V Stožicah je bilo znova zelo glasno. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah je bilo znova zelo glasno. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so na zadnji tekmi rednega dela sicer lovili zmago s 3:0 ali 3:1, ki bi jim prinesla drugo mesto na svetovni lestvici in status nosilca na žrebu za olimpijske igre, a so se upi o tem razblinili po izgubljenem četrtem nizu.

V sredo bodo na žrebu za Pariz v drugem bobnu skupaj z Italijo in ZDA. V prvem bosta poleg gostiteljice Francije še Poljska in Japonska. Izžrebali bodo tri skupine s po štirimi udeleženci.

Zmaga nad žilavimi Srbi je Slovencem prinesla prvo mesto po skupinskem delu najelitnejšega svetovnega odbojkarskega tekmovanja. Z enajsto zmago na dvanajstih tekmah so na lestvici Lige narodov preskočili Poljsko in se bodo konec tedna v četrtfinalu končnice pomerili z osmo reprezentanco rednega dela Argentino. Ob morebitni zmagi jih v polfinalu čaka boljši z dvoboja Japonska - Kanada.

Srbi, ki so si po nedeljskem porazu Kube proti Poljski kot zadnji zagotovili olimpijsko vozovnico, so Slovencem hitro oddali prvi in tretji niz. Prvega so izgubili s 25:13, tretjega s 25:14. Drugega so dobili s 27:25, četrtega s 25:22. V odločilnem petem je Slovenija slavila s 15:12 in tako Srbom preprečila udeležbo na zaključnem turnirju.

Slovenci so obračun odlično začeli. V prvem nizu jim je šlo vse kot po maslu, z odličnimi servisi, pri katerih je blestel predvsem Tonček Štern, na koncu je v statistiko vpisal kar osem asov, so povsem razbili tekmece. Videti je bilo, da izbranci nekdanjega trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića v Ljubljani nimajo nikakršnih možnosti. Toda tako mnenje je bilo zmotno. V drugem nizu so se zbrali in bili povsem enakovreden tekmec, odločila pa ga je končnica oziroma blok Nemanje Mašuloviča, nekdanjega igralca ACH Volleyja, Janu Kozamerniku.

Ko so Slovenci z izvrstno igro gladko dobili še tretji niz, je bilo v polni dvorani malo tistih, ki ne bi verjeli v uspeh Slovencev oziroma v zmago s 3:1, ki bi zadostovala, da bi pred žrebom skupin za olimpijske igre obdržali status nosilca. Toda tudi Srbi so imeli svoje želje, predvsem s pomočjo blokov so pred končnico četrtega niza ušli, nato pa zanesljivo prišli do izenačenja.

Zmagovalca je moral odločiti "tie break". V njem so gosti že vodili z 10:8, toda Slovenija je z bloki Klemna Čebulja in Tončka Šterna dosegla štiri zaporedne točke, pri izidu 14:12 pa je tekmo z asom končal Čebulj.

Izjave po tekmi
Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: "Zagotovo smo na dobri poti. Poskušamo se osredotočati na tekmo po tekmo, vemo, da naši cilji še prihajajo. Zdaj smo preskočili prvo stopničko. Poskušamo dobiti vse tekme, ki nam pridejo naproti, in se vsakemu tekmecu zoperstaviti, kakor se lahko najbolje, ter prikazati našo najboljšo igro. To nas je do zdaj pripeljalo zelo daleč. Mislim, da je to tisti ključ do uspeha, in to moramo prikazovati še naprej."

Gregor Ropret, reprezentant Slovenije: "Vedeli smo, da nas bo danes čakala težka tekma. Srbi so precej spremenili postavo, igrali res poletno, niso imeli česa izgubiti. Na trenutke jim je uspevalo čisto vse, mi pa smo danes na trenutke delovali malo utrujeno, malo smo izgubili fokus, kar pa je normalno po takem turnirju, po toliko težkih tekmah. Vidimo, da tudi druge ekipe, vse velesile, izgubljajo tekme, tako da moramo biti res ponosni nase, da nam je spet tekmo uspelo obrniti v svoj prid in da smo zaključili Ligo narodov, vsaj redni del, z neverjetnim izidom."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Iskreno želimo iti na zmago, danes smo razmišljali samo o zmagi v vsakem nizu, ob vsaki točki. To je bil naš cilj. Noben tekmec ni lahek, proti vsakemu je treba odigrati 100-odstotno, tako proti Argentincem kot proti Brazilcem (ki so bili mogoči tekmeci v četrtfinalu pred začetkom današnje tekme, op. STA), ampak tisto, kar smo danes želeli na igrišču, je zmaga."

Liga narodov, Ljubljana, Stožice

SLOVENIJA – SRBIJA
3:2 (13, -25, 14, -22, 12)

Slovenija: T. Štern 22 (8 asov, 2 bloka), Pajenk 1 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 6 (2 asa), Toman, Bračko, Štalekar 13 (3 bloke), Kovačič, Ž. Štern, Ropret 5 (3 ase, 2 bloka), Urnaut 17 (1 blok), Čebulj 17 (3 ase, 1 blok), Mujanović, Kržič.

Srbija: Kovačević 12, Kapur, Ristić, Krsmanović 9 (2 bloka), Ivović, Jovović, Kujundžić, Perić 14 (1 as, 1 blok), Atanasijević 25 (2 asa), Mašulović 7 (3 bloke), Luburić, Podraščanin, Todorović 2 (2 bloka), Nedeljković.

KUBA – POLJSKA
0:3 (-17, -20, -20)

TURČIJA – ITALIJA
1:3 (-21, 24, -19, -21)

Lestvica

ZAKLJUČNI TURNIR LIGE NARODOV, Lodz, 27.-30.6., pari četrtfinala, tabela:

SLOVENIJA - ARGENTINA petek
JAPONSKA - KANADA četrtek
POLJSKA - BRAZILIJA četrtek
ITALIJA - FRANCIJA petek