Vasilij Žbogar ima po koncu regat v razredu laser lahko širok nasmešek. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Žbogar ima po koncu regat v razredu laser lahko širok nasmešek. Foto: MMC RTV SLO
Portret Vasilija Žbogarja
Bron, srebro, saj ne vem
Vasilij presrečen s srebrom

32-letni Izolčan je bil pred štirimi leti s svojim laserjem bronast na olimpijskih igrah, v neverjetno težkih pogojih, ki so na poti do odličja zlomili tudi njegovega kolega Gašperja Vinčeca (finn), pa je po fantastični zaključni regati na Kitajskem prišel do srebra.

Vsak dan mislil na Čingdao
Zanj je, veliki delavec, kot je, garal vse od Aten in se za pekel Čingdaa pretekla štiri leta pripravljal tudi na Kitajskem. Zadnji dve leti so bile olimpijske igre v njegovih mislih čisto vsak dan, na specifične razmere na jadralnem polju pa se je pripravljal, kolikor se je le lahko. Pred začetkom bojev je o njih povedal tole: "Moram reči, da so zelo zahtevne. Takih nismo srečali nikjer drugje na svetu. Razmere so zelo zahtevne in nepredvidljive. Mislim, da ni nobenega jadralca, ki bi si upal kakšen rezultat napovedati."

Portret Vasilija Žbogarja
Rojen:
4. oktobra 1975
Prebivališče: Izola
Višina:
190 cm
Teža:
77 kg
Poklic: študent, zaposlen na carini
Klub: JK Burja
Trener: Trevor Millar

Največji uspehi (laser)
olimpijske igre:
2. mesto, Peking 2008
3. mesto, Atene 2004

svetovna prvenstva:
4. mesto, Fortaleza 2005
4. mesto, Terrigal 2008

evropska prvenstva:
1. mesto, Zadar 2003
2. mesto, Niewport 2008

Na pot velikih uspehov stopil leta 2003
Tudi Vasko, kot ga kličejo prijatelji, si ga ni, potihem pa je seveda upal na ponovitev pravljice iz Grčije. Dosegel je še več, slovenskemu jadranju pa začrtal nove smernice. Tega najbrž ne bo obešal na veliki zvon, tako kot se ne hvali rad z nekaj zares sijajnimi izidi v svoji karieri. Prvič je resneje opozoril nase z zmago na evropskem prvenstvu leta 2003 v Zadru, piko na i sijajni formi pred igrami pa postavil s srebrom na nedavnem EP-ju v Nieuwportu.

Napovedi strokovnjakov obrnil na glavo
Čutil se je pripravljenega, po žrebu konec julija ga je na Kitajskem pričakala jadrnica, enaka drugim (edini jadralni razred), in boj se je lahko začel. Oziroma osemdnevno trpljenje, kot je povedal o prvih vtisih po prihodu na cilj. Kot drugouvrščeni je na glavo obrnil napovedi strokovnjakov, ki mu zaradi taktično zahtevnih in vetrovno šibkih razmer tokrat niso pripisovali veliko možnosti.

26 let jadranja prinaša kar nekaj anekdot
"Vasilij je že velikokrat dokazal, da je šampion," vsem odgovarja slovenska jadralna legenda Dušan Puh. Žbogar je začel jadrati na pobudo očeta Slavka že pri osmih letih, od takrat pa se mu je v 26-letni karieri nabralo kar nekaj anekdot. Eno zadnjih, ko je na decembrskem treningu v Južni Afriki naletel na belega morskega psa, je zaupal tudi MMC-ju.

Ž. K.

Portret Vasilija Žbogarja
Bron, srebro, saj ne vem
Vasilij presrečen s srebrom