Pred enim tednom sta se ekipi ACH Volley in Merkur Maribor pomerili v državnem prvenstvu, zmage so se veselili Mariborčani (3:1). Kako bo v finalu srednjeevropske lige? Foto: www.alesfevzer.com
Pred enim tednom sta se ekipi ACH Volley in Merkur Maribor pomerili v državnem prvenstvu, zmage so se veselili Mariborčani (3:1). Kako bo v finalu srednjeevropske lige? Foto: www.alesfevzer.com

Tekmeca sta se v polfinalu merila že lani, ko je bil Waldviertel prav tako domačin zaključnega turnirja. Takrat so se gostitelji Ljubljančanom kar dobro upirali, letos pa so bili povsem nemočni. Oranžni zmaji so odlično servirali, pri tem pa je glavno vlogo odigral slovenski reprezentančni podajalec Gregor Ropret.

Organizator igre je s svojimi servisi poskrbel za odločilno prednost tako v prvem kot v drugem nizu. V prvem je ACH na njegov servis po izidu 12:12 dosegel šest zaporednih točk, po katerih je bil odpor tekmeca zlomljen. V drugem je Ropret poskrbel za začetno vodstvo 7:0, dve točki je prispeval neposredno. Dobro serviranje so Ljubljančani kazali tudi v nadaljevanju, deloval je tudi njihov blok.

Božidar Vučićević je bil z 18 točkami najučinkovitejši igralec tekme, Amir Touhteh se je izkazal s 13 točkami, štirimi bloki in tremi asi.

Maribor prvič v finalu srednjeevropske lige
Prvi finalist je postal Merkur Maribor, ki bo prvič igral v finalu srednjeevropske lige.

Obračun v Zwettlu je bil že tretji medsebojni obračun v sezoni, ko sta ekipi Calcit Kamnik in Merkur Maribor igrali pet nizov, prvič so ga na tak način dobili varovanci Sebastijana Škorca.

Že sam rezultat kaže, da so tekmo odločale malenkosti. Mariborčani so bili boljši v končnicah prvih dveh nizov, v prvem so nekajkrat vodili za tri točke, tri zaporedne točke po izidu 18:18 pa so bile odločilne. V drugem nizu je imel Calcit tri zaključne žoge, ko jih je Rok Možič povedel v vodstvo s 27:26, pa so Štajerci izkoristili svojo prvo priložnost, znova je točko dosegel Možič.

Naslednja dva niza sta pripadla varovancem Gregorja Jerončiča, tretji zanesljivo, četrti malo manj. Tako je odločal "tajbrejk". V njem so Gorenjci vodili s 5:2, 10:7 in 11:8, a ni bilo dovolj. As Žige Donika in blok Možiča sta poskrbela za izenačenje. Po izidu 12:12 je blok dosegel Ihbajri, takoj za njim pa še Filip Uremović. Prve zaključne žoge Maribor ni izkoristil, drugo pa je Možič, ki je kljub mladosti znova prevzel odgovornost nase.

Pri Mariborčanih je bil s 27 točkami najučinkovitejši Libijec Ihbajri, točko manj je na drugi strani dosegel Jan Klobučar. Uremović se je pri Štajercih izkazal s štirimi bloki, tudi s točko za zaključno žogo, Mitja Gasparini je za Kamničane dosegel pet blokov.

SREDNJEEVROPSKA LIGA (M)
SKLEPNI TURNIR, Zwettl

Polfinale:
MERKUR MARIBORCalcit Volley
3:2 (22, 26, -15, -22, 13)

Calcit Volley: Kos, Hribar, Bregar, Purič 6, Kosmina 3, Gasparini 19, Hebda 12, Klobučar 26, Brulec 2, Beravs, Štalekar 10, Plot.

Merkur Maribor: Cafuta 4, Herman, Šket 13, Mulec 2, Detela, Možič 15, Košenina, Donik 2, Uremovič 8, Adžović, Planinšič 1, Kisiljuk 5, Ihbajri 27, Kovačič.


ACH VOLLEYUnion Raiffeisen
3:0 (17, 16, 13)

ACH Volley: Toman, Ropret 3, Pernuš, Touhteh 13, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 7, Rutar, Pokeršnik 11, Videčnik, Kök, Vučićević 18.

Union Raiffeisen Waldviertel: Vaiopulos 4, Blaginov 3, Vincelovič 1, Weber, Bartoš 1, Tille, Boff 3, Streutker 8, Binder, Heptinstall, Šulc 4, Borris 2, Licek 2.

Tekma za 1. mesto bo v nedeljo ob 20.00, tekma za 3. mesto pa v nedeljo ob 17.00.