Vasilij Žbogar je v Atenah osvojil bron, zdaj srebro, podrobno pa si je ogledoval zlato medaljo. Jo bo naskakoval čez štiri leta? Foto: Reuters
Vasilij Žbogar je v Atenah osvojil bron, zdaj srebro, podrobno pa si je ogledoval zlato medaljo. Jo bo naskakoval čez štiri leta? Foto: Reuters
Vasilij Žbogar in Paul Goodison
Vasilij Žbogar in Paul Goodison - pred štirimi leti še tekmeca za bron, tokrat sta se oba veselila olimpijske medalje. Foto: Reuters
Žbogar po medalji na križarjenje z dekletom in prijatelji
Bron, srebro, saj ne vem
Žbogar zablestel v finalni vožnji

Izolčan je bil pred zadnjo regato na četrtem mestu, a z minimalnim zaostankom za drugouvrščenim Švedom Rasmusom Myrgrenom in tretjim Portugalcem Gustavom Limo. Žbogar je odlično startal in bil ves čas na drugem mestu, na tem je tudi prečkal cilj. Pred njim je bil le Novozelandec Andrew Murdoch, ki pa ni bil v boju za medalje.

To je že rekordna peta slovenska medalja v Pekingu. Za veselje so prej poskrbeli:
- Sara Isakovič
- Lucija Polavder
- Rajmond Debevec
- Primož Kozmus

Goodison pazil le na Myrgrena
Šved se je zakalkuliral in ves čas jadral v ozadju, s čimer je izpadel iz boja za medalje. Blestel ni niti Lima, kar je pomenilo, da je bil Žbogar ves čas na navideznem končnem drugem mestu. Olimpijski prvak je postal Britanec Paul Goodison, ki je moral paziti le, da ne osvoji zadnjega mesta, pri tem pa ne zmaga Myrgren.


Bal se je, da bi prekinili regato
"Regato sem odvozil brez napak," je bil po srebru srečen Žbogar in priznal, da se je ves čas bal, da bi regato lahko prekinili in razveljavili, saj je predvsem v drugi polovici pihal šibak veter. "Vsake tri sekunde sem pomislil, da bodo odpovedali regato."

Laser, končni vrstni red:
1. Paul Goodison (VB) 63 točk
2. Vasilij Žbogar (SLO) 71
3. Diego Romero (ITA) 75
4. Gustavo Lima (POR) 76
5. Andrew Murdoch (NZL) 81
6. Rasmus Myrgren (ŠVE) 83
7. Julio Alsogaray (ARG) 92
8. Jean Baptiste Bernaz (FRA) 104
9. Mike Leigh (KAN) 109
10. Kristian Ruth (NOR) 109

Razmišljal o protestu ...
Do brona je prijadral Italijan Diego Romero, ki je medaljo napadal s petega mesta. Žbogar je po sijajnem uspehu razkril dogovor, ki ga je imel z jadralcem, ki je rojen v Argentini. V zadnji ponedeljkovi regati je Romero na nepravilen način oviral Žbogarja, ta je nekaj časa razmišljal, da bi vložil protest, po katerem bi pridobil nekaj točk in bi se v skupnem seštevku prebil na 2. ali 3. mesto.

... na koncu oba do medalje
A Izolčan se je pozneje pritožbi odpovedal, saj je želel priboriti čim več moči za finale, hkrati pa je bil psihično neobremenjen, saj mu ni bilo treba braniti medalje, temveč jo je lahko napadal. "Če bi sprejeli protest, bi me Italijan danes lahko oviral v boju za medaljo, tako sva sklenila dogovor, da me danes ne bo napadal, jaz pa nisem vložil protesta," je povedal slovenski jadralni as. Na koncu se je za oba izšlo srečno, saj sta oba pristala na odru za zmagovalce.

Edini, ki se spet vrača z medaljo
Srebro pomeni, da je sploh edini slovenski športnik, ki je osvojil medaljo na zadnjih dveh olimpijskih igrah. A po medalji iz Aten je imel nemalo smole, saj je na dveh svetovnih prvenstvih osvojil četrto mesto. "Zadnji dve leti sem imel čisto vsak dan v mislih olimpijske igre. Naredil sem vse, kolikor sem lahko, in treniral, kolikor sem mogel. Tega se najbolj zaveda moja družina," je še razkril.

S. J.













Žbogar po medalji na križarjenje z dekletom in prijatelji
Bron, srebro, saj ne vem
Žbogar zablestel v finalni vožnji