Slovenija v odbojki na mivki še ni imela predstavnika na olimpijskih igrah. Foto: OZS
Slovenija v odbojki na mivki še ni imela predstavnika na olimpijskih igrah. Foto: OZS

Prejšnji teden je žreb določil, da se bo Slovenija v prvem krogu moškega kot tudi ženskega turnirja srečala z Avstrijo. Selektor Tadej Boženk ob tem poudarja, da severni sosedje kažejo toplo-hladne predstave. "Od Avstrije lahko pričakujemo zelo dobro igro ali pa zelo slabo igro, tako pri moški kot ženski reprezentanci," je dejal Boženk.

Če bodo Avstrijci imeli dober dan, bodo slovenski predstavniki moralo pokazati svojo najboljšo igro; na njihov slab dan pa so na stežaj odprta vrata za napredek v drugi krog, je ocenil selektor. "Želja za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu pa je neizmerna," je dodal.

V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak ter Danijel Pokeršnik in Črtomir Bošnjak. Oba para sta se maja letos v Turčiji uspela prebiti skozi drugi krog celinskega pokala in si priigrati nastop na finalu v Haagu. Za mesto, ki vodi na olimpijske igre, se bo v moški konkurenci borilo 16 reprezentanc.

"Avstrijci imajo dve močni ekipi. Eden od štirih predstavnikov je nastopal že na prejšnjih olimpijskih igrah. Čaka nas težka naloga. Vendar Avstrijce poznamo, velikokrat smo igrali z njimi in smo jih tudi že premagovali. Vemo, kaj naš čaka, dobro se bomo na njih pripravili in pričakujemo dve zmagi," je pred turnirjem dejal Jan Pokeršnik.

Reprezentance se bodo med seboj pomerile po sistemu enojne eliminacije in če bodo slovenski odbojkarji v prvem krogu uspešni, jih v nadaljevanju čaka zmagovalec dvoboja med Srbijo in Švico. Prvi nosilci tekmovanja so sicer Nizozemci, kot drugi bodo nastopili Švicarji, kot tretji Nemci.

Slovenke najprej z Avstrijo, ob preboju v 2. krog Francija ali Norveška
Slovenke v zasedbi Nina Lovšin in Špela Morgan ter Tajda Lovšin in Tjaša Kotnik bodo v Haagu igrale kot 13. postavljena reprezentanca. Če bodo v uvodnem obračunu uspešne, jih v drugem krogu čaka prav tako težko delo. Nasproti jim bodo namreč stale zmagovalke dvoboja med Francijo in Norveško.

"Trenutno je vsak nasprotnik neugoden zaradi velike želje vseh, da se uvrstijo na olimpijske igre. Z Avstrijkami smo večkrat igrali ... poznamo jih, imajo željo, zato bo težko, a verjamem, da smo se dobro pripravile in da bomo zmagale," je povedala Kotnikova.

A tudi želja Slovenk je, da si zagotovijo vstopnico za Tokio. "Naše želje za nastop na OI v Tokiu se ne da opisati. To so sanje vsakega športnika, zato se veselim tega turnirja," je dodala Kotnikova.