Slovenija gre naprej, tudi v odbojki! Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Slovenija gre naprej, tudi v odbojki! Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Odbojkarji uradno na olimpijskih igrah!

Matematično so si slovenski odbojkarji z neulovljivo prednostjo na svetovni lestvici že pred Stožicami priigrali prvi nastop na olimpijskih igrah, a zdaj je to potrdila tudi Mednarodna odbojkarska zveza, ki je takoj po koncu simbolično podelila kape in uradno maskoto Pariza 2024. Te bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta s prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju.

Odbojkarji so se tako pridružili slovenskim rokometašem in rokometašicam kot tretja slovenska reprezentanca v moštvenih športih v Parizu. Priložnost za Pariz imajo tudi košarkarji, ki jih v začetku julija čakajo odločilne kvalifikacije v Pireju.

Prvi niz – 25:23

Slavje po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski odbojkarji so odločno začeli obračun proti Argentincem. Hitro so povedli s 6:3, po njihovem vodstvu z 10:6 pa je reagirala tudi južnoameriška klop in zahtevala polminutni odmor. Argentinci so sredi uvodnega niza vzpostavili ravnotežje in izenačili na 15:15, po srditem boju za vsako žogo pa so prelomni trenutki niza minili v znamenju Slovencev.
Po asu Klemena Čebulja so povedli s 23:21, po vodstvu s 24:23 pa je Tonček Štern izkoristil prvo zaključno žogo za zmago s 25:23.

Drugi niz – 25:22

Drugi niz je bil preslikava prvega. Na začetku so prevladovali Cretujevi izbranci, po vodstvu s 5:2 pa so jih tekmeci hitro ujeli in izenačili na 5:5. Slovenci so po delnem izidu 3:0 znova nekoliko lažje zadihali (8:5), nato pa se malce preveč sprostili in tekmecu prvič pogledali v hrbet (9:10). Do konca niza se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v prelomnih trenutkih pa so Štern, Čebulj, Tine Urnaut in druščina znova zaigrali zbrano in preudarno ter niz končali z zmago 25:22.

Tretji niz – 29:27
Cretujevi izbranci tretjega niza niso najbolje začeli, po zaostanku 4:7 pa so strnili svoje vrste in po delnem izidu 4:0 povedli z 8:7. Do konca niza je bilo vseskozi napeto: po zaostanku 20:21 je slovenska klop zahtevala polminutni odmor in povedla z 22:21, a nato popustila in Argentincem dovolila, da so jim ušli na dve točki (22:24). A Slovenci niso vrgli puške v koruzo. Po projektilu Šterna in žogi izven igrišča Ezequiela Palaciosa je bilo znova izenačeno 24:24, v živčni končnici in po dolgih akcijah pa so domači odbojkarji le strli odpor tekmecev. Odločilni točki je prispeval Štern, z 21 točkami tudi najbolj učinkovit igralec na igrišču.

Z zmago nad Argentino so Slovenci ujeli tudi Italijane na vrhu lestvice Lige narodov.

V četrtek se bodo izbranci selektorja Gheorgheja Cretuja pomerili proti Kubi, v soboto proti Italiji, za konec pa še v nedeljo proti Srbiji.


IZJAVE PO TEKMI

Sreča, ponos, veselje in solze ob zgodovinskem dosežku odbojkarjev

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: Pred takimi Stožicami in pred tako fenomenalno publiko je vedno lepo igrati. Zelo sem hvaležen za vso podporo, ki smo jo imeli. Ne samo tistih, ki niso danes stali z nami na igrišču, ampak vseh, ki so bili na tribunah, odbojkarske zveze, vas novinarjev, ki nas podpirate, nam dajete pozornost in vsem skupaj bi se zahvalil, da ste bili z nami, da smo dosegli cilj, ki sem ga sanjal od kar sem začel gledati odbojko na televiziji. Dosegli smo nekaj fenomenalnega in spisali zgodovino slovenske odbojke. Verjeli smo, ko je bilo težko. Redkokatera reprezentanca, ki se je uvrstila na olimpijske igre, je prehodila tako dolgo pot in začela skoraj na samem dnu lestvice. Nam je to uspelo in sem zelo ponosen na vse nas in vse tiste, ki so nam pomagali to doseči.

Tonček Štern, korektor Slovenije: Proti Argentincem ni bilo lahko igrati, saj so bili v bloku in v obrambi na zelo visoki ravni. V napadu ni bilo lahko zaključevati žog, saj so branili vse mogoče. Mi se nismo dali in smo jim pokazali zobe z obrambo in močnim napadom. V končnicah nizov smo bili bolj skoncentrirani ter iztisnili iz sebe zadnji kanček moči in na koncu zmagali.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: Zelo ponosen sem na to ekipo, vesel sem, da so se njihove sanje uresničile. O tem so sanjali toliko let, o tem sem sanjal tudi jaz, ko sem še igral odbojko. Zdaj, ko sem to doživel z njimi pa je še toliko bolj posebno. Temu ambicioznemu cilju so sledili vsa ta leta in ga zdaj tudi dosegli, jaz pa sem na koncu del tega. Hvala tudi navijačem, izjemni so.


LIGA NARODOV (M)

TRETJI TURNIR, SKUPINA 6, Ljubljana

SLOVENIJA – ARGENTINA 3:0 (23, 22, 27)

Slovenija: T. Štern 21 (1 as), Pajenk 8 (1 blok, 1 as), Planinšič, Kozamernik 4 (1 as), Toman, Bračko, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 13, Mujanović, Kržič.

Argentina: Sanchez Pages, Martinez Franchi, Gallego, Conte 10, Loser Bruno 11 (5 blokov), Danani, Lima 12 (1 blok), Palacios, De Cecco, Kukartsev, Vicentin 5 (1 as), Ramos, Palonsky 6, Zerba 5 (2 bloka).

BOLGARIJA – TURČIJA 3:1

LESTVICA


Spored ljubljanskega turnirja v Stožicah

Sreda ob 16.30:
KUBA – SRBIJA
Ob 20.30:
ITALIJA – POLJSKA

Četrtek ob 13.00:
TURČIJA – ARGENTINA
Ob 16.30:
BOLGARIJA – ITALIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – KUBA

Petek ob 13.00:
ARGENTINA – POLJSKA
Ob 16.30:
BOLGARIJA – KUBA
Ob 20.30:
TURČIJA – SRBIJA

Sobota ob 13.00:
BOLGARIJA – ARGENTINA
Ob 16.30:
SRBIJA – POLJSKA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 13.00:
KUBA – POLJSKA
Ob 16.30:
TURČIJA – ITALIJA

Ob 20.30:
SLOVENIJA – SRBIJA