikansko republiko, Italijo in Japonsko. Foto: EPA
Slovenija bo prvič nastopila na svetovnem prvenstvu, kjer bo skupinski del odigrala v Firencah. Foto: FIVB

Najboljši slovenski odbojkarji so imeli po daljšem času priložnost za kakovosten počitek. Zadnjih deset let so večino poletnih dni preživljali skupaj, letos pa jim je bilo zaradi spleta okoliščin omogočeno, da so bili po koncu klubske sezone prosti. Vsak je sicer v tem času dobil program vadbe, ki jim ga je predpisal kondicijski trener, tako da so na priprave v Kranjsko Goro prišli spočiti, a tudi telesno dobro pripravljeni, da bodo zdržali naporne, skoraj dvomesečne priprave.

"Mislim, da smo vsi dovolj zreli in odgovorni, da se zavedamo, da je lahko daljši odmor tudi nevaren, zato smo spoštovali napotke naših trenerjev. V Kranjsko Goro smo prišli dobro pripravljeni, vsi pa dobro vemo, zakaj smo tu. Odmor je bil ravno dovolj dolg, da smo napolnili baterije, zato sem prav vesel, da ga je konec. Zaželel sem si družbe reprezentančnih kolegov, verjamem, da pri tem nisem edini. Vsi smo tudi lačni žoge, zato verjamem, da bomo na pripravah kljub napornemu delu uživali," se veseli treningov, ki bodo potekali do svetovnega prvenstva, ta bo septembra v Italiji in Bolgariji (Slovenci bodo predtekmovanje odigrali v Firencah), Tine Urnaut.

"Nismo pozabili, kaj so nam naredili"
Urnaut je z zanimanjem spremljal nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji, na katerem je tako kot praktično vsi reprezentančni kolegi navijal za Hrvaško. Po finalu je potegnil nekaj vzporednic z njegovo ekipo, ki je pred tremi leti senzacionalno osvojila srebrno kolajno. Tudi takrat so Slovenci v finalu izgubili s Francijo, pozneje pa tudi občutili moč favoriziranih večjih in bogatejših držav, ko so ostali brez prisluženega nastopa v svetovni ligi. "Nismo pozabili, kaj so nam naredili. Čeprav smo imeli zaradi tega daljše počitnice, smo še vedno jezni. A tudi dodatno motivirani. Še enkrat hočemo dokazati, da spadamo med najboljše ekipe in da so nas neupravičeno izključili. Še vedno bi raje igral svetovno ligo kot pa počival," se Korošec še vedno ni sprijaznil z dejstvom, da Slovenije v svetovni ligi ni, čeprav se je lani s prvim mestom v drugem kakovostnem razredu lige tja uvrstila.

Reprezentanti bodo v Kranjski Gori ostali štiri tedne, v katerih se bodo posvetili samo svoji igri, za preučevanje Argentine, Japonske, Belgije, Italije in Dominikanske republike, tekmecev v predtekmovalni skupini, bo čas v drugem delu priprav, ko bodo odigrali tudi približno deset prijateljskih tekem. "Jasno je, da na svetovnem prvenstvu želimo ponoviti evropsko prvenstvo in druge uspehe iz preteklosti, pa se zavedamo, da ti uspehi zdaj ne pomenijo več veliko. Ves čas se je treba dokazovati, želimo pa se dokazovati na naš znani način. Tekmo po tekmo. Motivov je veliko, jaz in nekateri imamo še dodaten motiv, ker bomo igrali v Italiji, kjer si služimo kruh. Pa tudi poraza z nami na evropskem prvenstvu 2015 niso najbolj športno sprejeli oziroma trdijo, da smo zmagali po sreči," je zaključil Urnaut.